Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.
Een goudvis zal zonder enige vorm van licht na lange tijd van kleur veranderen. De mooie goude kleur zal verdwijnen en hij wordt wit van kleur. Kleurveranderingen bij vissen zijn de normaalste zaak van de wereld.
Een aquarium heeft verlichting nodig. Dit is niet alleen belangrijk voor het dag- en nachtritme van je vissen, maar nóg belangrijker; voor je planten! Planten hebben licht nodig om te kunnen groeien.
Te veel (direct) zonlicht is schadelijk voor je aquarium.Zonlicht stimuleert namelijk algengroei en hindert ook vissen die van beschutting houden. Daarbij kan je aquarium in de zomer veel te warm water krijgen door direct zonlicht en dat is ook niet goed.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Een van de belangrijkste dingen om goed in de gaten te houden bij de verzorging van vissen is de waterkwaliteit. Vissen 'gewoon' in het kraanwater laten zwemmen is geen optie. Het water moet aan specifieke eisen voldoen willen de vissen er in kunnen overleven.
Water in een vissenkom vervuilt snel, onder andere omdat goudvissen smeerpoetsen zijn. Ze zwemmen, zeker in een vissenkom, snel in hun eigen uitwerpselen en etensresten. Ververs het water dus (gedeeltelijk) een keer per week, om te voorkomen dat er te veel ammoniak en nitriet (schadelijke stoffen) in het water komt.
Zelfs 's nachts is er voldoende licht om zich te kunnen oriënteren. Nachtverlichting boven een aquarium is zeker aan te raden en het bevordert het natuurlijk gedrag van het ecosysteem in ons aquarium. De overgang van dag en nacht gaat geleidelijk, waardoor de vissen kunnen overschakelen naar de nieuwe omstandigheden.
Het dimt het licht en filtert sommige kleuren weg, waardoor op een paar meter diepte alles blauwgroen oogt. Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen.
Vissen slapen door een deel van hun hersenen in rust te laten. Ze sluiten niet hun ogen maar staan in standby stand. Zo rust de vis zich uit. Ze zullen langzamer gaan ademen en zwemmen.
Zelfs niet overdag wanneer het donker in de bak is doordat je werkzaamheden moet verrichten. Vissen die 's nachts in slaapstand zijn en rusten om energie op te bouwen kunnen hard schrikken. Als de verlichting uitgaat en het donker is zullen de meeste vissen vrij snel in rustfase gaan.
Hoe lang de verlichting aan moet staan is afhankelijk van het soort planten en vissen. De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen. Dan voelt hij zich nog veiliger. Zo, waterplantjes erbij. Zo ziet het er wat gezelliger uit, vissen kunnen zich daar ook achter verstoppen.
De meest populaire langst levende zoetwatervis is de goudvis. Hiervoor is het belangrijk dat er juiste voeding is en dat het aquarium schoon en gezond is. Deze vis kan dan 15 jaar worden.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje.
Het liefst leeft hij met meerdere goudvissen bij elkaar, want de goudvis is een groepsdier. Ze kunnen wel 20 jaar oud worden, in het wild worden goudvissen zelfs 25 jaar.
Ook deze kleine gaatjes spelen een belangrijke rol in hoe vissen horen. Via deze gaatjes, die in contact staan met een gevoelige zenuw, kan de vis trillingen uit het water opvangen. Vissen kunnen dus op twee en soms zelfs drie manieren 'horen', je zou bijna kunnen zeggen dat ze één groot oor vormen.
De vis vinden
Niet alleen jij hebt last van de zon en hoge temperaturen, de vissen zijn ook niet bijzonder fan van veel zon en hoge temperaturen. Als het zonnig is, trekt de vis ofwel wat dieper weg, of ze zoeken de schaduw op. Schaduw kun je goed vinden onder planten, overhangende bomen of bruggen.
Rustgevend. Werknemers hoeven dus niets anders te doen dan naar de vissen te kijken, een heilzame bezigheid. Uit onder meer onderzoek van de universiteit van Plymouth blijkt namelijk dat het kijken naar rondzwemmende vissen een kalmerend effect heeft. Naar de beestjes staren kan zelfs de bloeddruk verlagen.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
Veel vissoorten zien meer kleuren, contrast en detail dan mensen. En moeder natuur experimenteert zelfs met vier ogen. Er was een tijd – een paar decennia geleden - dat de wetenschap echt ernstig twijfelde over de vraag of vissen kleuren konden zien.
Jazeker, zodra ze je een potje voer zien openmaken komen ze meteen naar boven zwemmen. Weetje: goudvissen kunnen twee weken zonder eten.
HOEVEEL WATER HEEFT EEN GOUDVIS NODIG? 1 liter per cm lichaamslengte!
Goudvissen worden zo'n 15 tot 25 jaar in gevangenschap. Onder heel goede omstandigheden leeft een goudvis wel 40 jaar oud worden. Goudvissen in een vissenkom worden vaak niet oud, vaak niet ouder dan 3 jaar.