Baby's geven heel makkelijk wat voeding terug, dat komt doordat het maagklepje bij baby's de maag nog niet goed afsluit.
Als je baby een mondje teruggeeft, is dat nooit veel, hoewel het voor veel moeders vaak wel veel lijkt. Het slokje melk dat terugkomt lijkt op melk of op dunne yoghurt. Als je baby soms, of zelfs altijd een mondje teruggeeft, hoef je er niks aan te doen. In de loop van de weken of maanden zal het vanzelf minder worden.
Het is een veelvoorkomend kwaaltje bij baby's. Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Vaak gaat een overproductie gepaard met een sterke melkstroom. De baby kan veel lucht binnenkrijgen, zich verslikken en kokhalzen tijdens de voeding. Ook kan er sprake zijn van een onbalans in de lactose-vetverhouding, waardoor de baby meer last kan krijgen van krampen en waterig groene ontlasting heeft.
Symptomen van reflux
Spugen. Overstrekken. Veel slikken. Zuur ruiken uit hun mond.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
De reden voor reflux en het teruggeven van melk zijn uiteenlopend. Heel vaak gaat het om lucht die de baby met de melk heeft ingeslikt. Misschien heeft de moeder een sterke toeschietreflex en kan de baby de sterke melkstroom niet verwerken.
Als de klachten niet verminderen, of als je kindje duidelijk last heeft van de reflux, is het verstandig terug te gaan naar de arts. De algemene adviezen bij reflux zijn: Houd je kindje het eerste half uur na de voeding rechtop. Probeer wat vaker per dag kleinere hoeveelheden voeding te geven.
Soms kan reflux leiden tot problemen bij je baby zoals slecht drinken, langzame groei, luchtwegklachten en overprikkelbaarheid. Dit wordt dan de refluxziekte genoemd, maar dit komt erg weinig voor. Als je problemen door reflux vermoedt bij je baby, neem dan altijd even contact op met je huisarts.
De hik ontstaat als het middenrif geprikkeld wordt. Het middenrif van je baby reageert sneller op prikkels dan dat van jou. Waarom het middenrif geprikkeld wordt, is niet altijd duidelijk. Vaak komt het doordat je baby te snel of te veel eet of drinkt.
Te snel drinken kan leiden tot krampjes. Bovendien leert je baby niet meer om goed naar zijn/haar eigen verzadigingssignalen te luisteren en kan je baby wellicht minder goed aanvoelen wanneer hij/zij vol zit. Ook kan het zijn dat de zuigbehoefte na zo'n korte voeding nog niet bevredigd is.
Onze onderzoeken onder baby's in de leeftijd van een tot zes maanden die uitsluitend borstvoeding kregen, toonden aan dat ze doorgaans tussen de vier en dertien keer per dag aan de borst dronken, waarbij een voedingssessie tussen de twaalf minuten en bijna een uur duurde.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Forceer je kind niet om een fles leeg te drinken. Een kind van 4 kg drinkt gemiddeld 440 à 750 ml flesvoeding per dag. Dit kan over de dag verdeeld worden volgens het ritme van je kind. Dit kunnen 8 porties zijn van 55 à 95 ml per fles of 7 porties van 60 à 110 ml per fles of 6 porties van 75 à 125 ml per fles.
Door je baby regelmatig aan te leggen, zorg je voor een goede balans tussen vraag (honger) en aanbod (borst). Ook overdag is het goed om je baby na maximaal vier uur wakker te maken voor borstvoeding.
Een voeding zou rond de 20-30 minuten moeten duren. Als je baby de fles sneller leeg heeft, kijk dan eerst nog eens kritisch naar je voedhouding. Is de houding goed, kies dan voor een speen met een kleiner gaatje. Of las om de 20 slokken een kleine pauze in.
Pasgeboren baby's tot en met 4 weken mogen 3 tot 4 uur slapen zonder voeding. Tussen de 4 en 12 weken kun je jouw baby gerust door laten slapen als hij of zij geen signalen afgeeft of vanzelf wakker wordt. Tussen de 12 en 24 weken heeft een kindje 5 tot 7 uur rust nodig na elke voedingsbeurt.
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Na 6-8 weken ontstaat er een dag en nachtritme, dit heeft te maken met ontwikkeling van circadiaans ritme. Je baby zal vanaf dat moment steeds meer wakkerder zijn overdag en wat meer uren 4 tot 6 kunnen doorslapen in de nacht.