Een hulst haag heeft geen extra water nodig, buiten de eerste paar weken na het planten en tijdens een lange droogte in de zomer. Geef de haag alleen water wanneer deze in de schaduw staat om te voorkomen dat de ilex uitdroogt.
De soort houdt van redelijk droge, matig voedselrijke en tamelijk zure tot bijna neutrale bodems. Ook in hagen en houtkanten komt men hulst wel eens tegen.
De wortels hebben wateroverlast
De Ilex krijgt namelijk te weinig zuurstof als de wortels in het water staan. Het gevolg hiervan is dat het blad verkleurt en/of uitvalt. Geef je Ilex dus niet té veel water. Wanneer het continu veel geregend heeft, kan de Ilex ook te nat staan.
De hulstboom komt in de natuur voor in beuken- en eikenbossen. Hulst verdraagt een zure grond. Maar kan slecht tegen te droge of drassige grond.
Standplaats Hulst aquifolium
De Hulst aquifolium groeit op elke grondsoort, mits de bodem goed waterdoorlatend is. Planten houden niet van 'natte voeten', dit wil zeggen dat ze bijvoorbeeld meerdere dagen een plas water staan. De wortels zullen dan verrotten en de plant zal dood gaan.
Hulst is zeer winterhard, kan goed tegen schaduw en gedijt ook prima in de volle zon. Elke grondsoort is geschikt, met uitzondering van slecht drainerende grond. Een waterdoorlatende, iets zure grond is perfect voor de hulst.
Ilex crenata variëteiten kunnen wel last hebben van chlorose bij een te hoge ph. Chlorose is te zien aan verkleuring tussen de nerven van het blad naar geel.
Een prachtig geheel met Japanse hulst planten
De Japanse hulst wortelt oppervlakkig dus ze diep in de aarde wegstoppen is niet nodig. Na het aanplanten kan de uitgegraven grond weer in de geul worden aangebracht. Druk het goed aan en zorg dat de Japanse hulst goed vochtig blijft, ook onder de plant.
De wortels van de hulst groeien als een zinkerwortelstelsel. Vanuit de stam lopen de hoofdwortels horizontaal in verschillende richtingen uit. Ze zitten vrij ondiep. Vanuit deze horizontale hoofdwortels lopen er zijwortels, de zinkers, naar beneden in de bodem.
Omdat Kalk ideaal is voor Buxus denken mensen vaak dat dit voor Ilex Crenata ook het geval is. Dit is onterecht, want Ilex Crenata houdt enkel van een zure bodem en heeft GEEN kalk nodig.
Bij de Japanse hulst geldt; hoe vaker hij gesnoeid wordt, hoe voller hij wordt. Snoei de Ilex voor het eerst in het voorjaar, in de maand juni. De tweede keer snoeien doe je in augustus. Tussen juni en augustus kun je hem nog eens vaker snoeien om de vorm goed te houden.
Wij adviseren om hiervoor organische meststof te gebruiken. De samenstelling hiervan bevat plantaardige en dierlijke grondstoffen zoals die ook in de natuur is te vinden. De organische meststof is daardoor zeer milieuvriendelijk. De voedingsstoffen worden geleidelijk vrij gegeven aan de wortels van de Japanse hulst.
Hulst heeft ongeveer 3-6 uur direct zonlicht per dag nodig om te gedijen.Hij heeft echter ook wat schaduw nodig tijdens de heetste uren van de dag om schade door de zon te voorkomen. Ochtendzon is ideaal voor Hulst, maar hij kan ook wat middagzon verdragen als de temperatuur niet te hoog is.
De hulst kan ook zeer oud worden. Wel 100 jaar namelijk. De bladeren van de hulst zijn leerachtig en zijn getand, ook zijn de bladeren voorzien van stekels.
Mest is goede voeding voor Ilex crenata
Dit kan kunstmest zijn maar wij bevelen organische mest aan. Deze soort wordt veel gelijkmatiger aan de bodem afgegeven en daardoor beter door de Ilex crenata opgenomen. Bovendien zijn de organische stoffen in de mest ook goed voor de rest van de bodemstructuur.
De Ilex plant kent een groeisnelheid van zo'n 15 tot 20 centimeter per jaar. Voordeel is dat je niet zo vaak hoeft te snoeien, maar dat het wel even duurt voordat kleine haagplanten samen een zichtdichte hoge haag vormen.
Hoe snel groeit hulst? Alle hulstsoorten groeien zo'n 20 tot 30 centimeter per jaar.
Hulst (ver)planten / verpoten
Wil je de hulst toch verplanten dan is het begin van de lente het beste moment. De plant groeit het beste op voedselrijke vochtige grond.
Het zal opvallen dat er struiken zijn die vol zitten met rode bessen, terwijl andere geen bessen hebben. Dat komt doordat de Hulst een tweehuizige soort is. Alleen de bloemen die functioneel vrouwelijk zijn en een ontwikkeld vruchtbeginsel hebben vormen uiteindelijk bessen.
Daarnaast biedt de Hulst hen een uitstekende verblijfplaats. Goed om te weten: de Alaska is een snelle groeier en groeit zo'n 15 tot 20 centimeter per jaar. Om de haag in model te houden, is het aan te raden om deze tweemaal per jaar te snoeien. Het beste doet u dit in april en september.
De hulst (Ilex aquifolium) is een langzaam groeiende struik die uiteindelijk, onder de juiste omstandigheden, kan uitgroeien tot een boom – de enige groenblijvende loofboom die van nature in ons land voorkomt.
Japanse hulst hoogte
Maar gemiddeld gezien kan de Japanse hulst een maximale hoogte bereiken van 200 cm en een breedte van 100 tot 150 cm. De planten zijn in verschillende hoogtes te verkrijgen. Gemiddeld groeien ze 20 tot 35 centimeter per jaar, wat sneller is dan de buxus.
Ook de rode besjes en bladeren van de hulst zijn giftig voor jouw viervoeter. De hulst komt in de herfst en winter tot bloei en bevat zowel tannine als saponine. Een hond kan al bij een kleine hoeveelheid besjes van een hulst klachten zoals misselijkheid, overgeven en diarree krijgen.
De hulst is extra bijzonder, want bomen met groen blijvende bladeren zijn – in een omgeving waar het flink kan vriezen – zeldzaam. De hulst is dan ook niet helemaal winterhard en een langdurige strenge vorst kan wel eens fataal zijn.