Om te beginnen is een paspoort of stamboekpapier geen eigendomsbewijs van een paard. Indien een paspoort van het paard op naam van een persoon of rechtspersoon staat, is dat wel een sterke aanwijzing dat het paard ook daadwerkelijk in juridisch eigendom is van degene op wiens naam het paspoort staat.
Houdt u een of meer paarden, pony's, ezels of zebra's? Dan moet u voor deze dieren een paardenpaspoort hebben. In het paspoort staan de identificatiegegevens van het dier zoals het levensnummer, chipnummer, schets en/of foto.
Een gebrek dat ontstaat nadat het paard is overgedragen aan de koper zal – uitzonderingen daargelaten – voor rekening van de koper zijn. Het gebrek kan immers zijn ontstaan door een slechte behandeling van het paard door de koper. Het gaat er dus om wat de toestaand van het paard was bij levering.
Wie registreert wat? De eigenaar/houder van een paard, pony, ezel of zebra zorgt dat het dier een paspoort heeft. De paspoort uitgevende instantie zorgt voor de registratie van het paspoort bij RVO. De locatiehouder registreert de locatie waar paardachtigen verblijven door een UBN aan te vragen.
De geregistreerde van een paard staat vermeld op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort. U wordt als 'geregistreerde' vermeld op deze documenten, en niet als 'eigenaar', omdat eigenaar suggereert dat het om een eigendomsbewijs gaat.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Neem de tijd om je paard te laten wennen aan de locatie en aan de nieuwe paarden. Het wennen aan een nieuwe locatie en nieuwe paarden kan makkelijk drie tot negen maanden duren!
De paardachtige heeft een nieuwe houder (einde van het houderschap): Elke wijziging van houder vereist een dubbele melding. De mutatie zal pas effectief worden indien de voorgaande houder het einde van het houderschap en de nieuwe houder, het begin van het houderschap meldt.
Het paardenpaspoort is een identiteitsbewijs voor paarden, pony's en ezels binnen de Europese Unie. Het is geen eigendomsbewijs. Alle paarden moeten een eigen paspoort hebben met bijbehorende chip.
De gemiddelde kosten voor het chippen van je paard liggen rond de €25,-. De kosten voor een registratie van je paard voor zowel de chip als het paspoort zijn vanaf €35,-.
De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid. Vanaf 21 april 2021 moeten alle paarden in Nederland gehouden verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden.
De houder is de persoon (of de organisatie) die instaat voor de dagelijkse verzorging van een paardachtige, in de meeste gevallen zal dit de eigenaar zijn. De registratie van elke plaats waar paardachtigen worden gehouden in België.
Mocht het chipnummer niet werken, dan kan je ook het levensnummer (Unique Equine Life Number UELN) proberen. Ook dat nummer vind je in WorldFengur. Daarvoor moet je op het FEIF-nummer van het paard klikken.
Dan moet het paard aan de overeenkomst beantwoorden, dat wil zeggen: geschikt voor de dressuur zijn. Wanneer dit paard uitvalt vanwege een verborgen gebrek (bijvoorbeeld artrose) en dit gebrek was voorafgaand aan de levering aanwezig, dan kan de koop worden teruggedraaid.
Paardentekoop.net is de website om paarden te kopen en te verkopen. Adverteren op onze website is geheel gratis en biedt vele extra's. Uw advertentie staat net zolang online als u wilt.
Huisvesting en verzorging
Wie paarden wil houden, moet hier rekening mee houden. De dieren hebben bewegingsvrijheid nodig en moeten sociaal contact met soortgenoten kunnen hebben. Per dag 23 uur doorbrengen in een box is dus geen optie! Al helemaal als je bedenkt dat een paard per dag maar zo'n 2 uur slaapt.
Om de conditie en de kracht van een paard te verhogen, is het belangrijk om zeker twee à drie dagen per week krachttraining te doen. Om de conditie en de kracht te behouden volstaat een dag krachttraining per week.
OMGEVINGSRECHT. Functie. Hobbymatig houden van paarden kan worden aangemerkt als agrarisch gebruik als bedoeld in planvoorschrift en is toegestaan op gronden met de bestemming ""Agrarisch met waarden - Landschap"".
In Nederland mag de naam van het paard veranderd worden. Een naamswijziging kan aangevraagd worden door het paspoort en stamboek-papier naar KWPN te sturen, waarna een nieuw paspoort wordt gegenereerd. Echter, moet de nieuwe naam wel met dezelfde letter beginnen en mag de merrie of hengst nog geen nakomelingen hebben.
Per paard is 0,5 – 1 hectare weiland nodig indien ook het ruwvoer voor de winter meegerekend wordt, anders biedt 1 hectare weiland ruimte aan circa vier paarden. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst, hoe groter hoe beter.