Als je je huis energieneutraal wilt maken, dan is extra isolatie van je buitenmuur zeker nodig: alleen spouwmuurisolatie is dan niet genoeg. Door spouwmuurisolatie te combineren met voorzetwanden kan je een isolatiewaarde van bijvoorbeeld 5 bereiken. Het aan de buitenkant laten isoleren van de gevel is nog effectiever.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Met het na-isoleren van een geïsoleerde spouwmuur verbeter je de isolatiewaarde dus enorm. Daarnaast kan het voorkomen dat oud isolatiemateriaal wat is gaan verzakken. Hierdoor ontstaan koudebruggen en verlies je weer meer warmte. Het na-isoleren van de spouw is dan een goede keuze.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
Hoeveel graden scheelt spouwmuurisolatie? Dat verschilt per woning en de hoeveelheid isolatie er in totaal aanwezig is. Je kan ervan uitgaan dat zonder isolatie ongeveer 20% à 25% van de warmte verloren gaat via de spouwmuur.
Kies voor gevelisolatie als je woning geen spouwmuren heeft. Gevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar isoleert veel beter.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.
Te veel isoleren kan niet.
Wees niet zuinig met isolatie en kies voor een laag van ten minste 20 cm (glaswol of gelijkwaardig in harde platen) of zelfs meer als het budget en de structuur van de woning dat toelaten.
Door goede isolatie voorkom je dat er warmte verloren gaat. Het nadeel van goede isolatie is alleen dat er minder geventileerd wordt en vervuilde lucht in huis blijft hangen. Vergeet dus niet te ventileren! Want in een huis met goede isolatie en goede ventilatie kan vocht goed verdeeld worden door de hele ruimte.
Overisoleren bestaat niet.
Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren.
Een volle muur (van 30 cm), zonder spouw dus, of een spouwmuur waar de spouw niet kan worden gevuld (bv.omdat hij niet breed genoeg is), moet je bij voorkeur aan de buitenkant isoleren. Omdat het isolatiemateriaal zelf niet waterdicht is en/of niet mooi oogt, is een afwerking vereist: pleister, een bekleding (bv.
Dit is afhankelijk van het type woning, het materiaal en de kosten van de isolatie-experts die het aanbrengen. U kunt het beste rekenen met een prijs tussen de € 32,- en € 38,- per vierkante meter (m2).
Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Slecht geïsoleerde ramen zijn een grote bron van energieverlies en zorgen voor tocht en kou bij de ramen. Via een slecht afgesloten raam of enkel glas kan al snel 15% van je energie verloren gaan. Dit betekent extra energieverbruik en dus meer stookkosten. Daarnaast kan een tochtige woning zeer onaangenaam zijn.
Isolatie van uw muur aan de binnenzijde is alleen goed mogelijk, wanneer: de buitenmuur voldoende damp-open is. het binnenklimaat en de ventilatie in uw woning goed functioneren. er geen koudebruggen tussen de verdiepingen zijn.
Water uit de ondergrond kan opstijgen in de binnenmuur.Of mogelijk sijpelt er vocht binnen via het dak of langs de gevel.De bakstenen raken dan verzadigd met vocht en voelen koud aan. Voel je dat een muur koud is, dan heb je dus mogelijk te maken met een vochtprobleem in huis.
Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze wordt op een houten of metalen rooster aangebracht dat verankerd is in de draagmuur. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld.
Het aanbrengen van gevelisolatie is steeds vergunningsplichtig, zowel aan de voorgevel als aan de zij- en achtergevel.
Thermische isolatiewaarde: gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal. Levensduur: 30-40 jaar, mits goed geïnstalleerd en beschermd tegen vocht. Thermische isolatiewaarde: zeer goed vanwege de hoge isolatiewaarde van het materiaal.
Vanaf 1 januari 2023 kan dat ook voor 1 isolatiemaatregel. Huishoudens kunnen gemiddeld 15% van de kosten die ze hebben gemaakt terugkrijgen.