Siësta: Je verwacht misschien dat de siësta uit Spanje afkomstig is, maar niets is minder waar: Portugal is de bakermat van de siësta. Tussen 12 en 15 uur sluiten de winkels en gaan de meeste Portugezen naar huis om samen met de familie uitgebreid te lunchen en socializen.
Portugal ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch schiereiland. Officieel heet het de Portugese Republiek en grenst het in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan en Spanje in het noorden en oosten. De autonome regio's, de Azoren en Madeira zijn gescheiden van de Portugese territoria.
Portugal neemt op de Cost of Living Index een plek in de middenmoot in. Leven in Portugal is net iets voordeliger dan in Spanje of Griekenland, en zelfs een stuk goedkoper dan in Duitsland, Italië, Nederland, Frankrijk of de Scandinavische landen.
Het ontbijt in Portugal bestaat meestal alleen uit een sterke kop koffie met een zoet broodje. De Portugese keuken staat bekend om zijn heerlijk klaargemaakte vis, schaal- en schelpdieren die natuurlijk elke dag vers uit de oceaan worden gehaald.
Hier zijn 11 gerechten die je zeker moet proberen als je echt de typische keuken van Portugal wilt leren kennen, en de beste regionale restaurants om ze te proberen: Papas de Sarrabulho - Minho. Feijoada à transmontana - Trás-os-montes. Francesinha - Porto.
Porto is een mooie, rauwe stad. Toeristisch, maar veel minder dan Lissabon. Prachtige smalle steegjes, stijle trappen, tegels die schots en scheef liggen, rode daken en vooral de kleurrijke muren en tegels geven een sprookjesachtige sfeer.
Nee, Lissabon is niet duur. Het prijsniveau ligt op alle vlakken lager dan in Nederland. Op sommige vlakken (zoals transport) vind ik Lissabon zelfs enorm goedkoop. Maar in het algemeen vind ik Lissabon als bestemming niet overdreven goedkoop.
In restaurants kun je doorgaans tussen 12 en 15 uur terecht voor de lunch en tussen 20 en 22 uur voor het diner. In het hoogseizoen zijn de tijden vaak wat ruimer.
Waar Nederlanders meestal erg toekomstgericht denken, zijn Portugezen vooral gericht op het verleden. Ook dat zie je terug in de familie, waar opa's en oma's veel meer te zeggen hebben dan in Nederland.
Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille. Voor bestuurders die korter dan drie jaar een rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille. Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
De Portugezen genieten van een drankje in de zon en drinken vaak bier uit kleine flesjes genaamd 'garrafas', of bier van de tap, bekend als 'imperial' of 'fino'.
Lunch (Almoço)
Doorgaans beginnen de Portugezen hun dag met een espresso (ook wel bica genoemd) en een broodje in de pastelarias. Tussen 13:00 en 15:00 wordt er uitgebreid geluncht. De lunch wordt in Portugal gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag.
De fooi is ongeveer 5 à 10 procent van het te betalen bedrag. In eenvoudigere eettentjes zijn fooien minder gebruikelijk. Daarnaast stellen ook hotelpersoneel en gidsen een fooi vaak op prijs.
In Portugal betaal je met de euro en je kunt in de grotere plaatsen gewoon pinnen. Zo nu en dan bezoek je tijdens onze rondreizen afgelegen plekken en dan is het verstandig om wat cash geld op zak te hebben.
In de meeste Portugese restaurants wordt er voor het eten standaard een mandje brood gebracht met daarbij een schaaltje olijven en een beetje boter. Vaak zitten er ook diverse soorten vispaté bij plus een stukje kaas. Een dergelijk couvert is ook een prima borrelhapje voor bij een fles wijn.
Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er uitgebreid geluncht. Rond 17.00 uur nemen de Portugezen een lanche. Dit is een tussendoortje wat bestaat uit een toast met boter, een taartje of brood met olijven. De meeste restaurants gaan pas vanaf 19.00/20.00 uur open dus dit is dan ook de tijd dat de meeste Portugezen gaan ...