Door de lucht kunnen andere ingrediënten beter worden opgenomen en mengen ze beter, volgens Koopmans. Tijdens het bakken zet de lucht in boter weer uit, wat ervoor zorgt dat je cake of koekjes luchtig en gelijkmatig baken. Qua smaak heeft het gebruik van té koude boter niet perse gevolgen, volgens Koopmans.
Snij de boter in kleine blokjes, leg ze op een bord en binnen no-time zijn ze op de juiste temperatuur.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Bij een temperatuur tussen 4 en 10 °C wordt het voedsel best onmiddellijk bereid. Boven de 10 °C kunt u de voedingsmiddelen beter weggooien.
Koude boter
Omdat boter rechtstreeks uit de koelkast nog hard is, wordt het niet volledig opgenomen door het deeg. In plaats daarvan krijg je hele kleine stukjes boter door het hele deeg. De stoom die uit de boter komt tijdens het bakken (boter bestaat voor achttien procent uit water) creëert knapperige, flaky laagjes.
Gebruik een scherp mes om de boter in stukken te snijden van 2 cm of kleiner. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller de boter zacht wordt. Klop de boter met een handmixer of een staande mixer. Begin op lage snelheid en doe het sneller zodra de boter zacht wordt.
Buiten het seizoen krijgen koeien minder gras binnen en dat in combinatie met de palmolie zorgt ervoor dat de boter verschuift van smeerbare boter naar - in het extreemste geval - een blok boter die meer op beton lijkt.
Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek. Het Voedingscentrum geeft als advies om boter in de koeling te bewaren, dan blijft het twee weken goed.
Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C. Bij de ideale temperatuur en voedingsbodem kan in acht uur tijd één bacterie uitgroeien tot 128.000.000 bacteriën. Micro-organismen zoals bacteriën vermenigvuldigen zich het beste tussen de 18 °C en 40 °C.
Je doet er goed aan om je eten eerst eventjes te laten afkoelen. Niet alleen omdat het anders ten koste gaat van de smaak, maar vooral omdat je dan bacteriën minder de kans geeft zich te verspreiden. Het zit namelijk zo: als je je eten warm in de koelkast zet, stijgt de temperatuur van de koelkast.
Kamertemperatuur. De meeste soorten boter kun je prima buiten de koelkast bewaren. Boter bestaat namelijk voor het overgrote gedeelte uit vet, waardoor het niet snel zal bederven. Daarnaast zit er in (gezouten) boter zout, waardoor het niet snel beschimmeld wordt.
We kunnen opgelucht ademhalen, want je kan roomboter gewoon buiten de koelkast bewaren. Sterker nog, de meeste soorten boter kan je prima op het aanrecht bewaren. Er is alleen één kanttekening, je kan het beter niet langer dan een week buiten de koelkast bewaren en niet bij een kamertemperatuur hoger dan 21 graden.
Waarom eieren in de winkel niet in de koeling staan
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.
Leg een klein stuk boter op een bord of plank. Kook het water en doe het in het glas. Leeg het glas, droog het af en zet het twee tot drie minuten over de boter. Door de warmte van het glas wordt de boter zacht en smeer je zonder moeite een dikke laag op je boterham.
Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter. Beschimmelde boter kun je niet meer te eten. Tegenwoordig verkoopt men ook een mengsel van roomboter en margarine in de winkel.
Waarom eieren op kamertemperatuur? Eieren die op kamertemperatuur zijn, zijn gemakkelijker te mengen met je beslag en zal meer volume geven in tegenstelling tot het gebruik van koude eieren. Koude eieren kunnen een beslag laten schiften en door het gebrek aan volume kunnen je baksels kleiner uitvallen.
Tomaten, komkommers en sla staan niet langer in het verdachtenbankje. Kiemgroenten, die vaak als garnering worden gebruikt op salades, zijn volgens de Duitse autoriteiten de bron van de EHEC-bacterie.
Niet alleen dierlijke producten als vlees en eieren, maar ook sla en andere groente kunnen rauw een bron zijn van voedselvergiftiging. Franz: 'Door die naam denkt iedereen bij besmetting aan vlees, maar in sommige gevallen kun je de oorzaak terugleiden tot het eten van groente en fruit.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood. Voedingsstoffen als eiwitten en koolhydraten in de buurt.
Boter is het best smeerbaar op kamertemperatuur. Dus misschien moet je het pakje boter gewoon op het aanrecht laten liggen? Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Grasboter versus 'gewone' roomboter
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
LURPAK® KWALITEIT
Lurpak® is een roomboter die wordt gemaakt van verse volle melk. Het meest waardevolle en smaakvolle onderdeel van de melk, de room, wordt eerst een aantal uren gerijpt, voordat deze wordt gebruikt om boter van te karnen.
Maar in de winter eten koeien ook meer mais, en daar wordt de boter ook harder van. Harde boter heeft meer verzadigd vet, zachte boter minder. Dat is het verschil.