Bemesting is nodig voor vlinderstruiken omdat het kan helpen om de bloei te bevorderen. Dit is vooral belangrijk als de grond rondom de struik erg droog is en te weinig water vasthoudt. Wanneer een plant niet genoeg voedingsstoffen uit de grond kan opnemen, kan dat de groei en bloei van de plant belemmeren.
Vlinderstruik voeden
Geef jaarlijks een hoogwaardige meststof, zoals Pokon Bio Tuinmest, in de periode april t/m juni. Ook kalk strooien in maart zal de plant goed doen.
In het voorjaar kun je er wat koemestkorrels aan toevoegen. Tip voor echte plant lovers: geef de vlinderstruik in het voorjaar wat extra organische meststof met 100% natuurlijke grondstoffen, zodat je nog langer van de kleurrijke bloemen kunt genieten.
De Vlinderstruik gedijt goed op vochtige grond, maar wateroverlast kunnen ze over het algemeen niet verdragen. Zorg voor voldoende mulch bij het planten op de grond en trap nooit in de val van te weinig water geven.
Wil je de bloemen en de vlinders die deze struik aantrekt liever op ooghoogte, dan moet je de plant jaarlijks drastisch snoeien. Door de snoei zal de struik ook grondscheuten vormen en in de breedte uitgroeien. Daardoor wordt jouw vlinderstruik voller, compacter en mooier.
Als je de vlinderstruik niet helemaal snoeit, zal deze op een geraamte van kale takken een tijd door kunnen groeien. De plant maakt dan wel veel minder bloemen aan en het geraamte van kale takken ziet er niet echt mooi uit. Daarom is het aan te raden de vlinderstruik goed te snoeien.
Staat de vlinderstruik in de volle grond, dan hoef je zelden extra water te geven.De struik kan prima eventjes zonder water zolang het niet te extreem is. Staat de Buddleja davidii in een pot, dan is het goed om de tuinplant wekelijks water te geven. Let er wel op dat de struik niet al te natte voeten krijgt.
Belangrijk is een standplaats in de halfschaduw tot volle zon, de vlinderstruik houdt van warmte. Zet de plant op een goed doorlatende, vochtige grond en geef de planten regelmatig water.Geef de planten in het voorjaar extra voeding zodat ze lang en rijk blijven bloeien en gezond blijven.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Vlinderstruiken kunnen op plekken met volle zon of halfschaduw geplant worden. Door zijn bloemen zal de Buddleja davidii in iedere tuin een blikvanger zijn. De vlinderstruik is een redelijk onderhoudsarme haag. Hij kan het beste geplant worden op een zonnige plek, waar de grond niet al te zuur is.
Op gras is advies 3 x per jaar te strooien 1e feb-apr 2e juni-aug 3e sept-nov. Wilt u koemestkorrel bij planten strooien kan dat ook natuurlijk 1 handjes vol per plant. Bij haagplanten is advies om 1 zak 10 kg per 10-15 meter te strooien.
Sterke bodembedekkers die het vaak goed doen onder of in de buurt van vlinderstruiken zijn de kleine maagdenpalm (Vinca minor), de gele aardbei (Waldsteinia ternata) en het wintergroene dikkemanskruid (Pachysandra terminalis).
Buddleja is een sterke struik die het best groeit op een goed doorlatende, vruchtbare grond die kalkhoudend is. Het is een heester die goed in de kuststreek groeit. De bloei zal het rijkst zijn op een beschutte, zonnige plek. Als de vlinderstruik het naar zijn zin heeft kan hij zich zelfs uitzaaien in uw tuin.
Gebruik en dosering tuinkalk - Hoeveel kalk heeft u nodig voor gazon en borders. Voor het gazon heeft u ongeveer 1 tot 1.5 kilogram kalk nodig per 10 m2 gazon of tuinborder. Met 1 zak van 20 kg kunt u dus ongeveer 200-250 m2 gras of grond voorzien van tuinkalk.
Je hoeft geen schrik te hebben dat je geen bloemen zal zien door te snoeien, want deze vlinderstruik bloeit op de jonge takken die vanaf het voorjaar verschijnen of dus na de snoei worden gevormd. Indien u niet snoeit dan bloeit de struik jaarlijks minder en minder en verschijnen de bloemen ook steeds hoger.
op grond van mijn eigen waarnemingen zou ik zeggen: maximaal 20 jaar ....
Tijdens de bloei mag je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Zo blijft de vlinderstruik nieuwe bloemknoppen aanmaken en kan hij zelfs tot in oktober verder blijven bloeien.
Hoe kan ik een Vlinderstruik snoeien? Het beste moment om een Vlinderstruik te snoeien is in maart/april, juni en augustus/oktober. Om deze struik jong te houden, is het belangrijk om Vlinderstruik na de winter goed te snoeien.
Als de Vlinderstruik zoveel mogelijk bloemen moet vormen, is een sterke snoeibeurt aan te raden. Alle scheuten van het voorgaande jaar worden ingekort zodat er tussen de één en drie zogenaamde ogen overblijven. Dit zijn de verdikkingen op de tak waaruit de nieuwe bladeren ontstaan.
Een vlinderstruik bloeit ongeveer vanaf augustus. Hij bloeit lang, maar je zal zien dat er ook uitgebloeide bloemen tussen zullen gaan zitten. Knip deze bloemen weg zodra ze volledig zijn uitgebloeid. Er zitten namelijk nieuwe bloemknoppen onder en deze zullen pas tot bloei komen als de oude bloem weg is.
Het najaar is het perfecte moment om je vlinderstruik te vermeerderen. Wanneer de plant in rust is, kun je eenvoudig houtachtige takken stekken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een goede snoeischaar. Begin met het afsnijden van enkele takken (liefst 's morgens), maar wees voorzichtig en snijd niet te diep.
Daarnaast is het goed om de vlinderstruik eens per jaar te voorzien van wat kalk. De struik houdt namelijk niet van een te zure grond. De vlinderstruik kan daarnaast last krijgen van bladluis.
Graaf op de plek waar de vlinderstruik moet komen een gat dat net iets groter is dan de wortels van de vlinderstruik. Op deze manier zullen de wortels genoeg ruimte hebben wanneer de planten uiteindelijk in de grond geplant zijn. Zorg dat er tot ten minste 50 centimeter rond deze plek geen onkruid te vinden is.
Buddleja davidii Pink Delight groeit in de volle grond uit tot een flinke struik, wordt tussen 150-200cm hoog en wordt zo een meter breed.