Hoe weet ik of mijn pup vlooien heeft? Wanneer uw pup veel krabt is het verstandig de vacht eens van naderbij te inspecteren.Als u de vacht goed opzij duwt kunt u zien of de vacht vlovrij is. Let erop dat u geen vlooien ziet en/of zwarte vlekjes tegen komt.
U kunt de vlooien eventueel zien kruipen. Klop de kam uit op wit papier. Vallen er zwarte korreltjes op, maak deze dan nat. Worden ze rood (bloed van de hond), dan weet u zeker dat u met vlooienuitwerpselen te maken heeft en kunt u ervan uitgaan dat uw hond een vlooienbesmetting heeft.
Als pups vanuit het nest een vlooieninfectie mee krijgen kunnen ze met een spray behandeld worden tegen de vlooien. Vanaf 8 weken leeftijd kunnen ze ook met een druppel in de nek behandeld worden (mits ze zwaarder zijn dan 1 kg). Vlooiendruppels werken over het algemeen 4 weken en moeten dus elke maand herhaald worden.
Honden zijn sociale wezens en vlooien kunnen zo vanaf die pup in het park op jouw hond springen, of zelfs vanaf andere huisdieren. Hoewel de meeste vlooien vanuit de omgeving opgelopen worden, kunnen ze in een enkel geval ook overspringen vanaf een ander dier.
Een hond met vlooien heeft jeuk. De oorzaak van deze jeuk is het speeksel wat een vlo achterlaat tijdens de beet. Wanneer jouw hond veel krabt en op zijn vacht gaat bijten is het daarom raadzaam om te checken of je hond vlooien heeft. Met een vlooienkam kun je de vacht controleren op vlooien.
Vlooien komen zeer veel bij de hond. Honden hebben meestal kattenvlooien bij zich. Circa 85% van de vlooien bij hond en kat zijn kattenvlooien. Meestal hebben de baasjes niet door dat hun hond vlooien bij zich draagt.
Met een speciaal vlooienkammetje zijn vlooien en vlooienpoepjes uitstekend op te sporen. Het is een misverstand dat een vlooienbesmetting iets met hygiëne te maken zou hebben. Elke hond kan vlooien krijgen!
Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven. Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis.
Voor de honden wordt het middel Vectra® 3D, Bravecto® of Simparica® ingezet. Deze kunnen ook gebruikt worden bij pups vanaf 8 weken leeftijd. Vectra® 3D is een pipet, die op de huid tussen de schouderbladen, 1 x per maand toegediend moeten worden.
De Seresto halsband voor honden is geschikt voor puppy's van minstens 7 weken oud.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Vind je volwassen vlooien of vlooienpoepjes, dan is het dier waarschijnlijk besmet. De poepjes zijn zwartbruine puntjes die op een witte tissue roodbruin verkleuren. Close-up van een vlo. De eitjes en larven zijn met het blote oog bijna niet te zien.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Soms kun je vlooien zien lopen, vooral op warme plekken van het lichaam (liezen bijvoorbeeld). Vlooien kunnen enorm goed springen en springen over naar andere katten en honden in je huis. Ze zijn daardoor zeer besmettelijk.
Het advies is om pups vanaf 2 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken nadat ze voor het laatst melk hebben gedronken bij de moeder. Daarna wordt geadviseerd maandelijks te ontwormen tot 6 maanden leeftijd. Is je pup ouder dan 6 maanden dan kun je het ontwormschema voor volwassen honden aanhouden.
Je hond ontwormen en ontvlooien tegelijk
De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien. Zo hoeven ze hun viervoeter niet nodeloos 'lastig te vallen' met pilletjes of pasta's, en is de kans kleiner dat ze de behandeling vergeten. Vraag gerust advies aan je dierenarts!
Als ze eenmaal een geschikte gastheer hebben gevonden, kunnen ze enkele maanden leven, maar de meest gezonde honden en katten likken de vlooien binnen twee weken uit hun vacht en slikken ze in. Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving.
Beste vlooienmiddel voor de hond
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Hoe vaak katten ontvlooien? Eigenlijk moet je jouw kat het hele jaar door ontvlooien. De werkingsduur verschilt per anti-vlooienmiddel, maar over het algemeen is het maandelijkse kost of eens per twee maanden, zeker als je een buitenkat hebt.
Zout strooien tegen vlooien
Overal waar je huisdier is geweest en wat je niet kunt dweilen (vloerbedekking, kleden, meubels, etc.), strooi je zout. Laat het vervolgens een paar uur met rust, zodat het goed intrekt.
Hoe ziet een vlooienbeet bij mensen eruit? Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin. De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels. Vlooien kunnen ook 'proef-bijten'.