Voor mensen die niet uit Nederland komen is het soms een vreemde gewaarwording: Nederland telt aanzienlijk meer fietsen dan inwoners. Volgens cijfers van RAI Vereniging en BOVAG waren er vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen tweewielers in het land. Dat is omgerekend 1,3 fiets per persoon.
Er zijn 22,9 miljoen fietsen in Nederland. Dat aantal stijgt al jaren, net als de omzet van fietshandelaren. Dit jaar ging er zo'n 1,2 miljard euro om in de Nederlandse fietsindustrie, een kwart meer dan het jaar ervoor. De drukte op de fietspaden kan komend jaar nog weleens flink toenemen.
Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. Dat komt niet doordat het hier plat is, maar omdat er hier keihard voor fietsen geknokt is. En daardoor rijden automobilisten ook beter door.
23 miljoen fietsen (update 2022!)
Utrecht is de fietsprovincie van Nederland
De provincie Utrecht blijft de grootste fietsprovincie met 60 procent dat het meest de fiets gebruikt om op het werk te komen. Opvallend is dat Gelderland nu op een tweede plek staat met 55 procent die meestal fietst naar het werk.
Nee, de echte kilometervreter moet in Zuid-Holland zijn. Die provincie is met 5500 kilometer fietspad dé fietsprovincie van Nederland.
Er kunnen 12.500 fietsers hun fiets parkeren in de grootste fietsenstalling ter wereld.
Ruim 40 miljoen Amerikanen hebben vorig jaar minstens zes keer met de fiets gereden en dat aantal zal nog significant blijven stijgen.
Fietsen is gezond, fietsen is goedkoop en binnen de grote steden ben je op de fiets vaak sneller dan met de auto. We fietsen vooral zoveel in Nederland omdat fietsen in Nederland zo makkelijk is. Nederland is hartstikke plat dus je hoeft niet keihard tegen een berg op te fietsen.
De gemiddelde aankoopprijs van een fiets in 2021 was 1.627 euro (2020 1.499 euro). De omzet uit fietsverkopen was 1,5 miljard; het op een na hoogste niveau ooit en een verdubbeling ten opzichte van 2011.
We fietsen samen meer dan 15 miljard kilometer per jaar
Het is dus niet vreemd dat Nederland over heel de wereld bekendstaat als fietsland. Vooral Zuid-Hollanders zijn echte fietsers met meer dan 2,5 miljard fietskilometers per jaar.
Of je nu gaat voor een echte adrenalinekick of liever rondtoert voor wat rustige sightseeing, Zweden is een echt fietsland! Het gevarieerde landschap en de fietsvriendelijke steden maken Zweden het ideale land om op twee wielen te verkennen. Fietspaden en avontuurlijke trails wachten op je.
Portugal staat gek genoeg niet echt bekend als fietsland. Dat komt misschien doordat u er geen uitgebreid netwerk van fietspaden vindt, zoals in Nederland. Het Zuid-Europese land kent echter rustige en landelijke gebieden waar u veilig kunt fietsen. Ook in de Algarve vindt u een prima landschap voor fietsers.
Gemiddeld fietsten vrouwen 2,8 kilometer, tegen 3,3 kilometer bij mannen. Jongeren van 12 tot 18 jaar stapten van alle leeftijdsgroepen het vaakst op de fiets, namelijk 1,6 keer per dag. Ook legden ze met gemiddeld 6,2 kilometer per dag de langste afstand af.
De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
Jaarlijks worden er meer dan een half miljoen fietsen gestolen. Als je fiets gestolen wordt, is het fijn als je goed verzekerd bent. Zo rijd je snel weer rond op een nieuwe fiets.
Nederlanders (Nederlander, het Nederlandse volk) zijn de inwoners van Nederland. Zij zijn een Europees volk gaan vormen tussen 1579 en 1795, toen de Nederlandse staat ontstond. Het begrip Nederlanders kent meerdere definities. Sommige hiervan staan los van elkaar, andere zijn verwant of deels overlappend.
En net als lopen, kun je fietsen niet zomaar verleren. Of je nu een aantal maanden niet meer op een fiets hebt gezeten of een aantal jaren niet, je kunt altijd zo weer op je stalen ros springen.
Hoewel Amerika geldt als het autoland bij uitstek, is het er goed fietsen. De grootte en de grootsheid van het land maken het bedwingen van die eindeloze verten met de kracht van je benen een uitdaging voor de kleine, nietige fietser.
Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland nog steeds het enige land ter wereld dat meer fietsen dan inwoners heeft. Nummers twee en drie – Denemarken en Japan – liggen met respectievelijk 0,8 en 0,6 fietsen ver achter.
Elke eerste 24 uur is stallen gratis. Als je langer dan 24 uur je fiets stalt, betaal je bij de beheerder € 1,35 per 24 uur met pin of via Stallen op rekening, waarmee je maandelijks achteraf via een factuur betaalt.
Bewaakte fietsenstallingen
Als je de fiets te lang laat staan, kan de fiets weggehaald worden. Na 21 dagen wordt de fiets als waarschuwing gelabeld. Na 28 dagen wordt je fiets naar het fietsdepot van de gemeente gebracht. Als je niet weet waar de fiets heen gebracht is, kun je dit vragen aan de beheerder.
De grootste fietsenstalling ter wereld
De gemeente Utrecht, ProRail en NS realiseren en beheren gezamenlijk de fietsenstalling Stationsplein in Utrecht. Naast 12.500 parkeerplekken biedt de stalling ook ruimte aan duizend OV-fietsen.
Twente ontdek je het beste op de fiets! In het typerende coulisselandschap wisselen landgoederen, weilanden en bossen elkaar af. Deze regio is een unieke plek om te fietsen en biedt veel mogelijkheden, want er ligt maar liefst 1500 kilometer aan fietsroutes op je te wachten.