Houd de planten goed vochtig: als het niet regent moet je water geven. Geef het water dicht bij de grond en giet het niet op het blad. Opspattend water is een van de veroorzakers van roest. Vervolgens doet de stokroos het goed op rijke grond.
De verzorging van stokroos is vrij simpel. U hoeft de plant alleen water te geven als het voor langere tijd heel droog weer is. Doe dit bij voorkeur met een gieter dicht bij de grond en niet met een sproeisysteem. Water wat hoger op de plant terechtkomt kan roest (een schimmel) veroorzaken.
Stokrozen staan vooral mooi langs een muurtje of schutting. Ook in de stad is het heel populair, bijvoorbeeld in een randje grond tussen een huis en de stoep. Stokroos heeft niet veel grond nodig maar bloeit wel heel mooi, ideaal dus als je weinig plek hebt.
Een omheining of pergola waartegen ze kunnen leunen is ook heel geschikt. Veel ruimte hebben deze stokrozen niet nodig, ze gaan immers vooral de hoogte in, dus ook langs het pad naast de schuur kunnen ze prima staan.
Op zompige veengrond hebben de planten het moeilijk. Stokrozen mogen tijdens de winter niet te nat staan want dan rotten de wortels weg. Stokrozen staan het liefst op een zonnige plaats, maar in halfschaduw doen ze het ook prima.
Een stokroos heeft op zich weinig verzorging nodig, maar je kunt hem wel wat extra ondersteunen met een aantal aanvullende producten. Zo houdt de stokroos van een kalkhoudende grond met veel voedingsstoffen. Extra bijmesten tijdens de bloei kan je bloemen ook een boost geven.
Een stokroos is een 2 jarige vaste plant. Wanneer je er nog langer plezier van wilt hebben, moet je de steel van de plant, in het najaar, niet te kort knippen. De holle stengel neemt ook water op van binnen. Bij vorst zet dit uit en bevriest de plant.
Stokrozen houden wel van zon, waardoor je ze regelmatig tegenkomt in geveltuintjes. Wat ons betreft mogen er best wat meer tegels plaatsmaken voor deze mooie bloemen! Stokrozen doen me denken aan vroeger, ze staan zo vertrouwd in een landelijke tuin of bij een boerderij.
De kans op mooie stokrozen is het grootst wanneer je de zaadjes in het vroege najaar, vanaf september, of het late voorjaar, eind mei, plant. Stop de zaden in de grond met een klein laagje aarde erover. Je zult zien dat er een klein groen plantje ontstaat, maar de bloemen zullen pas volgend jaar opkomen.
Een stokroos groeit bij voorkeur op doorlatende, humeuze, kleihoudende grond, op een warme, zonnige plek. De planten kunnen wel 2 m hoog worden, en bloeien doorgaans in het tweede jaar, in juli, augustus of september. In het voorjaar zijn vaak jonge planten te koop, die het jaar daarvoor gezaaid zijn.
Het is ook lid van dezelfde familie, de kaasjeskruidfamilie. De bloemen van de stokroos kunnen wit zijn, maar ook geel, roze, paars of zelfs zo donker dat ze bijna zwart lijken. Als je het zaad zaait van je eigen stokrozen is het een verrassing welke kleur ze het jaar erop krijgen.
Wanneer stokrozen (Alcea rosea ) snoeien. Na de bloei eind augustus kunnen de bloeistengels helemaal worden afgeknipt. Zo voorkom je zaadvorming.
Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht.
Eenjarige stokrozen kun je het best half april of in mei zaaien. Op die manier heeft de plant nog genoeg tijd om te kunnen bloeien in juli en augustus. Tweejarige stokrozen kun je het best in mei, juni of juli (of eventueel nog begin augustus) zaaien.
Stokrozen zijn niet giftig, ook niet voor huisdieren. Wel kunnen stokrozen bij aanraking een huidreactie (roodheid, jeuk) veroorzaken.
Als het voor een langere tijd droog weer is kun je de plant wat water geven, je moet 'm zeker niet laten uitdrogen. Ook heeft de plant erg veel baat bij stikstofbemesting, dit beïnvloedt de groei van de stokroos. Heb je ze eenmaal geplant? Dan kun je ze ook beter niet meer verplanten, dit is niet goed voor de stokroos.
Gemiddeld worden de planten 120 tot zelfs wel 200 cm lang, waarbij de bloemen in rijen dicht op de stam zitten. In de meeste gevallen zijn de bloemen enkelvoudig, maar er bestaan ook stokrozen met dubbele bloemen, deze hebben dus iets meer weg van een echte roos.
Stokrozen (Alcea rosea) zijn prachtige planten voor in de tuin. Ze doen het heel goed langs een muur of schutting en krijgen veel prachtige grote bloemen. De plant zelf is lang en dun en wordt ongeveer 120 tot 200 cm hoog.
Houd er rekening mee dat de stokroos zo'n twee jaar blijft staan.
heb je laat gezaaid, ook dan zullen ze het tweede jaar niet bloeien, omdat de bladrozet nog te klein is, maar soms als je ze vroeg in het voorjaar zaait en alles zit mee, dan kunnen ze soms ook het eerste jaar al bloeien.
Preventie en bestrijding van roest
Haal het aangetaste blad of plantendelen weg. Ruim ook de afgevallen en aangetaste bladeren zorgvuldig op en doe ze in de vuilcontainer of verbrand ze. Roestgevoelige planten kunnen preventief behandeld worden met het biologische bestrijdingsmiddelen.
Zijn stokrozen geschikt voor de vaas? De stokroos is ook geschikt als snijbloem. Snijd de stelen af als er slechts drie of vier individuele bloemen zijn geopend. Er gaan dan meer knoppen open in de vaas.
Zaai de zaden in bakjes gevuld met zanderige aarde.
Leg elk zaadje een halve tot een centimeter onder de aarde. Plaats de bakjes op een plek in de buurt van een zonnig raam. Geef de aarde water zodat deze niet uitdroogt. Stokrooszaden ontkiemen meestal in 1 of 2 weken.