Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wil je jouw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heb je een verloopstekker nodig.
In heel het Verenigd Koninkrijk en Ierland heb je een reisstekker nodig. De stopcontacten zijn hier van het type G. Dit is het meest veilige stopcontact ter wereld. De bijbehorende stekker heeft 3 pinnen en is geaard.
Het antwoord is ja. Je hebt een reisstekker nodig als je in Groot-Brittannië al jouw elektrische apparaten wilt blijven gebruiken. In Groot-Brittannië hebben ze namelijk andere stopcontacten dan die we in Nederland gewend zijn. In Nederland hebben wij stopcontacten met type C.
In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
De stopcontacten van de meeste Europese landen zijn geschikt voor de stekkers die we in Nederland gebruiken. Ook in Rusland zijn onze stekkers gewoon te gebruiken. Uitzonderingen zijn Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta.
Het voornaamste verschil in elektra tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland & België zit hem in de stekkers en stopcontacten. De Britten gebruiken hiervoor aansluitingen met 3 blokvormige pinnen. Wil je jouw eigen apparaten of adapters gebruiken, dan heb je een verloopstekker nodig.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
stopcontact {het}
electric socket {znw.} outlet {znw.}
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
Ga je reizen binnen Europa? In de meeste Europese landen maken ze gebruik van stekker type C, E en F. Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken.
Je hebt geen reisstekker nodig in Nederland
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Nederland. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Op Jersey worden de stopcontacten van type C en G gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz.
In Schotland worden stopcontacten van type G gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type G. Jouw apparaten met stekker C passen niet in stopcontact G.
In Noord- en Centraal-Amerika maken ze gebruik van stekker- en stopcontact type A. Je kunt dit stekker type herkennen aan de twee parallelle en platte pinnen. De USA stekker wordt gebruikt in de onder meer de Verenigde Staten, Canada, Mexico maar ook in Japan.
Binnen Europa werkt men met een standaard voor stekkers: de CEE-7 standaard. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen CEE-7/7 stekkers en CEE-7/16 stekkers. Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C. U herkent deze stekker aan z'n slanke vorm en twee pinnen.
Italië is één van de weinige Europese landen waar je een reisstekker nodig hebt. De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
verlengsnoer zelfstandig naamwoord, onzijdig
extension lead zelfst. nw.
In Europa wordt in het algemeen het type C stopcontact gebruikt, maar in Ierland zal je type G moeten gebruiken. Een wereldstekker is een must tijdens jouw stedentrip naar Dublin!
Heb ik een reisstekker nodig in Ierland? Ja, je hebt een reisstekker (of wereldstekker) nodig om je Nederlandse apparaten te kunnen gebruiken in Ierland. De stopcontacten in Ierland zijn namelijk anders dan de Nederlandse.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
Stopcontact type G
De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan. De bovenste is de aardpen, deze is iets langer dan de rest. Je hebt voor landen die type G gebruiken altijd een reisstekker nodig omdat er geen andere stekkers in het stopcontact passen.
Hoe werkt een wereldstekker? Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.