De meest gebruikte materialen zijn steenwol, glaswol en EPS ('piepschuim').Cellenbeton, PIR-schuim, PUR-schuim en resolschuim worden ook veel gebruikt. Steenwol en glaswol zijn materialen van minerale oorsprong: steenwol is gemaakt van vulkanisch gesteente, glaswol van glasscherven en zand.
Materialen zoals glaswol en steenwol zijn populair vanwege hun geluidsabsorberende eigenschappen. Glaswol, gemaakt van gerecycled glas, is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook effectief in het dempen van geluiden. Steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente, biedt uitstekende geluids- en thermische isolatie.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op. Een goed geïsoleerde spouwmuur zal het gasverbruik per jaar verminderen met 10 m3 per geïsoleerde m2. Daardoor heeft u de investering binnen 3 tot 5 jaar terugverdiend.
Het is belangrijk uw woning in de goede volgorde te isoleren. Hierdoor voorkomt u vochtproblemen en zult u een fijn woonklimaat krijgen. De juiste volgorde in woningisolatie is; kruipruimte isolatie met bodemisolatie en/of vloerisolatie, spouwmuurisolatie en als laatste dakisolatie.
Bij vloerisolatie via de kruipruimte ga je best voor isolatieschuim. Isolatieplaten of -dekens kunnen, maar zijn moeilijker te plaatsen. Bij bodemisolatie zijn isolatiekorrels of -schelpen de beste vloerisolatie. Bij isolatie langs de bovenzijde van de vloer kies je best isolatieschuim.
PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde. Er is een minder dikke isolatielaag nodig om de woning goed te isoleren. Dit maakt PUR geschikt voor de minder brede spouwmuren. Maar EPS-parels en glaswol hebben ook een goede isolatiewaarde en doen eigenlijk niet onder voor PUR.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal. De lambdawaarde geeft aan hoe goed het materiaal warmte en kou geleidt.
Het isoleren van de zoldervloer is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. De warmte uit de woonvertrekken verdwijnt niet meer naar de hogergelegen zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. De vloer isoleren is bovendien ook goedkoper dan het dak isoleren.
Piepschuim korrels worden gebruikt als spouwmuurisolatie of bodemisolatie in de kruipruimte. Isolatieplaten van piepschuim zijn geschikt als dakisolatie of vloerisolatie. Doordat ze drukvast en beloopbaar zijn, is het een ideaal isolatiemateriaal voor bovenop de (zolder)vloer.
Een open (ademend) materiaal zoals minerale wol MW35, glaswol of steenwol zijn goede keuzes voor het isoleren van een houten vloer. Steenwol en minerale wol staan bekend om hun goede geluidsisolatie. Dat komt omdat er in deze producten meer massa per m2 zit dan in normale glaswol.
Begin met het isoleren van de 'schil' van de woning.Start met het dak, het glas en daarna de vloer. Deze isolatieklussen hebben de meeste impact. Hoewel je je huis kunt laten isoleren door een vakman, kan je de meeste klussen ook zelf uitvoeren.
Je kunt je woning op vele manieren alsnog goed laten isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatie aan laten brengen in de muur, op zolder, in de gevel, in de vloer, bij de deuren en kieren, in de kruipruimte of door dubbel glas of voorzetramen aan te brengen.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de prijs en de isolatiewaarde. De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR.
PIR-platen worden met name gebruikt voor het isoleren van platte daken, hellende daken, vloeren en spouwmuren. Door de goede thermische eigenschappen van het materiaal kan je het ook in geringe diktes toepassen. Met een isolatiewaarde van 0,023-0,026 W/Mk scoort het erg goed.
Het is verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten.
Wat is de beste isolatie voor dak? Bij een plat dak zijn EPS platen de beste keuze voor dakisolatie. Met een lambdawaarde van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter nodig voor isolatie. Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Hoeveel graden scheelt vloerisolatie? Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog tot zo'n 4°C.
dakisolatie dikte bij nieuwbouw.
Vanaf 2021 moet een nieuwbouwwoning een E-peil behalen van 30 en een S-peil van maximum 31. Dat betekent ook dat het dak een U-waarde van maximum 0,24 W/m²K mag halen, en dat komt overeen met: Dikte glaswol en rotswol: vanaf 18 cm. Dikte cellulose of houtvezel: vanaf 19-20 cm.