Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen.
Als iemand veel te maken heeft gehad met harde geluiden, kan de tinnitus tijdelijk erger worden. Ook als iemand erg druk is geweest, veel stress heeft, vermoeid is of veel emoties heeft, kan de piep in het oor tijdelijk toenemen. De ruis in het oor kan ook toenemen door tandenknarsen of chronische nekklachten.
Alcohol en het gehoororgaan
Die minuscule haartjes herkennen signalen én versturen die tonen vervolgens door naar de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik, in tegenstelling tot bij een gematigd drinkpatroon, mogelijk de belangrijke oorhaartjes beschadigt.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden.
Uit het onderzoek kwam naar boven dat magnesium suppletie een significante verbetering had op de ernst van tinnitus.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Uit onderzoek blijkt dat overmatig alcoholgebruik (dus niet bij een gematigd drinkpatroon) mogelijk de belangrijke oorhaartjes beschadigt. Pas als u gedurende een lange tijd veel alcohol drinkt, heeft dit dus mogelijk effect op uw gehoororgaan. U kunt bijvoorbeeld last krijgen van oorsuizen of gehoorverlies.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Helaas bestaan er nog geen medicijnen die je tinnitus kunnen verminderen. Om de klachten te verminderen en de tinnitus beter beheersbaar te krijgen, kun je bij slechthorendheid een hoortoestel uittesten. Bij een flink deel van de mensen met tinnitus die ook slechthorend zijn helpt dat.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen. Mensen met tinnitus horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom...
Het kost simpelweg tijd om te wennen aan het geluid in je hoofd en te accepteren dat het voorlopig niet meer weg zal gaan. Heb geduld en binnen enkele jaren zullen de meeste van ons het tinnitus hoofdstuk kunnen sluiten.”
De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers). Kijk voor meer informatie de Medicijnwijzer.
Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Tinnitus is dus meestal niet te genezen. Het is geen ziekte, maar een fantoomgeluid dat ontstaat in de hersenen doordat haarcellen in het oor beschadigd zijn. Wereldwijd vinden er wetenschappelijke onderzoeken plaats om een remedie te vinden. Er zijn wel behandelingen mogelijk om er beter mee te leren leven.
De meest voorkomende oorzaak van tinnitus is schade aan je gehoor. Dit ontstaat meestal door te lang naar harde geluiden te luisteren. Zoals luide muziek op een concert of luide geluiden op de werkvloer. Als je gehoor beschadigd is, dan moeten je hersenen extra hard werken.
Leef minder gehaast, eet gezond, zorg voor voldoende rust. Ga regelmatig sporten en/of doe ontspanningsoefeningen als yoga of massage. Minder het gebruik van o.a. koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine.Deze middelen kunnen je tinnitus namelijk verergeren.
Onder mensen met tinnitus worden vaker psychische problemen gevonden dan onder mensen zonder tinnitus, maar er is weinig bekend over de oorzaak-gevolgrelatie. Die kennis kan wel van belang zijn om een effectieve behandeling te vinden voor tinnitus en de daaruit voortkomende klachten.
Afleiding en ontspanning zoeken helpt om de tinnitus draaglijker te maken. Spanning en stress veroorzaakt extra druk in het binnenoor, waardoor de tinnitus-klachten verergeren. Probeer je dus niet al te druk te maken, zoek afleiding en probeer je te ontspannen. Diverse ontspanningstechnieken kunnen je hierbij helpen.