Er bestaan grote misverstanden over het gebruik van sulfiet in natuurwijnen, maar de stof komt ook van nature vrij bij de vergisting. Kortom, alle wijnen, ook natuurwijnen, bevatten altijd sulfiet.
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Sulfieten zijn stoffen die zwavel bevatten. Deze worden toegevoegd aan conventionele wijnen (de niet-natuurwijnen). Het bevordert de houdbaarheid, doordat de wijn minder snel oxideert en doordat bacteriën geen kans krijgen.
De toevoeging van sulfiet in commerciële wijnen is bij rode wijn maximaal toegestaan tot 150 mb/l en bij witte wijn tot maximaal 200 mg/l. Deze maximale hoeveelheden zie je vaak alleen bij goedkope massa wijnen. De meest voorkomende standaard bij natuurwijn is het gebruik tussen 30 en 50 mg/l sulfiet.
In conventionele wijnen mag een wijnmaker maximaal 150 mg/l sulfiet gebruiken bij rode wijnen en 200 mg/l voor witte wijnen. Bij biologische wijnen ligt dat op 50 mg/l lager, dus op 100 mg/l voor rood en 150 mg/l voor wit.
Voorbeelden van ingrediënten en producten die vaak sulfiet bevatten zijn fruit, vruchtensap, gedroogde groenten en aardappelen (bijvoorbeeld instant-aardappelpuree en gedroogde groenten in kant-en-klaarmaaltijden), rozijnen, tomatenpuree, suiker, glucosestroop, zuurkool, champignons, bouillon, jus, soep en sauzen.
Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen. Sulfiet geeft géén allergische reactie, maar een intolerantiereactie. Sulfiet kan bij hiervoor gevoelige mensen een astma-aanval veroorzaken. Sulfiet vind je ook veel in salades.
Sulfiet in wijn zorgt er enerzijds voor dat schimmels, micro-organismen en gisten afgeremd worden en anderzijds zal dat het proces van oxidatie tegenhouden waardoor wijn fris blijft. De houdbaarheidsdatum wordt op die manier verlengd. De stof wordt ook vaak extra toegevoegd aan onze voedingsmiddelen.
Sulfiet is de verzamelnaam voor verschillende soorten zwavel. Dit natuurlijke mineraal komt van nature voor in planten van de lookfamilie zoals ui, prei, knoflook, bieslook etc. Door dit mineraal te verbanden en te binden ontstaat er het soort sulfiet wat wij in onze voedingsmiddelen terugvinden.
Witte wijn zonder houtrijping zoals bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Riesling of Chardonnay heeft weinig tannine. Er is ook rode wijn die je prima kunt drinken als je geen of erg zachte tannine wilt ervaren: bijvoorbeeld rode wijn zonder houtrijping van Pinot Noir, Barbera, Grenache, Gamay of Cabernet Franc.
Natuurwijn wordt vaak geroemd omdat er geen sulfiet aan zou worden toegevoegd. Maar net als alle wijnen bevat natuurwijn gewoon alcohol. Dat is precies de reden waarom we niet kunnen zeggen dat natuurwijn gezonder is dan andere wijnen. Als je pesticiden wil vermijden dan is natuurwijn wel een betere keuze.
Het grootste verschil zit hem in de zogenaamde “interventie” tijdens de vinificatie. Vinificatie is het proces waarbij van druiven wijn wordt gemaakt. Bij natuurwijn vindt er een minimale interventie plaats.Bij biologische wijnen zijn er, op de toevoeging van sulfiet na, geen voorwaarde aan de interventie gesteld.
Druiven worden biologisch verbouwd
De druiven voor een natuurwijn worden biologisch of biodynamisch verbouwd. “Pesticiden en fungiciden vernietigen de natuurlijke gisten op de druif, waardoor je achteraf gisten moet toevoegen. Daar profiteren wijnmakers van.
Niet alle biologische wijnen zijn natuurwijnen, maar sommige wijnmakers maken natuurwijnen van biologisch gecertificeerde druiven. Dan zijn de wijnen dus zowel natuurwijn als biologische wijn.
Wat wel duidelijk is, zijn de symptomen die net als bij een echte allergie gaan van hartkloppingen en netelroos over ademhalingsproblemen (astma) en zwelling van de ogen, mond en keel tot buikpijn, diarree, duizeligheid, braken en zelfs anafylactische shock.
Met name voor bepaalde astmapatiënten kan sulfiet in wijn al in een hele lage dosering averechts op de luchtwegen werken. Daarom wordt op het wijnetiket altijd vermeld 'bevat sulfiet(en)'. Voor de meeste mensen is sulfiet echter een veilige stof, zeker in de minieme concentraties die tegenwoordig worden gebruikt.
Zit er sulfiet in bier? Net als in wijn, zit er in bier een klein beetje sulfiet. Maar aan wijn wordt sulfiet als bewaarmiddel toegevoegd, terwijl het via de gisten op een natuurlijke manier in het bier komt. Brouwers voegen zelden of nooit sulfiet toe.
Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Sulfiet toevoegen aan wijn heeft een aantal voordelen voor de wijnmaker, maar ook voor de wijndrinker. Het schakelt bacteriën uit, waar we allemaal blijer van worden. Het goedje zorgt er ook voor dat de wijn minder gaat oxideren, waardoor de wijn niet verkleurt en de geur van de wijn fris en fruitig blijft.
Maar sulfiet heeft ook minder mooie kanten. Als de wijnmaker te veel sulfiet toevoegt, om er bijvoorbeeld zeker van te zijn dan de wijn niet snel veroudert, dan kan de geur prikkelend worden. Dat is een onaangename sensatie in de neus en het eigenlijke aroma van wijn wordt erdoor weggedrukt.
Veel mensen denken dat vooral rode wijn veel sulfiet bevat. Maar niets is minder waar. Witte wijn bevat meestal meer sulfiet dan rode wijn.
Bovendien zit in witte wijn gemiddeld een hogere concentratie aan toegevoegde sulfiet dan in rode wijn.
Zwavelen is het aan wijn toevoegen van zwavel in de vorm van sulfiet.
Bier bevat net zoals vele voedingsproducten en alcoholische dranken inderdaad sulfiet. In bier mag er wettelijk slechts 20 mg per liter sulfiet aanwezig zijn, terwijl dit voor wijn wettelijk toegelaten wordt tot 350 mg per liter in sommige landen.