De kleine plantjes hebben regelmatig water nodig, maar men moet de plantjes nooit nat of vochtig laten staan. Als je de plant in een pot kweekt heeft de plant in de voorzomer behoefte aan wat bemesting.
De bloemstelen van de salie verhouten elk jaar meer, daarom is het slim om na de bloei de plant flink te knippen. Salie knippen kan ongeveer vanaf eind juni tot ongeveer eind augustus. Knip de oppervlakkig uiterste delen van de salie weg. De salie kan dan weer mooie nieuwe bladeren vormen en blijft mooi compact.
Salie doet 't het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Salie hoeft niet perse in de volle grond gezaaid te worden, dit kruid doet het ook goed in potten en kuipen, zowel binnen als buiten. Salieblaadjes kun je ook frituren en vervolgens als garnituur bij salades, koude schotels of pasta's opdienen.
Als mediterrane plant houdt salie van een warme zonnige plek en een bodem die niet teveel mest bevat, eerder wat voedingsarme en droge grond. Omdat ze gevoelig is voor vorst kun je overwegen om haar in een pot te kweken, zodat je het plantje in de winter meer beschut kunt zetten, of bij strenge vorst binnen.
Deze eenjarige plant verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren Verdraagt vrij veel droogte en is mede daardoor zeer geschikt om te gebruiken in potten en bloembakken.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Salvia heeft niet veel water nodig, kan behoorlijk wat droogte aan.
Salies houden van kalkrijke grond. Doen het prima op gewone tuinaarde, maar als je ze wil verwennen kun je aan het begin van het seizoen wat kalk strooien.
Het kruid houdt van veel zon, dus mag de grond best af en toe een beetje uitdrogen. Salie is een meerjarige plant, maar voor de beste oogst moet je toch om de twee jaar opnieuw zaaien.
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
De vroege lente is een goed moment om salie te snoeien. Als de bladeren vóór de winter worden gesnoeid, kan de plant moeite hebben om de wintertijd door te komen. In februari kunnen de scheuten worden teruggebracht tot ongeveer 5 cm.
De nederlandse naam is Salie, familie van de Lamiaceae. De bloemkleur is paarsblauw en de bloeitijd is van ca. juni tot en met augustus. De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm.
Overwinteren. Salvia officinalis (salie) is redelijk winterhard. Heeft bescherming nodig in strenge winters. Een pot met Salvia officinalis kan tijdens een vorstperiode tijdelijk in een vorstvrije ruimte geplaatst worden.
Salvia officinalis 'Purpurascens' (Salie) is een aromatische groenblijvende plant met violetpurper getinte bladeren en stengels.
Salvia nemorosa Caradonna of Salie is een zeer langbloeiende plant met blauwpaarse bloemen in aren. Lees hier alles over de standplaats, bloei, verzorging en snoei. Er zijn veel verschillende soorten Salie. Deze soort wordt ongeveer 50 Ã 60 cm hoog en 40 cm breed.
In principe is het zuiveren van je huis met salie gewoon veilig. Wel is het handig om het nodige in het achterhoofd te houden. Blijf bijvoorbeeld altijd aanwezig bij het reinigen. Als je kleine stukjes salie op de grond ziet vallen, maak ze dan meteen uit.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
De grijswitte blaadjes van de Salvia Apiana hebben volgens hen namelijk spirituele krachten. Met salie je huis reinigen zou ruimtes kunnen ontdoen van geesten en andere negatieve energie. Tijdens een ceremonie lieten de natives de salie daarom zachtjes smeulen onder begeleiding van zuiverende Mantra's.
Salie is een doorlevende, houtachtige plant die winterhard is. Ze vraagt een echt zonnige standplaats en een mineraalrijke, goed doorlaatbare bodem. Groeit salie in de halfschaduw of schaduw, dan zal ze wel groeien maar dan ontwikkelt ze meer thyon wat giftig is.
Hoe hoog wordt de Salvia officinalis? Salie is een halfheester die in de winterperiode zijn opvallende grijsviltige bladeren niet verliest. Die bladeren 3 Ã 7 cm lang, zijn ovaal tot lancetvormig en aan de voet iets geoord. De planten worden 50 Ã 75 cm hoog.
Salie kan ingezet worden tegen klachten van de luchtweg. Het is desinfecterend en ontstekingsremmend. Denk aan klachten als verkoudheid, amandelontsteking, keelontsteking, maar ook bloedend tandvlees en aften (als thee of als theewater om te gorgelen). Verder werkt salie ook kalmerend en versterkend.