Speculaas is vooral populair in Nederland, België, Noord-Frankrijk, Luxemburg, het Duitse Westfalen en het Rijnland. Nederlanders spreken van 'speculaas'.'Speculoos' is een Vlaamse spellingsvariant, een Belgicisme.
De oorsprong van het woord 'speculaas' is waarschijnlijk te danken aan de koekplank. Het is aannemelijk dat het woord afkomstig is van het Latijnse 'speculum' dat spiegelbeeld betekent. De planken werden gesneden uit vruchtbomenhout.
Etymologie speculaas
Speculaas komt van het woord specerij. Specerij betekent kruid. De Nederlanders hebben in de 17e eeuw veel gehandeld in specerijen en deze aangewend om nieuwe producten mee te bakken. Er zijn veel koeken gebakken in Europa onder de naam claeskoekjes.
Speculaas werd voor het eerst in de 17e eeuw gemaakt. Eerst waren de koeken door de vele specerijen nog erg duur. Amsterdam was erg belangrijk voor de opslag van specerijen in Europa en hier werd geëxperimenteerd met het bakken van koeken met kruiden.
Bastognekoeken: geïnspireerd door de Ardennen
In 1890 nam de Belgische graanhandelaar Eduard Parein een noodlijdende koekjesfabriek in Antwerpen over. Vijf jaar later kregen de koekjes zijn eigen naam: Biscuit Parein.
De grote winnaar van deze test was Lotus, op de voet gevolgd door Vermeiren en AH (Albert Heijn). Deze drie merken kregen beduidend betere punten dan de andere merken in de test. Lotus kwam als beste uit de test wat betreft de overall looks van de speculaas, de kleur en de krokantheid.
Het verhaal van Lotus Biscoff - The Original Speculoos begint in 1932 in een kleine bakkerij in het Belgische Lembeke. Daar wordt met zorgvuldig gekozen natuurlijke ingrediënten het originele recept voor het eerst bereid. Tot op vandaag is Lotus Bakeries een familiebedrijf, nog altijd gevestigd in hetzelfde Lembeke.
Het algemeen Nederlandse woord is 'speculaas'. 'Speculoos' gaat terug op het Franse woord 'spéculos'.
Al in de 16e eeuw werd er met Sinterklaas snoepgoed uitgedeeld. Gewoon om de (brave) kinderen van Nederland eens extra te verwennen. Ook de pepernoot werd, samen met de andere cadeaus, aan de kinderen gegeven.
Tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (palmolie van duurzame en gecertificeerde plantages, raapolie), kandijstroop, rijsmiddel (natriumwaterstofcarbonaat), sojabloem, zout, kaneel.
Er zitten 33 kilocalorieën in 1 stuk (7 gram) speculaasje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'speculaasje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Speculaasjes, per 200 gram verpakt € 4,70
1 speculaasje weegt circa 12 gram.
Gezondheid
Lotus Speculoos is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. Lotus Speculoos kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Hét verschil zijn de smaakmakers die gebruikt worden. In speculaas worden speculaaskruiden gebruikt, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Soms worden er ook nog andere specerijen aan toegevoegd, dat is een beetje afhankelijk van wie de specerijenmix samenstelt.
Qua specerijen denk je dan aan gemberwortel, kruidnagel, tijm, kaneel, jeneverbes, kerrie, laurier, vanille, nootmuskaat, steranijs, venkelzaad en knoflook.
Veganisten eten geen eieren noch honing, drinken geen melk. Lotus producten die eieren, honing of melk bevatten zijn niet geschikt voor veganisten (zie ingrediëntenlijst). Alle andere Lotus producten zoals Speculoos en speculoospasta zijn wel geschikt voor veganisten.
Ontbijtkoek is een koek op basis van roggemeel en suiker of stroop. Het is dus een erg calorie- en koolhydraatrijke hap. Er zijn veel varianten van ontbijtkoek. Sommige zijn gevuld met appel, rozijnen of noten.
Speculaas wordt gemaakt door boter te mengen met cassonade of basterdsuiker en speculaaskruiden. Dit wordt vervolgens vermengd met bloem en bakpoeder. Bij het maken van het deeg is het belangrijk om de temperatuur van het deeg niet te snel te laten stijgen.
Lotus-eigenaar Proton (Maleisië) werd in 2017 overgenomen door het Chinese Geely. Eerder was het merk eigendom van General Motors (1986 – 1993) en Romano Artiolli (1993 – 1996), naar wiens kleindochter Elisa de Elise is genoemd.
Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries. De naam Lotus Bakeries doet onmiddellijk aan speculoos denken. Dat is ook de specialiteit van het in 1932 opgerichte bedrijf Lotus van de gebroeders Boone. Corona is gegroeid uit de banketbakkerij van Marcel Stevens en startte in 1937 met de productie van gebak op industriële schaal.
Lotus Biscoff is een verrassend knapperig speculoos koekje. Met een handvol natuurlijke ingrediënten vormt het gekaramelliseerde koekje een unieke smaak die wereldwijd geliefd is. - De unieke smaak van het koekje vormt een perfect duo met jouw kopje koffie.
Daar werden ze aan het eind van de Middeleeuwen, in de 16e eeuw, voor het eerst gebakken. De Duitse stad Nuremberg is dé stad van de Lebkuchen: elke bakkerij heeft een geheim recept en vroeger werden de koekjes zelfs als betaalmiddel gebruikt!
De bastognekoek lijkt op speculoos. Het verschil is dat aan het deeg kandijsiroop wordt toegevoegd die tijdens het bakken samen met de suiker karameliseert en de karakteristieke smaak veroorzaakt. En als koekje is de bastogne veel brosser.
Er zit 2 gram vet in 1 stuk (10 gram) bastognekoek, waarvan 0,9 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.