U heeft niet overal in Duitsland een milieusticker nodig. Milieuzones waarin de milieusticker Duitsland verplicht is bevinden zich met name in en rondom de Duitse steden. Blijft u buiten de milieuzones, zoals wanneer u op doorreis bent via de snelwegen, dan hebt u geen milieusticker nodig.
Nederlandse voertuigen zijn verplicht om een sticker te hebben . Want alle buitenlandse voertuigen dienen voorzien te zijn van een geldige milieusticker. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Zo kun je sommige Duitse steden, zoals Dresden en Kiel bezoeken zonder milieusticker.
Welke auto's hebben een milieusticker nodig in Duitsland? In Duitsland hebben de meeste voertuigen een milieusticker nodig om in milieuzones (Umweltzonen) te mogen rijden. Dit geldt voor zowel diesel- als benzineauto's, evenals voor buitenlandse voertuigen.
De groene Milieusticker wordt afgegeven aan: Voertuigen met een datum eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 2005; Voertuigen die voldoen aan uitlaatgasnormen Euro-4 en Euro-5; Voertuigen die voorafgaand aan het inbouwen van een retrofit roetfilter (goedgekeurd door KBA) voldeden aan uitlaatgasnorm Euro-3.
Echter, er zijn geen steden die personenauto's met een rode sticker toelaten. Een auto met benzinemotor en driewegkatalysator vanaf 1 januari 1993 krijgt ook een groene sticker. Een oudere auto met benzinemotor krijgt geen milieusticker.
U heeft niet overal in Duitsland een milieusticker nodig. Milieuzones waarin de milieusticker Duitsland verplicht is bevinden zich met name in en rondom de Duitse steden.
Milieuzones in Duitsland
Wanneer u een umweltzone Duitsland binnenrijdt zonder geldige milieusticker loopt u het risico op een fikse boete. Dit geldt zowel voor shuttleservice, waarbij u zelf uw auto parkeert, als bij een valetservice waarbij een chauffeur uw auto parkeert.
De auto's die in een milieuzone rijden, moeten zijn voorzien van een milieusticker. Heb je die niet, dan kun je een boete van €68 krijgen. De milieusticker in Frankrijk kan zes kleuren hebben, afhankelijk van hoe schoon of vervuilend je auto is.
Milieusticker onderweg in Duitsland kopen
Wanneer u direct een milieusticker nodig hebt kunt u deze over de grens onderweg kopen. U haalt de milieusticker bij een tankstation of garage die een Abgas-Untersuchung (uitlaatgastest) mag uitvoeren, bijvoorbeeld één van de TÜV-stations.
Ons systeem controleert altijd of je recht hebt op de aangevraagde milieusticker. Deze milieustickers worden officieel in Duitsland geregistreerd en voorzien van een gedrukt kenteken. Wanneer je op doorreis bent, alleen via de snelwegen en buiten de milieuzones van de steden blijft, heb je geen milieusticker nodig.
Deze milieuzones zijn ingericht om de luchtkwaliteit te bevorderen. De groene milieusticker(Umweltplakette) voor Duitse steden is alleen bij GWK Travelex voor slechts € 22,50, direct uit voorraad leverbaar!
De eenvoudigste manier om in Duitsland nog een sticker aan te schaffen, is bij een tankstation. Duitse tankstations mogen namelijk milieustickers verkopen, maar alleen als ze een garage of een werkplaats hebben waar ze je kentekenbewijs kunnen checken.
Vul uw kenteken in in de Milieuzonecheck op deze pagina en controleer of uw voertuig wel of geen toegang heeft tot de milieuzones. De emissieklasse van uw voertuig vindt u ook op de website van de RDW.
Je kunt een milieusticker Duitsland direct afhalen op verschillende locaties wanneer je deze direct nodig hebt. Zo kun je als je onderweg bent naar Duitsland of vergeten bent een groene sticker te bestellen, alsnog de milieuzones binnen rijden.
Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'Ja, die is ook voor elektrische auto's verplicht als je in een milieuzone rijdt. Handhavers kunnen niet altijd eenvoudig aan de buitenkant van een auto zien of die elektrisch is. Sommige automodellen worden immers zowel elektrisch als met benzinemotor geleverd.
Milieusticker voor Düsseldorf verplicht
Vanaf 15 februari 2009 heb je een milieusticker nodig als je binnen de Düsseldorf milieuzone rijdt. Zo'n ecovignet Duitsland kun je alleen krijgen als jouw benzineauto na 1993 of dieselauto na 2006 is gebouwd.
Een milieusticker Duitsland is kentekengebonden en koop je gemakkelijk via ANWB bij onze partner TUV Duitsland.
De milieusticker is te bestellen in alle ANWB-winkels en via de ANWB webwinkel. De sticker wordt dan binnen circa 5 werkdagen door TÜV Nederland thuisgestuurd.
Hoe lang is mijn milieusticker geldig? De geldigheid van uw milieusticker is onbeperkt, in combinatie met uw kenteken. Als uw kenteken verandert dient u wel een nieuwe milieusticker aan te vragen. De gegevens vermeld op de milieusticker dienen te allen tijde overeen te komen met de gegevens op uw kentekenbewijs.
Op de website milieuzones.nl vind je na invulling van je kenteken snel je 'emissieklasse' ofwel de Euronorm. Opvragen via het Kentekenregister van de RDW kan ook, al staat de informatie daar iets meer verstopt onder 'Motor & Milieu – Uitstoot'.
Zelfs als je een elektrische auto hebt, ben je verplicht om een milieusticker aan te vragen. Op de sticker staat je kenteken vermeld, zodat direct duidelijk is dat je met de betreffende auto in de milieuzone mag rijden.
Het aanvragen van een milieusticker voor Duitsland duurt slechts enkele minuten. Wij verzenden de sticker binnen 24 uur na de aanvraag en voor de levering zijn wij afhankelijk van de post. Binnen ongeveer 1-2 werkdagen wordt de sticker bij u op het opgegeven adres per post bezorgd.
Met de auto naar Oberhausen
Antwerpen ligt op maar 195 kilometer en dus ongeveer twee uur rijden. Belangrijk is dat je in alle gevallen een milieusticker nodig hebt, je kunt de Umweltzone onmogelijk vermijden als je in de stad moet zijn.
Reisdocumenten. Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.