In elk huis komt huisstofmijt voor, hoe schoon het ook is.
De huisstofmijt zit in alle huizen, ook als het er schoon is.
Op de vraag 'kan je huisstofmijt zien' is het antwoord: nee. Door de afmeting van 0,1 mm tot 0,6 mm kun je ze namelijk meestal niet goed met het blote oog zien. Ze zijn dus een onzichtbaar probleem. Het beestje gedijt goed bij een luchtvochtigheid van 75-80% en een temperatuur van ongeveer 25 graden.
Huisstofmijten zitten overal in huis.Ze zitten in uw bankstel, vloerbedekking, gordijnen en zijn massaal te vinden in uw slaapkamer en met name in uw bed. Het is helaas onmogelijk om uw huis 100% stofvrij te krijgen.
Huisstofmijten (of huismijt/stofmijt) zijn heel kleine beestjes die niet met het blote oog te zien zijn, maar toch voor allerlei problemen kunnen zorgen. Naar schatting is vijf tot tien procent van alle Nederlanders er allergisch voor, en zo'n huismijtallergie leidt tot vervelende klachten.
Wassen op 60 graden
Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen. Ook kunt u textiel, zoals knuffels, vijf dagen in de diepvries leggen. Bij -20 graden gaan de huisstofmijten namelijk ook dood. Spoel hierna de materialen goed uit, om de dode mijten en de allergenen te verwijderen.
Huisstofmijten kunnen niet drinken maar onttrekken direct vocht aan de lucht om te leven. Huisstofmijten kunnen niet tegen direct zonlicht en leven daarom bij voorkeur in het donker. Een belangrijke voedingsbron voor de huisstofmijt zijn huidschilfers van mensen en dieren.
Zeker weten of het schurft is
De arts onderzoekt je huidschilfers onder de microscoop om te kijken of er mijten en eitjes in de huidschilfers zitten. Soms gebruikt de arts een PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)-test om aan te tonen of er mijten in huidschilfers zitten.
Huisstofmijten houden niet van koude en licht, dus open daarom ook altijd de gordijnen of rolluiken. Was minstens om de twee weken het beddengoed op 60°C. Kies voor een synthetisch of katoenen dekbed en kussen in plaats van een wollen of donzen deken. Gebruik eventueel een reinigingsspray je textiel te behandelen.
Als je het beddengoed elke dag gebruikt, is het belangrijk om het elke week te wassen om de hoeveelheid huisstofmijt en andere allergenen te verminderen. Als je het beddengoed minder vaak gebruikt, zoals twee of drie keer per week, kan het wassen om de twee weken voldoende zijn.
rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel. vaak niezen. kriebelhoest.
Je vindt ze vaak op plaatsen waar stof zich kan verzamelen, zoals matrassen, gordijnen en tapijten. Huisstofmijten zijn niet met het blote oog te zien. Het is normaal dat er in je woning huisstofmijten aanwezig zijn, maar met een aantal tips kan je het aantal laag houden.
Een luchtreiniger met een HEPA-filter is het meest effectief tegen huisstofmijt. Een HEPA-filter is in staat om zeer kleine deeltjes, waaronder huisstofmijt, uit de lucht te verwijderen. Bovendien kan een actieve koolstoffilter helpen bij het verwijderen van geurtjes en andere verontreinigingen uit de lucht.
Je matras reinigen met zuiveringszout en etherische olie: volgens sommige websites kun je huisstofmijten 'makkelijk' uit je matras verwijderen door een mengsel van zuiveringszout en een paar druppels etherische olie. Dit kun je met een zeef over je matras verspreiden. Of in een spray.
Wassen en reinigen
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed (voornamelijk knuffelbeesten).
Huisstofmijten komen in grote getalen voor in je bed. Maar ook in gestoffeerde meubels, gordijnen en tapijt. Niet gek dus, dat je hier de hele dag last van kunt hebben. Symptomen van huisstofmijtallergie kunnen zijn: loopneus, rode of jeukende ogen, hoesten en keelpijn, vermoeidheid, benauwdheid en huiduitslag.
Ze leven ongeveer 2 à 3 maanden en planten zich snel voort. Veel mensen zijn allergisch voor de allergenen die huisstofmijten uitstoten.
Om precies vast te stellen of je allergisch bent voor huisstofmijt kan de huisarts of specialist een allergieonderzoek doen.Dit kan met een huidpriktest of een bloedonderzoek worden gedaan.
Iedereen heeft ze. Toch worden deze huidbewoners in verband gebracht met bepaalde huidklachten, waaronder rosacea.
Voor niet-allergiepatiënten is het bijna onmogelijk om huisstofmijten te herkennen. De mijten zijn zo klein dat ze niet met het blote oog te zien zijn. Ze zijn alleen te zien onder een microscoop of met een vergrootglas.
De meest moderne test waarmee huisstofmijtallergie wordt waargenomen is een huidtest. Dit is de zogenaamde Skin Prick Test en wordt alleen in het ziekenhuis uitgevoerd. Vaak moet je hiervoor naar de afdeling allergologie.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
De huisstofmijt bestrijden kan je op verschillende fronten doen. Verwijder stof en huidschilfers door de matras te stofzuigen, schoon te maken en af te nemen met azijnwater. Beperk de luchtvochtigheid door voldoende te ventileren en te verluchten.