14 juni is de 165ste dag van het jaar (166ste dag in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender. Hierna volgen nog 200 dagen tot het einde van het jaar.
In 2004 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO=World Health Organisation) 14 juni omgedoopt tot Wereld Bloeddonordag (World Blood Donor Day). Een speciale dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van vrijwillig en onbetaald bloeddonorschap.
Op 13 juni wordt in veel katholieke landen het feest van Sint Antonius (Heilige Antonius van Padua) gevierd. Antonius was een monnik die ongeveer achthonderd jaar geleden in Lissabon werd geboren.
Fête des Pères. In België valt 'Vaderdag' jaarlijks op de tweede zondag van juni. In de regio Antwerpen en de Kempen wordt Vaderdag echter gevierd op 19 maart (de naamdag van Sint Jozef).
Nationale dag. Viering van de onafhankelijkheid van Denemarken sinds 1944. Nationale Feestdag, herdenking van de vestiging van de Republiek IJsland. De Verenigde Naties hebben 17 juni uitgeroepen tot 'Werelddag voor de Bestrijding van Woestijnvorming en Droogte' (World Day to Combat Desertification and Drought).
Bevrijdingsdag: donderdag 5 mei 2022. Hemelvaartsdag: donderdag 26 mei 2022. Pinksteren (eerste en tweede Pinksterdag): zondag 5 juni en maandag 6 juni 2022.
13 juni 2022 viel op de 2e maandag van de maand. Deze dag was de 164e dag van het jaar. Ben je op deze dag geboren dan is je sterrenbeeld Tweelingen. In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Water Tijger.
Land / gebied: Internationaal
Ook: Autistic Pride Day. De 'Neurodiversity Pride Day' wordt jaarlijks gevierd op 18 juni en staat in het teken van trots en aandacht voor de meerwaarde van neurodiversiteit in onze samenleving.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg.
Juni wordt ook wel een zomermaand genoemd. Dit omdat in juni de zomer van start gaat, oftewel op 1 juni start de meteorologische zomer. Deze zomer eindigt weer op 1 september. Deze data zijn elk jaar hetzelfde.
Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen.
Zo zie je de supermaan
Waar en wanneer: Op 14 juni zien we de grootste vollemaan van dit jaar. De maan is zo groot omdat hij dan in zijn baan het dichtst bij de aarde staat – 357.658 kilometer om precies te zijn. De maan komt rond 23.00 uur, vlak na zonsondergang, in het oosten op en beweegt zich laag boven de horizon.
Wereldhumanismedag is een internationale feestdag en wordt gevierd op 21 juni, de langste dag van het jaar. Humanisten en humanistische organisaties komen bij elkaar voor lezingen, conferenties, picknicks en andere activiteiten. Ze vieren de waarden en idealen van het humanisme wereldwijd.
De dag wordt in Nederland de zondag erna gevierd (sacramentszondag). Op deze dag wordt zowel het leven van de Ierse schrijver James Joyce gevierd, als ook de gebeurtenissen uit zijn boek Ulysses, die alle plaatsvinden op één dag, 16 juni 1904.
De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Vluchteling' (World Refugee Day / Wereld Vluchtelingen Dag). Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. Martyrs' Day.
Veteranendag is de officiële herdenking van - en eerbetoon aan - de inmiddels meer dan 115.000 veteranen die zich hebben ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden.
20 juni - Wereldvluchtelingendag
Op Wereldvluchtelingendag staan we stil bij vluchtelingen van over de hele wereld.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
In veel van CAO's staat vastgelegd dat je slechts eens in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag hebt, tijdens een zogenaamd lustrumjaar. Deze lustrumjaren vinden plaats in 2020, 2025 en 2030.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Bevrijdingsdag is niet altijd dubbel betaald. De overheid heeft ooit bepaald dat de CAO's dit zelf mogen bepalen. In bijna iedere CAO staat vermeld dat één keer in de 5 jaar Bevrijdingsdag een feestdag is. Dan heb je vrij of krijg je dubbel betaald.