Het is vooralsnog niet de bedoeling de bestaande coaxkabels in het kabelnet te vervangen door glasvezel. Alleen bij nieuwbouwprojecten waar sowieso nieuwe kabels de grond in moeten zal Ziggo nu vaker voor glasvezel gaan kiezen.
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settopbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Ziggo maakt gebruik van coax en scheidt de bandbreedte voor tv, bellen en internet. Hierdoor verstoren ze elkaar niet en haal je een maximale downloadsnelheid van 1 Gbit/s.
Coaxkabels hebben een betere bescherming dan UTP-kabels dankzij de geweven koperen afscherming. Dit blokkeert magnetische interferentie (het beïnvloeden van de werking van een systeem door een stoorsignaal). UTP-kabels kunnen grotere afstanden bereiken zonder significant kwaliteitsverlies.
Kan ik ook tv kijken zonder coaxkabel? Via de Ziggo GO app kan je je favoriete programma's streamen naar je televisie. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een werkende internetverbinding. Ook YouTube, Netflix en bijvoorbeeld NPO Gemist kan je streamen via je Chromecast.
Nog een manier om tv te kijken zonder kabel? Dat is door een Chromecast of Apple TV te gebruiken. Dit zijn kleine apparaten die je met een HDMI-kabel op je televisie aansluit. Hierna kun je via internet een beeld vanaf je smartphone, laptop of tablet naar de televisie streamen.
De grootste voordelen van glasvezel zitten vooral in de snelheid van de internetverbinding, maar ook bij de digitale televisie is het zeker merkbaar. De beeldkwaliteit van een glasvezelverbinding ligt weer hoger dan die van een traditionele verbinding.
Over het algemeen is glasvezel sneller dan kabel. Met de steeds verder toenemende beeldkwaliteit van streamingdiensten, is dat geen overbodige luxe. Daarentegen is er ook kabelinternet dat bijna net zo snel kan zijn als glasvezelinternet, maar in dit geval blijft de uploadsnelheid enorm achter.
Doordat elektromagnetische velden geen invloed hebben op glasvezel, heeft het als grote voordeel dat glasvezel ook niet afgeluisterd kan worden met elektromagnetische middelen. Glasvezelbekabeling is dus veel veiliger om toe te passen voor een optimaal beveiligde verbinding.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
We raden je het af om van glasvezel terug naar de kabel te gaan. Met glasvezel gebruik je niet de analoge coax-kabel, maar gloednieuwe digitale UTP-kabels. Dit zijn de beste kabels om supersnel data over te brengen. Daarom is met glasvezel 1000 Mbit internet mogelijk.
Waarvoor wordt een coax kabel gebruikt? Een coax kabel vervoert beeld en geluid. Zo kun je middels een coax kael en een CAI-aansluiting je radio en televisie aansluiten wanneer je TV wilt kijken via de kabel of via satelliet.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Vanaf 2023 stopt KPN de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk. De verandering heeft gevolgen voor zo'n 2,2 miljoen huishoudens. Zij kunnen vanaf dan alleen nog vaste diensten via glasvezel door KPN of andere providers geleverd krijgen.
In Nederland hebben we één hele grote aanbieder van internet via de kabel: Ziggo. De van oorsprong kleinere providers Caiway en Delta hebben hun krachten gebundeld en bedienen inmiddels een groot stuk van Nederland.
Nee, de wifi-snelheid verandert niet bij glasvezel. De download- en upload-snelheid wel.
Heb je Ziggo, dan gebruik je ons krachtige GigaNet. Met dit glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis. GigaNet is stabiel, snel en veilig. Met GigaNet ben je klaar voor alles wat je wilt doen.
Kies dan niet voor Videoland, Netflix of Pathé Thuis, maar voor Canal Digitaal of NLZiet. Kijk je alleen Nederland 1, 2 of 3? Kies dan voor NPO Start (gratis) of NPO Plus, waarmee je ook programma's kunt terugkijken. Hiermee kan je goedkoop tv kijken wanneer jou het uitkomt.
In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
Einde van analoog tv-kijken
Ben jij een van de 100.000 mensen die vandaag nog analoog kijkt? Dan zal er het komende jaar wel wat veranderen voor jou. Telenet trekt tegen eind 2021 definitief de stekker uit het analoge tv-signaal.