De Nederlandse vlag wordt zowel op het land als op zee gebruikt als civiele vlag. Daarnaast wordt de vlag van Nederland ook gebruikt als oorlogsvlag en dienstvlag.
De vlag van Luxemburg is vrijwel identiek aan de vlag van Nederland. Het enige verschil is de kleur blauw. Die van Luxemburg is lichter dan het kobalt van Nederland. De Luxemburgse vlag is echter niet op de Nederlandse vlag gebaseerd, maar op de kleuren van het Luxemburgse wapen.
Nederland telt 12 provincies, dus logischerwijze zijn er ook 12 provincievlaggen. Een provincievlag heeft dezelfde functie als een nationale vlag: het vieren of herdenken van een gebeurtenis.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.
De omgekeerde vlag is een signaal waarmee wordt geïmpliceerd dat men zich in een noodsituatie bevindt. In de Nederlandse zeevaart werd met het omkeren van de vlag aangeduid dat een schip in nood verkeerde.
De Vlag van Thailand heeft gelijkenis met de Nederlandse vlag. Namelijk twee langs de blauwe kant aan elkaar genaaide Nederlandse vlaggen waarbij de onderste vlag het spiegelbeeld van de bovenste vlag vormt.
De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood. Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was.
India. De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Nederlandse en Kroatische vlag
Ook de Kroatische vlag lijkt erg op die van Nederland. In feite zijn de kleuren en de verticale banen exact hetzelfde. Het verschil met de vlag van Kroatië is dat ze het wapen van Kroatië precies in het midden van de vlag hebben geplaatst.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
ð¹ð· is een Unicode vlagsequentie emoji die gebruikt wordt als regionale indicator voor Turkije. De meest gebruikelijke weergave is die van de vlag van Turkije, maar op sommige platforms (waaronder Microsoft Windows) ziet men de letters TR.
Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld.
Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.Het verhaal gaat dat het oranje op zee minder goed zichtbaar was. Het wit en blauw waren afkomstig van de livreikleuren van het Prinsdom Orange. Het oranje was afgeleid van het Prinsdom Orange.
Nederland bestaat sinds 1813 als zelfstandige eenheidsstaat. Sinds 16 maart 1815 is Nederland een koninkrijk, nadat soeverein vorst Willem zichzelf tot koning uitriep . Van 1798 tot 1813 verbleef erfprins Willem, zoon van de laatste stadhouder Willem V , in Duitsland en Engeland.
In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder vermiljoen (rood), helder wit en kobaltblauw. Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
De Franse vlag is overigens (net als de Russische) mede afgeleid van de Nederlandse vlag, de oudste driekleur ter wereld. Het uit 1572 daterende oranje-blanje-bleu en latere rood-wit-blauw was voor de Franse revolutionairen een inspiratie omdat Nederland de eerste moderne republiek in Europa was.
Waarom de Nederlandse vlag op de kop? In ons land doen veel boeren dit (het zogenaamde boerenprotest), waardoor je voornamelijk in de regio veel Nederlandse vlaggen ondersteboven ziet hangen. Deze protesten komen voort uit onvrede over thema's als stikstof, overmatig veeteelt en onvoldoende steun vanuit de regering.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel. Ook in andere (westerse) landen (zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten) werd deze symboliek mooi gevonden en dus werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.
Het volk, de kerk en de adel
De kleuren rood, wit en blauw zijn niet zomaar gekozen. Ze komen namelijk in meerdere nationale vlaggen voor. Niet alleen Nederland, maar ook Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten maken gebruik van deze tricolore.
De vlag wikkelt om de mast heen
Vlaggen worden voornamelijk gemaakt van spun. Dit is een soort polyester dat zeer stevig, maar tegelijkertijd heel licht is. Maar juist door dit lichte gewicht kan het voorkomen dat bij stevige wind het doek zich om de mast wikkelt.