Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Een snurker maakt in zijn slaap een zagend, ruisend, of brommend geluid. Dit kan oplopen tot wel 70 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Het maximale geluidsvolume voor een gezonde nachtrust is 45 decibel.
Wat is snurken? Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid gemaakt wordt.
Meestal heeft de partner het meeste last van het snurken. Snurken komt veel voor. Van de 100 mannen snurken er ongeveer 20 elke nacht.Van de 100 vrouwen snurken er ongeveer 10 elke nacht.
Snurken komt voor op alle leeftijden en neemt toe met de leeftijd. Op hogere leeftijd snurken meer mensen en is het snurkgeluid harder. Dit komt omdat het slijmvlies van de keelholte bij het ouder worden dikker wordt ten gevolge van ophoping van vetweefsel. De doorsnee van de luchtweg wordt hierdoor kleiner.
Tips voor de snurker
Wel zijn er een aantal tips die de kans op klachten kunnen verminderen: Slaap in de zijligging: vermijd dus het slapen op de rug. Bij het slapen op de rug zal de tong eerder verzakken, waardoor de luchtwegen dus vernauwen. In de zijligging gebeurt dit minder snel door de aangepaste houding.
#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk. Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk.
Mensen met overgewicht snurken vaker.Omgekeerd hebben mensen die snurken dikwijls overgewicht. Van overgewicht is volgens Het Voedingscentrum officieel sprake bij een Body Mass Index (BMI) van 25 of hoger. U kunt hier met onze slaapapneu test uw BMI uitrekenen.
Ja, zeker. Naast een breed spectrum aan oorzaken, zijn er ook veel verschillende type snurkers. Zo zijn er mensen die snurkers die snurken met hun mond dicht.
Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.
Een richtlijn geeft zoals de naam het zegt een richting en is dus niet wettelijk verplicht. In Europa is er een consensus dat nachtlawaai (Lnight) best onder 55 dB blijft en dat de gemiddelde waarde over een jaar (Lden) ongeveer 50dB bedraagt, zodat de bevolking wordt beschermd tegen ernstige gezondheidseffecten.
Snurken wordt bevorderd door: Slapen op de rug; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren. Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong door oververmoeidheid en door ouder worden.
SLAPEN OP UW BUIK
Deze slaaphouding is eveneens goed tegen snurken, maar slecht voor veel andere zaken. In deze positie kunnen de rug- en nekwervel moeilijk een rechte lijn vormen en daardoor kunt u last krijgen van nek- of rugklachten. Beter is het om een andere slaappositie aan te nemen.
De oorzaak van snurken is vrij eenvoudig. Als je gaat slapen verslappen al je spieren, waaronder de tong.De tong zakt weg en verkleint zo de luchtweg.Deze vernauwing veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
De techniekkosten variëren tussen de €295,- tot €595,- afhankelijk van de garantieperiode en het type beugel. Een afspraak maken over anti-snurkbeugel mogelijkheden kan telefonisch of via het contact formulier. De snurkbeugel wordt doorgaans deels vergoed afhankelijk van je type aanvullende tandartsverzekering.
Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Wanneer uw neusweefsel opzwelt tijdens een verkoudheid, wordt de luchtstroom door uw neus geblokkeerd of beperkt. Deze verstopping kan u dwingen om door uw mond te ademen – en dit kan leiden tot snurken en een droge mond. Snoreeze Neusspray helpt bij het snurken veroorzaakt door een verstopte neus.
Slaapapneu en snurken
Dit leidt tot ademstilstanden (apneus) die vaak samengaan met (luidruchtig) snurken. Als gevolg hiervan ontstaat er een zuurstoftekort in het bloed. Iemand wordt hier onbewust wakker van, waarna de ademhaling weer op gang komt.