Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie, de hoeveelheid van een stof, aanduidt. Massa wordt uitgedrukt in kilogram.
De SI-eenheid van de massa is kilogram.
De SI-eenheid van inhoud is de kubieke meter, m3.
Massa is in de elektriciteitsleer de negatieve stroom. Deze vloeit van de elektrische component naar 'aarde'. Vanaf de positieve accupool wordt de door de accu aangemaakte elektrische stroom geleid naar de elektrische verbruikers (ontsteking, verlichting, elektrische accessoires).
We weten allemaal dat 1 cm3 goud meer weegt dan 1 cm3 kaarsvet.Twee blokjes goud wegen dan ook twee maal zo veel. Nu noemen we dat wat een stof weegt in gram of kilogram de massa. De massa is afhankelijk van de hoeveelheid stof.
Stap 3: Schrijf de formule ρ=m/V om in de juiste vorm: We willen de massa m uitrekenen. De formule wordt: m=ρ×V.
Voorbeelden hiervan zijn meter, vierkante meter, kubieke meter, minuten, graden Celsius en meter per seconde. Een eenheid is gemakkelijk te herkennen doordat we het achter een een getal kunnen plaatsen. We zeggen bijvoorbeeld 25 meter, maar niet 25 lengte. Meter is dus een eenheid, maar lengte niet.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
In het kort: Een grootheid is iets wat je kunt meten, zoals lengte of massa, een eenheid is een afgesproken hoeveelheid, zoals meter, kilogram, seconde.
Massa is een grootheid. Symbool: m. Standaardeenheid: kilogram (kg).
liter, milliliter, kubieke centimeter, kubieke decimeter.
Van links naar rechts staan de eenheden van groot naar klein. Zo is kilometer de grootste eenheid en millimeter de kleinste eenheid.
Het volume van een voorwerp beschrijft hoeveel ruimte een voorwerp inneemt.De massa beschrijft hoe zwaar een voorwerp is.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Kracht wordt uitgedrukt in newton, symbool N. Een newton is gedefinieerd als de kracht die nodig is om een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m s2 te geven: 1 = 1 kg m s2 .
De eenheid van energie is de Joule (J). Uitgedrukt in grondeenheden: J = kg·m2·s-2.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
Een eenheid is waar je grootheden in meet. Voorbeelden zijn meter, vierkante meter, jaar, hPa, liter en km/u.
De regels voor de schrijfwijze van eenheden en hun symbolen zijn te vinden in het internationaal eenhedenstelsel, beter bekend als het SI (Système International d'Unités). Het SI hanteert de volgende regels. De volledige namen van eenheden worden in kleine letters geschreven: hertz, meter, decibel.
Een grootheid is iets wat je kunt meten (bijvoorbeeld 'lengte'); een eenheid is de maat waarmee je meet (bijvoorbeeld 'meter').
Fz = m · g
Hierin is m de massa van het object dat wordt aangetrokken in kilogram, g is de valversnelling op aarde en heeft een waarde van 9.81m/s2. Fz is dan de kracht in Newton waarmee de zwaartekracht het object naar de aarde trekt.
De massa is hoe zwaar iets is in gram (g) of in kilogram (kg). Als je de massa van een voorwerp wilt weten moet je deze wegen. Is hoe groot iets is. Dus wat de inhoud van iets is.
Dus, massa is onveranderlijk, en gewicht is afhankelijk van de zwaartekracht. Voor de goede orde, in de natuurkunde wordt alleen massa uitgedrukt in kilo; de eenheid voor gewicht is N, de kracht van Newton.