La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week. Maar uiteraard niet alleen de Italianen zijn dol op pasta.
Wist je trouwens dat Grand'Italia Nederlands-Belgisch is en het bed met onder meer met een Frans merk (Amora) moet delen? Morgen is het zover: The countdown has started: this Thursday, January 17th, 2008, is the International Day of Italian Cuisines.
Macaroni is een soort pasta, die oorspronkelijk uit Italië komt en gemaakt is van harde tarwe (durumtarwe) en water. Deze wordt onder hoge druk door een matrijs geperst. Macaroni bevat normaal gezien geen eieren en is kort en hol van vorm. Macaroni kan recht zijn, maar ook gebogen en wordt dan elleboogjes genoemd.
Over het algemeen zijn Italianen trots op hun regionale recepten. De bekendste variant buiten Italië is de spaghetti bolognese, Italianen eten dat met tagliatelle. Andere bekende recepten zijn spaghetti al Milanese, spaghetti Napoletana, spaghetti carbonara of spaghetti vongole.
Grieken en Romeinen
Veel bronnen claimen dat pasta in Italië geïntroduceerd werd door Marco Polo, die het meenam met zijn reizen uit Azië in 1292. Echter, de geschiedenis van macaroni gaat in Italië terug tot de Romeinen, die het beschouwden als "een geschenk van de Goden ".
Het woord 'spaghetti' is meervoud, voor al die lekkere sliertjes pasta samen. En hoe noem je dan één sliert? 'Spaghetto'. Ja, echt.
Pasta is onafhankelijk van elkaar in diverse culturen ontstaan en van daaruit over de hele wereld verspreid. Om achter de geschiedenis van pasta te komen gaan we terug naar China. Daar werd waarschijnlijk het eerst gebruikt in China, waar het nog steeds veel wordt gegeten.
Waarschijnlijk is de bolognesesaus een verbastering van de ragu alla bolognese, een traditioneel recept dat zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Bij tagliatelle of een andere platte eierpasta wordt een saus geserveerd met gemalen rundsvlees, pancetta, ui en tomaat.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant). Onderweg naar kantoor (of later in de ochtend) wordt er dan (meestal staand) een brioche (broodje) met een cappuccino genuttigd in een barretje in de buurt van huis of van het werk.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Pici, dikke met de hand gerolde lange pasta uit Toscane. Pizzoccheri, soort tagliatelle uit Noord-Italië Rijstmie, soort mie. Risoni, lijkt op rijst en is gemaakt voor soep.
Pasta met ei recept
De eierpasta maakt je gerecht wel iets smeuïger en het is aan te raden om er iets minder van te koken. De eieren in het deeg zorgen er immers voor dat je wat sneller vol zit. Zoals al aangegeven: er zijn enkele standaard regels voor de keuze van een pastavorm bij je gerecht.
Op het oog is het enkel de vorm die het verschil maakt tussen spaghetti en macaroni. Macaroni zijn de bekende elleboogjes en spaghetti zijn de lange rechte slierten.
Gezond ingrediënt
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten (60 à 75 gram per 100 gram pasta). Die zorgen voor een trage energieopname en dus een lage bloedsuikerspiegel. Pasta is daardoor ideaal voor wie sportinspanningen moet leveren. Bovendien bevat pasta weinig vetten en eiwitten.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Rauwe pasta is niet giftig en niet slecht voor je. Dat rare gevoel in je buik komt waarschijnlijk omdat het moeilijk verteerbaar eten is. Als je dit gevoel in je buik wil voorkomen moet je er dus niet te veel van eten per keer.
Het klinkt ontzettend Italiaans, maar de oorsprong van spaghetti ligt toch echt daarbuiten. Er bestaat een theorie die zegt dat spaghetti uit China komt, waar ze altijd al eiernoedels aten. Toch bestaan er meer aanhangers van de theorie dat de Arabieren hun pasta naar Sicilië brachten tijdens de bezetting.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.
Pasta all'uovo betekent: pasta gemaakt met eieren. Bij pasta all'uovo zitten er eieren door het pastadeeg heen gekneed. Hier wordt vervolgens de pasta van gemaakt. Pasta all'uovo betekend dus niks anders dan pasta gemaakt van pastadeeg waar eieren doorheen zitten.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
Reken gemiddeld op zo'n 100 gr droge pasta per persoon. Voor kinderen voorzie je best iets minder, zo'n 80 gr per persoon.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.