Aan het einde van de 2de maand beschikt het embryo over al zijn organen, zoals de hersenen en de longen, maar die zijn natuurlijk nog niet volgroeid en werken ook niet. Het hart begint ongeveer op 6 weken te kloppen.
Het embryo in ontwikkeling bestaat uit ongeveer 6 tot 8 cellen. Het embryo groeit en ontwikkelt zich tot een morula. De cellen van de morula gaan door met delen en er volgen twee stadia: compactie (dag 4) en cavitatie (dag 4/5), voordat ze zich ontwikkelen tot een blastocyste.
Een foetus of ongeboren vrucht is een onvoldragen menselijk of dierlijk wezen in het stadium waarin gelijkenis met een pasgeboren individu gaat optreden. In deze fase spreken we gewoonlijk niet langer over embryo, maar soms wordt de term embryo desondanks gebruikt vanaf de conceptie tot aan de geboorte.
Vanaf ongeveer 20 weken begint het gehoor van je baby in je buik zich steeds meer te ontwikkelen. Hij kan nu naar je hartslag luisteren, het rommelen van je maag, jouw stem en harde geluiden van buitenaf. Vanaf week 24 kan je baby steeds meer horen!
We weten allemaal dat onze hersenen bij de geboorte niet af zijn. Als eerste ontwikkelen zich de hersengebieden waardoor we kunnen kijken, luisteren, voelen en proeven. Als laatste, 20 tot 25 jaar later, ontwikkelen zich de hersengebieden die met motivatie, oordeelsvermogen en redeneren te maken hebben.
Baby's kunnen een verband zien tussen twee gelijke objecten voordat ze praten. Dit beweren onderzoekers van de Northwestern Universiteit. Uit verschillende experimenten blijkt dat zeven maanden oude baby's zich al ontwikkelen op het gebied van abstract denken.
Een slimmer kind door juiste voeding? Visvetzuren, met name DHA een omega-3 vetzuur, zijn heel belangrijk in de zwangerschap en de periode dat je borstvoeding geeft. Ze zijn onder andere nodig voor een goede ontwikkeling van de hersenen van je baby.
Als de baby nog in de buik zit zijn de longen van de baby gevuld met vruchtwater. Doordat de moeder perst komt er druk op de borstholte van de baby te staan, waardoor een deel van dat vruchtwater uit de longen wordt geperst.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Onderscheid reflexen en pijn
Vanaf 8 weken zwangerschapsduur begint de foetus het zintuig voor pijn te ontwikkelen, waardoor hij zich zal terugtrekken bij intense prikkels, zoals geluid, licht,… Maar deze reflexmatige, automatische reacties op een pijnprikkel zijn niet hetzelfde als pijn ervaren.
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Als het embryo te herkennen is, kan je er voor kiezen het nog te bewaren om afscheid te nemen. Je kan het dan het beste in een glazen potje met water doen. Je mag, als je wil, het embryo begraven. Je hoeft de miskraam niet mee te nemen naar het ziekenhuis.
Aan het einde van de vierde week gaan we spreken van een “embryo”; we blijven de baby zo noemen tot en met week negen van de zwangerschap. Als je tien weken zwanger bent, zul je de term “foetus” gaan horen.
Een embryo met score A geeft een 'bovengemiddelde kans' op zwangerschap, score B een 'gemiddelde kans', en score C een 'benedengemiddelde kans'. De leeftijd van de vrouw heeft hier ook invloed op; vanaf een leeftijd van 38 jaar is de kans op zwangerschap bij dezelfde score lager.
Wat is een foetus? Foetus is de benaming voor je baby in je buik vanaf het moment dat hij 9 weken oud is totdat hij geboren wordt. In de foetale periode rijpen de organen verder uit, groeit je kindje hard verder, kweekt hij spiertjes en vetlaagjes en wordt alles in zijn lijfje meer op elkaar afgestemd.
Seks na een intra-uteriene inseminatie of na de terugplaatsing van een embryo kan geen kwaad. U mag ook werken, sporten, heffen en tillen. U mag eigenlijk alles – alleen vragen we u met het oog op een mogelijke zwangerschap voorzichtig te zijn met alcohol, roken, medicijnen en röntgenstralen.
Leg twee warme handen om de buik en pak de buitenkant van de baarmoeder als het ware vast. Beweeg de buik zachtjes heen en weer. De baby wordt zo heerlijk gewiegd en zal reageren als je stopt met wiegen door naar je hand toe te zwemmen. Vaak moet je even leren om dit goed te doen, maar het is zó leuk.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
De baby kan voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poepen. Hoe verder je zwangerschap, hoe groter de kans dat de baby in het vruchtwater poept. Bij 42 weken (2 weken voorbij de uitgerekende datum) heeft 25% van de baby's in het vruchtwater gepoept. Het overgrote deel van de baby's heeft hier geen last van.
Baby's kunnen gapen vanaf 11 weken. Hij doet het dan ook 2 keer zo vaak als een volwassene. Hij rekt zich uit net zoals wij. Zijn geeuw is een soort opstartoefening voor activiteit.
Doordat je baby zo erg overstuur is kan het zijn dat hij hierdoor niet juist ademhaalt en hierdoor wat minder zuurstof in zijn bloed heeft, hierdoor kleuren de lipjes even blauw. Als de baby blauw ziet, let dan op of de tong of de lipjes ook blauw zijn. Als dit zo is bel je de verloskundige of huisarts.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Eet je geen vis of lukt het niet om twee keer per week vis te eten? Slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.
In kibbeling zit vaak koolvis, alaska pollak of kabeljauw. Hierin kunnen schadelijke stoffen zitten zoals kwik en dioxine, wat gevaarlijk kan zijn voor je ongeboren baby. Je kunt deze vis daarom 1 keer per 2 weken veilig eten.