Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk. Het heet Spekulatius in Duitsland en Oostenrijk, speculoos of spekolaus in België en Frankrijk en spikkelassies in Amerika.
speculaas is een Nederlandse soortnaam, speculoos is de Belgische variant.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
In Nederland wordt van oudsher meestal speculaas gegeten, in België gaat het meestal om speculoos. Dat komt doordat specerijen in Nederland, dankzij hun kolonies in het Verre Oosten, een pak goedkoper waren dan bij ons. Daarom maakten Belgen meestal de goedkopere variant, zonder speculaaskruiden.
Speculaas wordt voornamelijk in België en Nederland gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
De meest aangenomen verklaring voor de naam speculaas is dat het voortgekomen is uit het Latijnse woord speculum dat spiegel betekent. De speculaaskoeken werden middels koekplanken in een bepaalde vorm gebakken waardoor ze het spiegelbeeld vormen van de afbeelding in de koekplank.
Etymologie speculaas
Speculaas komt van het woord specerij. Specerij betekent kruid. De Nederlanders hebben in de 17e eeuw veel gehandeld in specerijen en deze aangewend om nieuwe producten mee te bakken. Er zijn veel koeken gebakken in Europa onder de naam claeskoekjes.
Hoe jongens vroeger hun interesse toonden voor een meisje? Met een speculaaspop. Nam het meisje die aan, dan wist de jongen dat ze een relatie wilde. Dit gebeurde vaak rond Sinterklaas, omdat de smaak van speculaas zo lekker bij het seizoen past.
De pasta van De Maeyer kwam in november 2007 op de markt onder de naam Speculla. De pasta van Scheppers kwam voorjaar 2008 op de markt als Lotus Speculoospasta. Voor Lotus werd dit een commercieel succesvol product. Lotus kocht in 2009 het octrooi van De Maeyer op.
'Speculaas' kan ook komen van 'speculeren'. Dat betekende vroeger 'het kruiden van deeg'. Nog een andere verklaring houdt het simpel: 'speculaas' komt van 'specerij', opnieuw een verwijzing naar de kruiden die speculaas typeren (kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, anijszaad, kardemom en variaties).
Speculaasjes, per 200 gram verpakt € 4,70
1 speculaasje weegt circa 12 gram.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Lotus Bakeries is een Belgisch bedrijf dat in 1932 werd opgericht door Jan Boone Sr. Het is een familiebedrijf dat gegroeid is tot een internationale groep die actief is in zowel de categorie van koekjes en gebak als in de categorie van natuurlijke tussendoortjes.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Veganisten eten geen eieren noch honing, drinken geen melk. Lotus producten die eieren, honing of melk bevatten zijn niet geschikt voor veganisten (zie ingrediëntenlijst). Alle andere Lotus producten zoals Speculoos en speculoospasta zijn wel geschikt voor veganisten.
Lotus-eigenaar Proton (Maleisië) werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Eerder was het merk eigendom van General Motors (1986 – 1993) en Romano Artiolli (1993 – 1996), naar wiens kleindochter Elisa de Elise is genoemd.
Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries. De naam Lotus Bakeries doet onmiddellijk aan speculoos denken. Dat is ook de specialiteit van het in 1932 opgerichte bedrijf Lotus van de gebroeders Boone. Corona is gegroeid uit de banketbakkerij van Marcel Stevens en startte in 1937 met de productie van gebak op industriële schaal.
“In tegenstelling tot sommige andere gefortuneerde zakenfamilies zijn ze geen kasteelbewoners.” Karel Boone woont op de Zeedijk in Knokke, Matthieu in Lembeke, Jan jr. in Deurle en het koppel Jan Vander Stichele – Caroline Boone in Sint-Martens-Latem. Er wordt wel verstandig gehuwd.
Qua specerijen denk je dan aan gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook.
In een interview met De Tijd zei Jan Boone dat speculoos voortaan ook bij ons Biscoff – een samentrekking van biscuit en coffee - zou heten. België was samen met Nederland en Frankrijk het enige land waar er nog 'speculoos' op de verpakking stond. Tijd om dat te veranderen, vond de CEO van Lotus Bakeries.
Niet alleen pepernoten, maar ook speculaas en marsepein zijn al eeuwenlang bekende Sinterklaas-traktaties. De specifieke reden hiervoor is niet bekend. ,,Ieder feest heeft zo zijn eigen lekkernijen. Voor Sinterklaas moesten de lekkernijen gemakkelijk zijn om uit te delen aan de armen.