Wanneer je een doel stelt op je werk, gaat het niet alleen om wat jij wilt bereiken.Het gaat ook om waar het bedrijf naartoe wilt, wat het bedrijf verder helpt en wat je baas van je verwacht. Dat betekent misschien dat je niet alles helemaal kunt doen zoals je dat zelf voor je ziet.
Een persoonlijke doelstelling op het werk gaat vaak over persoonlijke groei, prestaties op het werk of professionele ontwikkeling. Je spreekt met jezelf af dat je wilt groeien in een werkgerelateerd aspect, waarbij je van tevoren vastlegt wat je in een bepaalde tijd wilt bereiken.
Om je op weg te helpen, zijn dit een aantal voorbeelden van persoonlijke doelstellingen: Een promotie bereiken op je werk. Een bepaald aantal kilometer hardlopen achter elkaar. Je huis volledig opruimen en minimaliseren.
Gebruik de SMART-methode om je doelen duidelijk te maken: maak de doelen specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en verbonden aan een bepaald tijdstip. Hou je vooruitgang bij, dat helpt je te concentreren op activiteiten die je doel ten goede komen. Stel jezelf de vraag waarom je een specifiek doel wil bereiken.
Persoonlijk leerdoel. Een persoonlijk leerdoel is gericht op het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden van jezelf. Een persoonlijk leerdoel hoeft niet altijd werkgerelateerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van jezelf als particulier belegger.
Voorbeelden van doelstellingen
Doelen kunnen groots en meeslepend zijn, maar ook klein en persoonlijk. Een persoonlijk doel kan bijvoorbeeld zijn: 'Ik wil afvallen.'. Om dit voorbeeld SMART te maken zou je kunnen zeggen: 'Ik wil binnen 1 jaar 10 kilo afvallen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Een goed geformuleerd leerdoel is specifiek (1), meetbaar (2), realistisch (3), relevant (4) en tijdgebonden (5), en dient als leidraad voor het ontwerp van de leeractiviteit en het meten van het leerresultaat.
Maak je doel specifiek door zo precies mogelijk te omschrijven wat je wilt bereiken. Benoem details en maak duidelijk wat je voor ogen hebt. Gebruik geen woorden die je op verschillende manieren kunt opvatten. Dat voorkomt verwarring.
Een SMART-doel omvat vijf elementen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. SMART-doelen zijn dus concrete en helder geformuleerde doelen. Ze laten je toe naar een doel toe te werken en je kunt ook meten of de doelen worden behaald.
Lesdoelen zijn de inhoudelijke doelen die een leerkracht wil bereiken met zijn les. De doelen kunnen betrekking hebben op kennis, vaardigheden en attitude. Het is van belang om de lesdoelen SMARTI te formuleren, dat wil zeggen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden en Inspirerend.
Voorbeelden stage leerdoelen beroepsgericht:
Leren om bezwaar- en verweerschriften op te stellen en de casus te onderbouwen met argumenten die gekoppeld zijn aan relevante wetsartikelen ( Sociaal Juridische Dienstverlening)
Een goede doelstelling is SMART geformuleerd.
Komt dit overeen met jouw bedoeling, dan voldoe je aan dit criterium. Meetbaar. Dit houdt in dat jij en andere betrokkenen op een objectieve manier kunnen bepalen of het doel van het project gehaald is.
Een doel is een gewenste situatie, een bestemming die je wilt bereiken of iets dat je bewust nastreeft. Als leidinggevende kun je het gedrag van een individu, groep of organisatie besturen door doelen te stellen. Een goede doelstelling is belangrijk en zinvol.