Het is belangrijk om de bloemkool te beschermen tegen de zon (niet de plant maar de kool zelf, wanneer die zich eenmaal ontwikkelt). Onder invloed van de zon worden bloemkolen geel. Dat maakt niets uit voor de smaak maar de meeste mensen vinden een 'hagelwitte bloemkool' er het meest appetijtelijk uitzien .
Een bloemkool moet lekker door kunnen groeien. De bodem moet de plant dus continu van voldoende voeding en vocht voorzien. De structuur is belangrijk voor een goede ontwatering, maar de bodem mag ook niet te droog zijn.
Bodem en bemesting
Een bloemkool heeft namelijk net als vele andere kolen vrij veel mest met stikstof nodig om zowel de grote bladeren als de kool zelf te vormen. Ook tijdens het verplanten kun je de bloemkoolplanten het beste bijmesten met biologische mest of compost.
Harteloosheid - Veel blad en geen bloemkool
Er zit dan geen hart meer in de plant en de plant zal dan ook nooit een kool vormen! Dit gebeurt vooral als het tijdens opkweken koud is, zoals bij de weeuwenteelt en winterteelt. Zaai je na eind februari dan komt het niet meer voor.
Ook kolen, pompoenen, tomaten en courgetten hebben graag een flinke slok. Geef ze minstens één keer per week water en bij warm weer vaker.
Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zout plus de bloemkoolroosjes toe. Laat de bloemkool 8 tot 10 minuten koken tot deze beetgaar is. Dit kun je controleren door met een vork of mes in het steeltje te prikken.
Kun je doorgeschoten bloemkool eten? Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien.
De wetenschappelijke naam van bloemkool is Brassica oleracea L var. botrytis en wordt tot 0,5 m hoog. De plant bestaat uit een dikke stengel omgeven door bladeren waarop de kop groeit. Bloemkool ontwikkelt een centrale hoofdbloem (kop).
De vroegste teelt van bloemkool, ook wel weeuwenteelt genoemd kan onder koud glas opgekweekt worden. Deze vroege bloemkolen worden in januari-februari in de kas of plastiektunnel uitgeplant.
Bloemkool stelt hoge eisen aan de bodemvruchtbaarheid; geef dus ruime hoeveelheden compost, liefst verrijkt met koemestkorrels of andere stikstofrijke mest. Ook een extra toevoeging met houtas is nuttig vanwege de extra kalium.
Kunnen tegen lichte vorst in de moestuin (tot -2°C):
Artisjok, Pak Soy, Bloemkool, Selder, Chinese Kool, Doperwten, Tuinbonen en Radicchio.
Plant je voorgezaaide kolen in vollegrond zodra ze 10 à 15 cm hoog zijn. Graaf elke 50 cm een gat en laat evenveel afstand tussen de rijen. Giet zeker een liter water in elk gat en laat bezinken.
Begin je het begin van een kool te zien? Dek deze dan af met de schutbladeren om ervoor te zorgen dat de kool een mooie witte kleur krijgt. Hou de grond vochtig zodat de bloemkool kan blijven groeien. Daarnaast komt er veel ongedierte af op bloemkool, waaronder slakken en rupsen.
Om de kool te beschermen knak je 2 à 3 schutbladeren en vouw deze over de bloemkool heen. Ook kun je overwegen een bloemkoolsoort te zaaien die is ontwikkeld om zichzelf te beschermen tegen de zon doordat haar bladeren automatisch over de kool heen groeien.
Hoewel de meesten denken dat bloemkool een wintergroente is zoals de andere koolsoorten, is zomergroente, want ze is verkrijgbaar van de lente tot de late herfst.
Bloemkool wordt geel door de zon. Door de bloem met haar eigen bladeren te bedekken vangt de bloem geen zon. Zo blijft de bloemkool wit én blijven wij haar kopen.
Bloemkool schoonmaken is zo gedaan. Je haalt de buitenste bladeren er vanaf en snijdt de stronk eruit. Daarna hak je de kool in roosjes die je goed wast. De groente is nu klaar voor verdere bereiding: je kunt de bloemkool invriezen, koken, bakken of rauw vermalen tot bloemkoolrijst.
What is this? Je zult misschien denken dat de kleur toegevoegd is, wellicht zoals ze dat ook bij Anjers doen. Dit is bij de paarse bloemkool niet het geval. De bloemkool komt aan zijn kleur door de grote hoeveelheid anthocyanen.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
Van zaadje tot plant
Bloemkool kan in de kas en op het land groeien. Voor het telen wordt een zaadje van de bloemkoolplant diep onder de grond geplant en moet regelmatig water en goede bemesting krijgen. Uit het zaadje groeit een stengeltje, die boven de grond uit gaat steken. Langzaamaan gaan er bladeren aan groeien.
Natuurlijk bestaan er volop variaties op het bloemkool koken. Zo kun je tijdens het koken een scheutje melk of een beetje suiker aan het kookwater toevoegen om de kool extra mooi wit te houden. Ditzelfde effect bereik je ook met een schijfje citroen.