Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.
Den Haag kreeg in 1806 van koning Lodewijk Napoleon en in 1810 van keizer Napoleon Bonaparte de eretitel stad. Dit gaf toen geen bijzondere rechten meer, want het stadsrecht was al in 1798 tijdens de Bataafse Republiek afgeschaft.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux.
In principe bestaan er geen officiële regels over het verschil tussen dorp en stad. Van oudsher mag je een gemeente alleen een stad noemen wanneer deze over stadsrechten beschikt. Deze rechten werden door een landsheer verleend. Een stad mocht onder meer een stadsmuur bouwen om zichzelf goed te kunnen verdedigen.
Oude Stadhuis
Een dorpshuis stond er al, maar de burgemeesters wilden iets écht moois. De stadsmuren zijn er nooit gekomen: wel werd van het verzamelde geld ons mooie Oude Stadhuis op de Dagelijkse Groenmarkt gebouwd. In 1565 was het Stedehuys klaar, wat later het Oude Stadhuis zou heten.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Naar Amsterdam
Nadat Nederland begin negentiende eeuw echt één land was geworden, was het niet meer vanzelfsprekend dat het bestuur in Den Haag was gevestigd. De nieuwe Franse machthebbers vonden het Binnenhof ongeschikt voor een modern land. Daarom verplaatsten zij de regering in 1808 naar Amsterdam.
Al in de late middeleeuwen had het dorp de vorm van een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Die Haghe ('het omheinde') ontstond toen Floris IV (1210-1234) in deze beboste streek een jachthuis liet bouwen. Pas veel later – begin zeventiende eeuw – dook de deftigere naam 's-Gravenhage op, die beter paste bij de status van de residentie én bij de pogingen om Den Haag als stad erkend te krijgen.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
In de gehele gemeente Den Haag was 43,0% van de bevolking Nederlands en 57,0% met Migratieachtergrond.
Met een totale lengte van 28 tekens is Westerhaar-Vriezenveensewijk de langste plaatsnaam van Nederland. Deze Overijsselse plaats ontstond in de twintigste eeuw uit de samensmelting van twee dorpen: Westerhaar en Vriezenveensewijk.
Stadsrechten waren in het middeleeuwse Europa bijzondere rechten en privileges die aan een plaats werden toegekend. In Europa komen stadsrechten voornamelijk voor in de gebieden waar de Romeinse politieke structuur compleet werd weggevaagd na de Grote Volksverhuizing van de late oudheid.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
Naast Hagenaar kan een inwoner van Den Haag ook Hagenees worden genoemd.
Een deel van de bevolking in Den Haag spreekt er het dialect Haags. In het stadsdeel Scheveningen wordt er geen Haags gesproken, maar Schevenings. Ook wordt een inwoner van Scheveningen geen Hagenaar genoemd, maar Scheveninger. De agglomeratie van Den Haag heeft meer dan een miljoen inwoners.
ROTTERDAM - Graaf Willem IV verleent op 7 juni 1340 stadsrechten aan Rotterdam. Het is dan al de derde keer dat de stad die rechten krijgt, deze keer is het definitief. De originele acte wordt nog altijd bewaard bij het Stadsarchief.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Amsterdam officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
In Nederland wordt bij plaatsen zonder historische stadsrechten vanaf een inwoneraantal van ongeveer 50.000 door sommigen gesproken van een stad, overigens zonder dat dit een algemeen aanvaard gebruik is. Of een plaats als stad gezien wordt, hangt ook af van de bevolkingsdichtheid van het omliggende gebied.