Het is momenteel eb in Curacao. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 0.2m er om 21:57 en het laagwater van 0m is er om 05:51. Klik hier om de getijden tijden van Curacao voor deze week te bekijken.
Aan de Bay of Fundy zijn de grootste getijdeverschillen ter wereld te zien. Het verschil tussen eb en vloed is daar gemiddeld 15 meter en het grootst gemeten verschil ooit is maar liefst 21,6 (!) meter. Tijdens een 12 uur durende getijdswitch stroomt er ongeveer 115 miljard water in en uit de baai.
Omdat de aarde zelf ook nog in z'n geheel naar de maan getrokken wordt, en de waterlaag door haar losse 'gladde' massa iets achterblijft bij de beweging van de aarde, wordt deze er in feite vanaf 'geslingerd', en hoopt het water zich daar aan de kant het verst van de maan dus ook op.
Het is momenteel vloed in Bonaire. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, komt het hoogwater (0.2m) om 4:03 pm en het laagwater van 0m is er geweest om 10:00 am . De zonsopkomst was om 6:22 am en de zonsondergang zal zijn om 6:35 pm. De dagduur is 12 uur en 13 minuten en een gemiddelde temperatuur van 29°C.
Het is momenteel eb in Aruba. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, was het hoogwater van 0.4m er om 01:12 en het laagwater van 0.1m is er om 08:31.
In quasi volledig afgesloten zeebekkens zoals de Middellandse Zee of de Baltische Zee is het tijverschil nog kleiner dan op de wereldoceanen, omdat ze zo ingesloten liggen dat de getijgolf nauwelijks binnen- en buitengeraakt.
Antwoord van de bieb:De Oostzee zelf is te klein om zelf duidelijk waarneembare getijden te hebben en de doorgang naar de Noordzee, o.a. via het Kattegat is erg smal, zodat Atlantische getijdenstromen weinig invloed hebben.
De hele periode van rijzend water, dus meteen vanaf het moment van laagwater, heet vloed. Het tijdsverschil tussen het begin van de ene vloed en het begin van de daaropvolgende vloed is gemiddeld 12 uur en 25 minuten.
Hoe lang duurt het hoogwater? Door de getijdenwerking komt het hoogwater in Molenlanden met piekmomenten. Doorgaans duurt hoogwater slechts enkele uren. Per 24 uur zijn er altijd twee piekmomenten.
Eerst komt het zeewater ver het strand op, en een paar uur later is het strand weer helemaal droog. Dit zijn de getijden van de zee. Bij hoog water is het vloed en bij laag water is het eb.
Door het ontbreken van getijden (maximum 30 cm) en stroming (maximum 0,5 kn) en door de natuurlijke bescherming die de eilanden bieden is dit vaargebied niet echt moeilijk.
Magnetische maan
De maan draait om de aarde en trekt het water op aarde naar zich toe. Daardoor ontstaat vloed. De aarde draait langzaam rond, waardoor de maan steeds een ander stuk water naar zich toetrekt. Als het water niet wordt aangetrokken door de maan, dan wordt het eb.
Bij vloed is het water hoog en dicht bij de duinen. Eb betekent dat het water laag staat en verder weg. Soms vallen hele gebieden droog als het eb is. De aarde, zon en maan werken als magneten op elkaar.
Twee keer per maand is het springtij
Zeven dagen na volle maan of nieuwe maan staan de zon en de maan haaks op elkaar. De krachten van de hemellichamen werken elkaar dan tegen. Dit noemen we doodtij: tijdens hoogwater stijgt het water niet zoveel, tijdens laagwater zakt het water niet zoveel.
Over De Lek
De lengte van de Lek is 62 kilometer en heeft breedtes tussen de 180 en 330 meter. De rivier ligt 5.3 meter onder NAP.
Van alle landen in Europa heeft Nederland veel wateroppervlakte: 11 procent. Finland (16 procent) en Zweden (12 procent) hebben nog net iets meer water. Zo is de Nederlandse grond verdeeld: 12 procent steden, wegen en spoor.
Doordat de aarde in 24 uur één maal om haar as draait, is het per etmaal tweemaal hoog water en ook tweemaal laag water. De aarde draait als het ware onder de twee vloedbergen door. Doordat de maan in ongeveer een maand om de aarde draait, is de maan in dat ene etmaal ook een stukje opgeschoven.
Een getijcyclus duurt 12 uur en 25 minuten. De getijdenbeweging in de Noordzee wordt veroorzaakt door twee getijgolven, waardoor : Vanuit het zuiden vanaf de Atlantische Oceaan via het Nauw van Calais.
De periode waarin het verschil tussen hoog en laag water het kleinst is, wordt doodtij genoemd. Hoog water is bij doodtij minder hoog dan gemiddeld en laag water minder laag dan gemiddeld. Doodtij treedt ongeveer eens in de 14 dagen op, ongeveer 48 uur na het eerste kwartier en na het laatste kwartier van de maan.
Het is momenteel eb in Ibiza. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, was het hoogwater van 0.8m er om 08:31 en het laagwater van 0.3m was er om 01:41. Klik hier om de getijden tijden van Ibiza voor deze week te bekijken.
De Middellandse Zee is een hele aparte zee. Een beetje vergelijkbaar met een badkuip waarin het water steeds heen en weer stroomt. De golven in de Middellandse Zee zijn trouwens over het algemeen helemaal niet hoog. Het waait er meestal niet zo hard en ook hebben eb en vloed minder invloed op deze zee.
In Turkije hebben we bijvoorbeeld geen stroming of eb & vloed, hierdoor is er dus niet veel meer kennis nodig dan het zeilen op de binnen wateren in Nederland.
Golven worden opgewekt door de wind die over het water blaast. Golven komen uit de richting waar de wind vandaan komt. Bij noorderwind komen ze dus uit het noorden en lopen naar het zuiden. Hoe harder de wind, hoe hoger de golven.
(Voor de zeer geïnteresseerden: dat de vloedstroom langer duurt dan de ebstroom is het gevolg van een uitloper van de warme golfstroom die vanuit Het Kanaal door de Noordzee naar het noorden stroomt. Deze stroom heeft de naam 'Havard'. Hierdoor is de vloedstroom doorgaans sterker dan de ebstroom.)