Rooibos is afkomstig van een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. En omdat Rooibos niet afkomstig is van de theeplant is het eigenlijk ook geen thee en bevat dit dus ook geen cafeïne.
Andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos-, gember- of muntthee, zijn eigenlijk geen echte thee want deze thee komt niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze soorten thee zit geen cafeïne. In zwarte en groene thee zit wel cafeïne.
Rooibos is oorspronkelijk geen thee, maar een kruid. Het bevat geen cafeïne waardoor je het beste het drankje in de avond kunt drinken. Daarnaast heeft het een heerlijke zoete smaak en hierdoor perfect voor een zoetekauw. Rooibos is niet direct gezonder dan groene of zwarte thee.
Door de vele antioxidanten werkt rooibosthee goed bij huidklachten zoals acné, eczeem en tegen huidveroudering. Verder bevat rooibosthee ook stofjes die allergische reacties remmen. Daardoor is het goed voor mensen met astma, hooikoorts, maag-darmklachten en bij allerlei allergieën.
Het cafeïnegehalte van een kop thee hangt af van de theesoort, de hoeveelheid thee en de temperatuur van het water. Bij een bereiding van thee op hogere temperatuur zal het cafeïnegehalte hoger zijn. Witte en groene thee bevatten de minste cafeïne. Zwarte thee en mate bevatten het hoogste gehalte cafeïne.
Voorbeelden van kruiden theesoorten zijn; kamillethee, muntthee en gemberthee. Zolang een theesoort niet is vermengd met zwarte of groene thee kun je de theesoort onbeperkt drinken.
Elke thee gemaakt van de Camellia Sinensis theeplant bevat dus cafeïne. Sommige theesoorten kunnen wel meer cafeïne bevatten, zoals witte thee omdat deze thee veel nieuwe knopjes of buds bevat. Andere voorbeelden van thee met een hogere concentratie cafeïne zijn Gyokuro, Matcha, first flush Darjeeling and Long Jing.
In rooibos zitten heel veel actieve bestanddelen, waaronder dus de antioxidanten en mineralen zoals kalium en magnesium. Ook zitten er stoffen in die de spijsvertering tot rust kunnen brengen zoals orientin en vitexin. Tenslotte bevat rooibos stoffen die de spieren van maag en darmen kunnen kalmeren.
Ondanks de combinatie dat rooibos cafeïnevrij is en helpt te ontspannen, is het niet bijzonder slaapverwekkend.
We hebben een aantal gezondheidsvoordelen van Rooibosthee voor je op een rijtje gezet. Onstekingsremmend Rooibosthee is ontstekingsremmend. Veel mensen hebben bijvoorbeeld last van laag gradige ontstekeningen zonder dat ze het weten.
Twee a drie kopjes thee per dag wordt geadviseerd door het voedingscentrum. Te veel thee kan voor sommige doelgroepen wel schadelijk zijn. In bijna alle soorten groene en zwarte thee zit namelijk theanine. Deze stof heeft een soortgelijke werking als cafeïne, maar dan wel flink verdunt.
Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo.
Elke thee heeft bepaalde voordelen en daar vertellen wij je graag meer over. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Zo helpt thee je gehydrateerd te blijven en vormt een kopje thee voor velen een welgekomen rustmomentje tijdens een drukke dag. Als je wil weten wat de meest gezonde thee is, zal het antwoord hoogstwaarschijnlijk groene thee zijn. Groene thee zit barstensvol antioxidanten.
Bijvoorbeeld een rustgevende werking. Je kunt je hier in verder verdiepen. Rooibosthee: Rooibos thee drink je ook zonder suiker.
Slaapthee bevat kruiden die bekend staan om hun kalmerende werking. Ingrediënten die u vaak terugziet zijn kamille, valeriaan, citroengras, lavendel, kruidnagel en meer. Belangrijk om te benadrukken is dat veel theesoorten cafeïne bevatten. In thee wordt deze cafeïne ook wel theïne genoemd.
Kamille: Kamille is een rustgevende infusie die kalmerend werkt in geval van stress en spanningshoofdpijn. Linde: Lindethee helpt om zowel angst, rusteloosheid, zenuwachtigheid en spanningen te verminderen. Passiebloem: Een infusie van pure passiebloem werkt kalmerend zonder suf te maken.
Rooibos kalmeert namelijk de maag en darmen. Het is een rustgevende, ontspannende en verkwikkende drank voor het zenuwgestel. Het wordt daarom vaak ingezet voor mensen met verminderde stressbestendigheid. Allerlei nerveuze spanningen kunnen afnemen of verdwijnen als je dagelijks rooibosthee drinkt.
De antioxidanten uit rooibosthee worden gelinkt aan het gezond houden van het hart. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de thee bijdraagt aan een gezonde bloeddruk, al moet dit nog verder onderzocht worden. Waar wel al meer bewijs voor is, is het effect van rooibosthee op onze cholesterolwaardes.
Thee drinken
Gelukkig kan je het probleempje eenvoudig verhelpen, zelfs zonder laxeermiddel. Onderzoek in de Canadian Journal of Gastroenterology concludeerde dat thee het lichaam hydrateert, de stoelgang zachter maakt en zo de darmen een handje helpt.
Ochtendthee kan bijvoorbeeld een zwarte thee zijn, maar ook groene, witte of oolong-thee.Matcha, Earl Grey, Pu-Erh, Yerba Mate of zelfs Kombucha. Thee wat goed gaat met melk is bijvoorbeeld Breakfast Tea of Masala Chai.
Cafeïne kan in kleine hoeveelheden je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.