Echter, er zijn tot nu toe slechts twee antibiotica bekend die de werking van de anticonceptiepil (en de meeste andere hormonale anticonceptiemiddelen) verhinderen. Dit zijn rifampicine en rifabutine. Rifampicine werkt tegen ernstige bacteriële infecties, waaronder: Tuberculose (tbc)
Antibiotica verminderen de werking van de pil dus niet. Maar als de dokter u een antibioticakuur voorschrijft, voelt u zich waarschijnlijk niet fit. En dan is het belangrijk om als gebruiker van de anticonceptiepil goed op te blijven letten. Want als u moet braken of last hebt van diarree, is de pil minder betrouwbaar.
De betrouwbaarheid van de pil neemt af bij gelijktijdig gebruik van bepaalde antibiotica. Verminderde betrouwbaarheid duurt de gehele maandcyclus. Na afloop van de antibioticakuur is de betrouwbaarheid van de pil is pas weer op normale niveau na de menstruatie en bij start van een nieuwe strip.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Als je chlamydia hebt, krijg je medicijnen die bacteriën dood maken (antibiotica): Meestal krijg je azitromycine. Slik in 1 keer 2 pillen van 500 milligram. Een ander medicijn is doxycycline.
Antibiotica verminderen de werking van de pil dus niet. Maar als de dokter u een antibioticakuur voorschrijft, voelt u zich waarschijnlijk niet fit. En dan is het belangrijk om als gebruiker van de anticonceptiepil goed op te blijven letten. Want als u moet braken of last hebt van diarree, is de pil minder betrouwbaar.
Met sommige andere medicijnen samen werkt de pil namelijk minder goed. Dat geldt bijvoorbeeld voor sommige medicijnen tegen epilepsie. Ook Sint-janskruid dat zonder recept te koop is, kan de werking van de pil verminderen. Je bent dan minder goed tegen zwangerschap beschermd.
De pil is niet of minder betrouwbaar als je ze vergeet of te laat inneemt, en in combinatie met sommige geneesmiddelen. Heb je moeten overgeven binnen de 2 uur na het innemen van je pil? Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Sint-Janskruid en sommige geneesmiddelen kunnen de werking van de pil verminderen.
ZIJN ER MEDICIJNEN DIE DE WERKING VAN DE PIL BEÏNVLOEDEN Ja, sommige medicijnen maken de pil minder betrouwbaar. Dit zijn bijvoorbeeld de medicijnen die aan epilepsiepatiënten worden voorgeschreven, bepaalde middelen tegen hiv, middelen met sint-janskruid voor depressies en bepaalde antibiotica.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
Geslachtshormonen beïnvloeden van alles in je lijf: seks, aantrekkingskracht, stress, eetpatroon, agressie, humeur en het vermogen om te leren en emoties te reguleren.
Die remmers verlagen de opname van erlotinib met 40 tot 50 procent. In zulke gevallen komt cola goed van pas. 'We ontdekten dat een glas cola de maag heel even wat zuurder maakt, waardoor de opname van het geneesmiddel wel lukt en patiënten hun maagzuurremmers kunnen blijven doornemen', aldus Mathijssen.
Van sommige antibiotica is bekend dat ze mogelijk de betrouwbaarheid van de pil verminderen. Amoxicilline is veilig getest. Je kunt amoxicilline en de pil veilig tegelijk gebruiken. De werking van de pil wordt niet minder.
Wanneer je ziek bent en last hebt van bijvoorbeeld diarree of braken, is er een kans dat de werkzame hormonen in de pil niet goed door je lichaam worden opgenomen. Meer weten hierover? Op anticonceptie vergeten wordt per soort pil aangegeven wat je moet doen als je je anticonceptie bent vergeten.
De pil (de eenfase-combinatiepil)
De kans dat je bij vergeten van de pil zwanger wordt is groter als je: na de stopweek de 1e pil bent vergeten. in de eerste week van je strip 1 of meer pillen bent vergeten. 2 keer of vaker achter elkaar de pil bent vergeten.
De pil is een heel betrouwbare manier om niet zwanger te worden. Als een vrouw de pil slikt, kan zij niet zwanger worden. Alleen vrouwen kunnen de pil slikken.
Ongesteld en toch zwanger terwijl je de pil gebruikt
Echter heb je bij correct gebruik van de pil toch tussen de 0,2% en 10% kans op zwangerschap. Daarnaast is de kans op zwangerschap, terwijl je ongesteld en aan de pil bent, afhankelijk van een aantal factoren waar je zelf invloed op hebt.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Belangrijk om te weten over azitromycine
Werkt binnen enkele dagen. Bij luchtweginfecties, zoals infecties van longen, luchtpijp, keel, bijholtes en middenoor.
Gebruik oestrogenen niet tijdens de zwangerschap. Het per ongeluk doorgebruiken van de anticonceptiepil in de eerste weken van de zwangerschap heeft waarschijnlijk geen nadelige effecten op de zwangerschap of foetus.
Kun je van chlamydia genezen? Ja. Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg.
De behandeling kan bestaan uit 2 pillen die je in 1 keer inneemt of een kuur van 2 pillen per dag die je 1 a 2 weken slikt. Heb je klachten door de chlamydia infectie, dan merk je dat na inname van de medicijnen de klachten gaan afnemen danwel verdwijnen. Zo weet je dat de medicatie zijn werk doet.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.