Een zelftest doet u bij klachten, als u dichtbij een besmet persoon was of gewoon voor de zekerheid. Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen.
Het heeft meestal geen zin om je opnieuw te laten testen binnen 8 weken ná een positieve test. Een PCR-test kan je niet vertellen of je nog ziek bent. Het vertelt alleen of je het virus nog in je lichaam hebt of niet. Heb je een positieve testuitslag gekregen, dan heeft laten testen binnen 8 weken geen zin.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Hoe lang in isolatie
Ben je getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als het minimaal 5 dagen geleden is dat je klachten (koorts, hoesten, keelpijn en neusverkouden) kreeg én 24 uur geen klachten meer hebt.
U gaat direct in isolatie na een positieve testuitslag van de zelftest of GGD. Dat betekent dat u thuis blijft en op een eigen kamer. Dit doet u ook als u een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona heeft gehad. Zo besmet u geen huisgenoten of andere personen.
Uit het onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72%-80% van de werkelijk besmette mensen door de zelftest gemist worden. Het was al bekend dat bij het hebben van Covid-19-achtige klachten de zelftesten voldoende betrouwbaar zijn, ook voor het opsporen van de Omicron variant.
Bent u getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat u klachten kreeg. U mag eerder uit isolatie als u 24 uur deze klachten niet meer heeft: koorts. hoesten.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus: vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen. tot 5 dagen nadat de klachten begonnen.
Conclusie voor de omikronvariant: een lage virale belasting in de eerste paar dagen, maar daarna een piek rond dag drie tot zes, die weer afneemt op dag zeven tot negen totdat er op dag tien geen levensvatbaar virus meer kan worden teruggevonden.
Als iemand in huis corona heeft, mogen de andere gezinsleden naar buiten en naar school als zij geen klachten hebben. Bij klachten blijft een gezinslid wel altijd thuis en doet een zelftest. Bij een positieve uitslag van de zelftest gaat een gezinslid of kind in isolatie.
Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit. Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is.
De test toont dus aan of je het virus hebt gehad en is niet bruikbaar om te zien of je nu geïnfecteerd bent. Na vaccinatie maak je ook antistoffen aan, dus de test wordt ook positief na vaccinatie. Deze test wordt vooral gebruikt voor onderzoek op bevolkingsniveau, door geselecteerde laboratoria.
Hoe lang blijf ik thuis na een positieve coronatest? Je moet tot minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
bij een positief resultaat van een zelftest moet je onmiddellijk in isolatie gaan. Het positieve resultaat moet ook bevestigd worden door een PCR-test in een testcentrum of -laboratorium. Contacteer NIET je huisarts, maar vraag een activatiecode voor een PCR-test via het contactcenter op 02 214 19 19.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Nederlands onderzoek heeft uitgewezen dat tijdens de periode dat de Omicron variant van het coronavirus dominant werd, de nauwkeurigheid afnam van drie corona-zelftests waarbij een monster met een wattenstaafje uit de neus wordt afgenomen.
Onderzoek toont aan dat de betrouwbaarheid van de uitslag van een zelftest bij mensen zonder klachten laag is. Tijdens de Omicron-variant werd maar liefst 72-85 procent van de in werkelijkheid besmette mensen door de zelftest gemist.
Zelftest negatief: blijf voorzichtig
Als de uitslag van de zelftest negatief is, dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Uw klachten kunnen door een ander besmettelijk virus of een andere bacterie komen. Maar u kunt ook tóch corona hebben. Blijf dus voorzichtig.
Speeksel zelftesten
Er zijn ook zelftesten op de markt die gebruik maken van een afname van speeksel in plaats van via de neus. Uit onderzoek blijkt dat een speeksel-zelftest een minder betrouwbaar resultaat geeft dan een zelftest die werkt met een neusafname.
De zelftest bij de apotheker (opsporing van het antigeen) heeft een ander doel dan de sneltest die de arts gebruikt (eveneens opsporing van het antigeen), en is gericht op volksgezondheid.
Meerdere keren ziek
Mensen die opnieuw besmet raken, lijken over het algemeen minder ernstig ziek te worden, maar kunnen anderen nog wel besmetten. De meeste mensen bouwen afweer op tegen het virus nadat zij besmet zijn geweest.
Hoe gaat het verder als ik moe blijf na corona? Van alle mensen met klachten na corona, heeft ongeveer de helft na 3 maanden geen klachten meer. Dit is zo voor alle soorten klachten na corona. Bij de meeste mensen die na 3 maanden nog wel klachten hebben, gaan de klachten weg in de maanden erna.