Bij veel Orchideeën hangt het stuifmeel zo hecht samen dat een klompje in zijn geheel op één stempel pleegt te worden overgebracht. De meeste Orchideeën van onze streken zijn in hoge mate op bestuiving door insekten aangewezen.
Als je een orchidee uit de plastic pot haalt en met aarde in een plantenpot zonder gaten zet, krijgen de wortels geen zuurstof meer. En aangezien orchideeën luchtwortels hebben, hebben ze zuurstof nodig om te overleven. Daarnaast kunnen de wortels gaan rotten als je ze te veel water geeft.
De orchidee is een prachtige exotische, mysterieuze en fascinerende plant. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de bloemvorm die is opgebouwd uit drie kelkbladen en drie kroonbladen. De orchidee is een prachtige plant die je veel terugziet in de Nederlandse huiskamers.
Orchideeën zijn bloeiende planten waarbij je, bij de juiste verzorging, lang van de bloemen kan genieten. Zet de Orchidee op een plek met veel indirect licht, zonder veel direct zonlicht. De plant verbruikt niet veel water.
Wat is het kleverige spul op de bladeren en aan de stengel op de plek waar de knoppen groeien? Dit zijn suikers van een overactieve orchidee. De orchidee maakt namelijk suikers aan. Hier is helaas niets aan te doen.
Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.
De luchtwortels komen goed van pas als de wortels van je orchidee aan het rotten zijn. Gezonde luchtwortels knip je dus beter niet af. Verrotte wortels daarentegen zijn bruin van kleur en voelen zacht aan. Deze mag je verwijderen voor je de gezonde luchtwortels terug in de grond stopt.
Orchideeën worden al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt als symbool van schoonheid, liefde, kracht en moed. Hoewel ze er delicaat en breekbaar uitzien, kunnen orchideeën eigenlijk vrij lang leven als ze goed worden verzorgd. In ideale omstandigheden kan een orchidee wel vijf jaar of langer leven.
Het derde oog van een orchidee is eigenlijk een gewijzigd blad, het labellum, dat onderaan de bloem groeit. Het is meestal groter en kleurrijker dan de andere kroon- en kelkbladeren, en lijkt vaak recht in je ogen te staren.
Een orchidee spot je meestal in een bloempot. Maar de bloeiende kamerplant is ook geschikt om op water te zetten. Met een transparante vaas kun je niet alleen genieten van de mooie bloemen, maar ook het mooie wortelstelsel van de orchidee. Niet alle orchideeën zijn overigens geschikt voor hydroponie.
Kies dus een standplaats waar voldoende licht binnenkomt, maar waar er geen direct zonlicht op de kamerplant schijnt. Een goede plek is bijvoorbeeld in de vensterbank voor een raam op het oosten. Hier heb je 's ochtends veel licht, maar later op de dag staat de plant dan in de schaduw.
Zorg voor genoeg licht
Te weinig licht en je krijgt weinig of geen bloemen. Dat betekent niet dat je orchidee elke dag moet bakken in de zon, maar een beetje direct zonlicht gedurende de dag geeft de orchidee energie om bloemen te maken. Een plekje waar in de ochtend of de namiddag zon op valt is perfect.
Orchideeën zijn geweldig om een tropische en een extravagante luxe sfeer te creëren. Deze bloem heeft een neutrale smaak en is geweldig om toe te voegen in salades. Orchideeën zijn een smakelijke traktatie wanneer ze ondergedompeld worden in gesmolten chocolade.
Orchideeën potten
Gebruik hydrokorrels om het rotten van de wortels tegen te gaan en door ze vervolgens in speciale orchideeëngrond te potten, kan de plant optimaal gaan groeien.
Knip de uitgebloeide bloemstengel niet helemaal weg, maar laat drie ogen (= lichte verdikking) aan de stengel. Uit één of meer van deze ogen zullen nieuwe bloemstengels groeien. Na de tweede bloei doe je er goed aan de volledige bloemstengel weg te knippen en de orchidee te verpotten.
Een orchidee bloeit enorm lang. Na de bloei kun je hem verzorgen. Knip de takjes terug net boven het derde oog en hij zal daar weer een nieuwe scheut geven met nieuwe bloemen. Dit is ook een mooi moment om de plant te verpotten.
Om orchideeën opnieuw in bloei te krijgen is het meestal nodig om te snoeien. Na de bloei is het best om hiervoor de oude tak terug te knippen tot boven het derde oog. Hieruit zal een nieuwe scheut verschijnen.
Direct zonlicht veroorzaakt ervoor dat bladeren van orchideeën geel worden en verbranden. Verhuis jouw orchidee naar een lichte plek of zet deze in een raamkozijn waar de zon niet direct op schijnt.
Schaf speciale orchideeën mest aan en giet dit mee met het water. Het bemesten van je orchidee kun je het beste twee keer per maand doen en in de maanden van maart tot en met oktober.
Als een orchidee dood is, kun je dat als volgt zien: Alle bladeren zijn gevallen. Alle bladeren zijn geel verkleurd. De stengels zijn helemaal droog.
Worden de randen bruin, dan is waarschijnlijk de concentratie van voedingszouten te hoog, dit gebeurt wanneer je te vaak bemest met minerale meststoffen. Een andere oorzaak kan zijn dat je water te hard is. Je gebruik dan beter regenwater in de plaats. Verpot je orchidee of spoel de aarde goed met helder, zacht water.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Orchidee
Bloeiende kamerplanten passen mooi in je badkamer. Een Orchidee kan leven met weinig licht en geeft je badkamer een stukje luxe. Water geven doe je door de kluit onder te dompelen in water. Geef de plant voeding speciaal voor orchideeën.
Wanneer je de wortelstok hebt afgeknipt is het aan te raden wat kaneel op de wonden te deppen.Dit zorgt ervoor dat de wond beter heelt. Vervolgens zet je de kleine Orchidee in een pot met een mengsel van kokosvezels en boomschors en hij zal zich langzaam maar zeker verder ontwikkelen!