Het is de elektronica in de lamp of armatuur waar deze LEDs inzitten die bepaalt of en hoe deze gedimd kan worden. Over het algemeen kan prima worden gesteld dat een 230V ledlamp niet geschikt is om te dimmen (tenzij anders vermeld).U kunt het wel proberen met een normale dimmer.
Voor het dimmen van LED verlichting heb je een LED dimmer nodig. Elke dimmer heeft een minimaal vermogen, dat rond de 40-80 Watt zit. Wanneer je oude (conventionele) verlichting wordt vervangen door LED verlichting, dan zit het totaal aangesloten vermogen nog steeds onder het minimale vermogen van de dimmer.
LED-lampen worden vaak niet met een conventionele dimmer gedimd; wanneer u een LED-lamp op een normale dimmer aansluit zal de LED verlichting knipperen, trillen of zoemen. De elektronica van een LEDlamp werkt anders dan bij een gloeilamp of andere verlichting en daarom heeft u dan ook een speciale LED-dimmer nodig.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
Bovendien werkt LED-verlichting anders en zit het vaak onder de ondergrens van de frequentie van een traditionele dimmer, waardoor het dimmen weinig tot geen effect heeft of de lamp gaat knipperen. Een speciale dimmer voor LED is vaak de oplossing.
Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).
LED lampen worden vaak niet met een standaard dimmer gedimd. Als je een LED lamp op een reguliere dimmer aan gaat sluiten zal de LED verlichting gaan knipperen en misschien zelfs zoemen en/of trillen.
LED lampen (of lichtbronnen) kan je niet (altijd) met een reguliere wand-dimmer dimmen. Wanneer je niet handig bent moet er soms een elektricien aan te pas komen om een dure dimmer te installeren. Maar wanneer je 3-staps dimbare LED lampen gebruikt hoeft er geen speciale dimmer geinstalleerd te worden.
Neen. Alleen dimbare lichtbronnen kan je dimmen met een fase-dimmer.
Kijk naar het symbool op de dimmer
Als er R op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen en 230 volt halogeen. Als er C op de dimmer staat dan is de dimmer geschikt voor gloeilampen, 230 volt halogeen, 12 volt halogeen, dimbare LED-lampen en dimbare spaarlampen.
Een veelgebruikte vuistregel is dat 10% van het maximale vermogen van de dimmer benut kan worden voor het aantal te dimmen lampen. Voorbeeld: een dimmer heeft een vermogen van maximaal 300 watt. Er zijn dan maximaal (10% van 300 watt = 30 watt) dus 6 LED lampen van ieder 5 watt aan te sluiten.
Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten. Hoef je niet persé te dimmen? Dan kun je de led lampen op een normale aan/uitschakelaar aansluiten.
Ja, led verlichting is te dimmen. Maar standaard zijn niet alle led lampen dimbaar, dus het moet specifiek vermeld staan dat de led lamp (of bijbehorende led trafo) dimbaar is. Hoe goed de led lamp dimbaar is, is afhankelijk van de dimbare driver van de led lamp en de kwaliteit van de led dimmer.
Analoog dimmen wordt gewoonlijk 1-10 V-dimmen genoemd. In dit geval wordt een gelijkspanning naar de driver gestuurd die de LED's dimt afhankelijk van de spanning. Bij digitaal dimmen ontvangt de driver een digitaal signaal dat hem vertelt hoe te reageren.
Met een snoerdimmer kunt u eenvoudig op ieder gewenst moment de verlichtingssterkte van losse lampen aanpassen. Bij losse lampen kunt u denken aan staande lampen of muurlampen. U verwerkt de dimmer in dit geval in het snoer van de lamp en kunt vervolgens de lichtsterkte volledig zelf instellen.
Gloeilampen en halogeenlampen zijn altijd dimbaar. Bij de aankoop van spaarlampen en ledlampen ga je best na of deze dimbaar zijn. Lampen die niet-dimbaar zijn gaan bij het dimmen minder lang mee of ze lichten gewoonweg niet op.
LED is de toekomst. Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar. Ook slimme lichtbronnen, zoals die van Philips Hue en AduroSmart, worden steeds populairder.
Dimbare halogeenlamp vervangen
Bij het overstappen van dimbare halogeen- naar LED verlichting moet je er rekening mee houden dat niet alle LED lampen dimbaar zijn. Ten tweede moet je soms de halogeendimmer vervangen door een bijpassende LED dimmer. Dit is vooral het geval bij spotjes met een MR16 of G4 fitting.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
Waarom knippert of zoemt mijn 230v dimbare led lamp? Het probleem zit hem in de muurdimmer. met een heel lage belasting zoals een LED lamp. en dan gaan de lampjes knipperen of zijn ze slecht dimbaar.
Met behulp van een stappenplan is dat vrij eenvoudig. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de lamp of lampen die je gaat dimmen geschikt moeten zijn voor de dimmer. Zorg er dus in ieder geval voor dat de lamp dimbaar is en de dimtechniek overeenkomt met de dimtechniek van de dimmer.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
Let op: In een wisselschakeling kunnen nooit 2 dimmers zitten. Altijd 1 dimmer en 1 gewone schakelaar.