Napoleon. Ook Napoleon deed niets met Versailles. Hij begreep heel goed dat Versailles symbool stond voor onderdrukking van de absolute koningschap en liet het kasteel links liggen. Jaren gebeurde er niets tot in 1833 Louis Philippe er een museum van maakte.
Ontdek samen met mij het intieme Versailles! Het Kasteel van Versailles is de residentie van de koningen van Frankrijk. Vier van hen hebben er gewoond: Lodewijk XIII, XIV, XV en XVI. Het kostte meer dan honderd jaar om het eenvoudige jachtpaviljoen van Lodewijk XIII te transformeren in een majestueus paleis!
De duizenden bewoners van het paleis van Versailles leefden tussen de ratten en verveelden zich stierlijk. De Zonnekoning zat er warmpjes bij, maar de leden van zijn hofhouding verbleven in smerige kamertjes. Ze moesten voor het minste en geringste komen opdraven.
Het paleis van Versailles is een van de meest buitengewone gebouwen van de 17e-eeuw. Het werd aanvankelijk gebouwd als jachtpaviljoen voor koning Lodewijk XIII. In 1682 koos koning Lodewijk XIV, de zoon van Lodewijk XIII, ervoor om van Parijs naar Versailles te verhuizen uit liefde voor het landgoed.
Een quote die vaak gebruikt wordt over Versailles is dat het 700 kamers telt maar geen toilet.
De bouwfactuur bedroeg ongeveer 116.500.000 Livres; zo'n slordige 2 miljard euro. Het restauratieproject "Projet du Grand Versailles" zal 135 miljoen euro kosten.
De Franse koningin Marie Antoinette werd slechts 37 jaar oud. Tijdens de Franse Revolutie werd ze met haar man ten val gebracht. Na een dubieus proces werd ze vervolgens beschuldigd van incest en hoogverraad en uiteindelijk ter dood veroordeeld. Op 16 oktober 1793 maakte de guillotine een einde aan haar leven.
Op 21 januari in 1793 zat de afgezette Franse Koning Lodewijk de zestiende vast in een cel. Wat was er misgegaan? Op deze dag zou hij in een koets naar la Place de la Révolution worden gereden, waar de Guillotine voor hem klaarstond.
Zonnekoning speelde de zon
Nadat de Franse koning Lodewijk XIV de rol van de zon had gespeeld in het Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully, koos hij de zon als zijn symbool. De koning was dol op ballet en werkte tijdens zijn leven mee aan 40 balletten – bijna net zo veel als een professionele danser.
Het kasteel van Versailles is één van de indrukwekkendste gebouwen in Frankrijk. Zeker als je de tuin, of beter park, meeneemt. Het paleis is de grootste materiële nalatenschap van Lodewijk XIV. Tijdens zijn regeerperiode van 72 jaar verbouwde hij een klein jachtkasteel tot een paleis waar 5.000 mensen woonden.
Hoeveel kost het om Versailles te bezoeken? Het bezoek aan het kasteel kost 18 euro. Met het ticket kun je het kasteel en de tuinen bezoeken buiten de dagen van de Musical Fountains en Musical Gardens.
Veel gevangen werden blootgesteld aan vernederingen en mishandelingen. In het kasteel verbleven op een gegeven moment ruim 450 NSB'ers en zo'n 50 Rijksduitsers 'die bij de mijnen iets op de kerfstok hadden'. Dit ging uiteraard gepaard met de nodige overlast voor de zusters en de kinderen van het tehuis.
Op 6 mei 1919 bereikten de landen een akkoord. De Duitse regering werd naar Versailles ontboden en kreeg daar een verdrag gepresenteerd waarover niet meer kon worden onderhandeld. Na enig verzet van de Duitse regering werd dit verdrag op 28 juni in de Spiegelzaal van Versailles ondertekend.
Versailles in 1623. Het kleine kasteeltje van Lodewijk XIII. Versailles in 1638. Lodewijk XIII bouwde op iedere hoek vier salons met mansardes.
Louis XIV (Louis Quatorze, Lodewijk de Veertiende) was koning van Frankrijk van 14 mei 1643 tot 1 september 1715, wanneer hij sterft. Zijn geboortenaam is Louis Dieudonné (5 september 1638 - 1 september 1715) en tot zijn bijnamen behoren Louis Le Grand (Lodewijk de Grote) en le Roi Soleil (de Zonnekoning).
De Franse Revolutie is de opstand van Franse arbeiders en boeren tegen de adel en het Franse koningshuis in 1789. De Franse koning en de adel hebben alle macht in Frankrijk in die tijd. Het Franse volk vindt dat ze door hen onderdrukt worden en komt hiertegen in opstand.
Tijdens de Terreur (1793-1794) werden onder de leiding van Robespierre zo'n 40.000 mensen geëxecuteerd. Hijzelf onderging dit lot na een staatsgreep op de 9e Thermidor van het jaar II (= 27 juli 1794), samen met 23 aanhangers.
Een correct uitgevoerde onthoofding waarbij één slag genoeg is, is een snelle en relatief pijnloze manier om te overlijden. Sommige experts schatten dat je binnen een paar seconden het bewustzijn verliest door de snelle bloeddrukverlaging in de hersenen.
De man achter de revolutionaire Terreur, Robespierre, werd zelf geëxecuteerd nadat hij duizenden mensen de dood in had gejaagd. In september 1793 brak in Frankrijk een donkere tijd aan, die later bekend is geworden als de Terreur.
Robespierre zou als een soort hogepriester optreden. Dit festival viel door een regenbui in het water. Toen op 26 juli 1794 Robespierre een nieuwe golf van terreur wilde aankondigen, werd hem het woord ontnomen. Hij werd gevangengezet.
Versailles is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Frankrijk en met recht en rede opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van Versailles ligt zo'n 15 kilometer van Parijs en is dan ook een een perfecte daguitstap in combinatie met een een stedentrip Parijs.
Het park en de tuinen zijn elke dag open. De toegang is gratis, behalve tijdens de Muzikale Fonteinenshows en de Muzikale Tuinen. Er zijn drie treinstations in Versailles, het dichtstbijzijnde van het paleis is Versailles Château Rive Gauche.
Versailles is zeker de moeite waard, al bezoek je alleen de tuinen. Neem toch zeker ook een kijkje in het kasteel – het blijft het kasteel van Versailles – maar probeer misschien op een minder drukke dag te gaan, als er al minder drukke dagen zijn.