Een gal is een onder de huid zichtbare uitpuiling van een gewrichtszak, een peesschede of een slijmbeurs. De uitpuiling is het gevolg van een overvulling van het gewricht of de peesschede, wat veroorzaakt wordt door overproductie van gewricht of peesschede vloeistof.
Bij gallen die reeds ontstaan zijn is beweging het beste om het overvloedige vloeistof op te lossen. Maar als de oorzaak niet wordt aangepakt, zal de peesschede zich iedere keer weer opnieuw vullen. Gallen kunnen worden ingesmeerd met diverse middeltjes zoals coolgel of klei.
Een gal kenmerkt zich door een uitpuiling van een gewricht zak, een peesschede of slijmbeurs, die duidelijk zichtbaar is bij het paard. De oorzaak van deze gallen kunnen zijn een overvulling van het gewricht of peesschede, welke weer veroorzaakt wordt door de overproductie van de gewricht of peesschede vloeistof.
Een gal is een zachte, beweegbare en pijnloze vochtbult. Doordat het alleen een toename aan gewrichtsvloeistof is, loopt een paard er vaak niet kreupel door. Een afwijkende beenstand, infectie of overbelasting kan de oorzaak zijn van gallen.
Paard met een dik been altijd spoed!
Het is belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Einschuss is altijd spoed! Einschuss is een ontsteking van de onderhuid. Vaak zijn de bloedvaten (vasculitis) en de lymfebanen (lymfangitis) ook ontstoken.
Een piephak is een beengebrek waarbij we spreken van een zacht beengebrek. Zachte beengebreken typeren zich als overvulling van de gewrichtszakken, peesscheden en slijmbeurzen met vocht. Het wordt dan ook vooral gezien als een schoonheidsfout. De piephak is in feite een verdikking op het hielbeen van het paard.
Een piephak kan je het beste voorkomen door bijvoorbeeld rubberen matten op de muren te bevestigen. Een piephak kun je behandelen met een ontstekingsremmende zalf of pasta, daarnaast kan je de plek afspuiten met koud water.
Paarden in het wild besteden minimaal 16 uur per dag aan eten. Het is voor het lijf dus niet nuttig om het gal tijdelijk op te slaan, want het moet het overgrote gedeelte van de dag beschikbaar zijn. Zodoende is de galblaas overbodig en heeft een paard deze dus ook niet.
Simpelweg gezegd is bolspat een overvulling van het spronggewricht van het paard. Het overvullen van dit gewricht zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel naar buiten komt. Bolspat is anders dan spat een zacht beengebrek waarbij er enkel sprake is van een overvulling.
Een schiefel is een veelvoorkomende blessure bij (sport)paarden. Met een schiefel wordt een woekering van het botvlies van het griffel- en/of pijpbeen bedoeld. De griffelbeenderen zijn met peesachtig weefsel verbonden aan weerszijden van het pijpbeen bij de voorknie en sprong.
Dunne darm
Een belangrijk verschil met de vertering van de mens is dat paarden geen galblaas hebben. Gal komt dus rechtstreeks uit de lever. Het is daarom belangrijk dat je omschakelingen in vetgehaltes in je rantsoen geleidelijk aan doorvoert, zodat de lever gewend raakt aan de hogere productie van gal.
Bij acute gevallen bestaat de behandeling vaak uit arbeidsrust, regelmatig koelen en het toedienen van ontstekingsremmers. Er kan gekozen worden voor middelen die in de mond worden ingegeven, injecties rond de schiefel zelf of koelende/ontstekingsremmende middelen die op de schiefel worden gesmeerd.
Spat komt voor in de achterbenen van een paard. Dit kan in één been, maar ook in beide achterbenen. Het kan traumatisch zijn, maar ook erfelijk.
Een plantengal is een afwijking van het normale uiterlijk van een plant als gevolg van een specifieke reactie op de aanwezigheid van een bepaald organisme. Die organismen kunnen heel verschillend zijn zoals insecten, mijten, schimmels en bacteriën.
In de gallen die gevormd worden ontwikkelen de larven van de galwesp; de gal doet dus dienst als voedselbron, maar ook als bescherming tegen natuurlijke vijanden (parasieten en predatoren) en allerhande weersomstandigheden.
Afwijkende stand van de achterbenen, waarbij het paard te veel door de sprong (= hak) zakt (hoek sprong kleiner dan 145) (z.o. onderstandig)..
In een acuut stadium zal de behandeling bestaan uit het afkoelen van de plaats van de schiefel of het toedienen van medicamenten. Het is bekend dat schiefels in sommige gevallen vanzelf verdwijnen, maar in de meeste gevallen zullen ze blijvend zijn.
Lange darmen
Om zoveel voedsel te kunnen verteren, hebben olifanten een uitgebreid verteringsstelsel . Zo hebben ze hele lange darmen, een enorme blinde darm en een hele grote maag. Het grootste deel van de vertering van de planten vindt plaats in de blinde darm.
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Het totale spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, lever, alvleesklier, de darmen en anus) heeft een lengte van ongeveer 9 meter.
De zwilwrat is een (vaak ovaalvormig) eelt/hoorn-achtig bultje aan de binnenkant van het paardenbeen, ongeveer in het midden. Ze bevinden zich zowel aan de binnenkant van de voor- als de achterbenen. Zwilwratten kunnen ook groeien en kan dus zowel vrij plat zijn als wat meer uitsteken.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
De eigenschappen van groene klei
Stimuleert de doorbloeding. Ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Verzacht lokale ontstekingen. Ruimt onderhuidse kneuzingen/bloedingen op.