Wat zijn rotsplanten? Rotsplanten komen over de hele wereld voor. De term 'rotsplant' wordt algemeen gebruikt voor planten die een open omgeving en sterk waterdoorlatende grond nodig hebben.
Wij adviseren u een standaard potgrond of cactusgrond te gebruiken, deze dragen prima bij aan een goede afwatering. Sempervivum groeit van oudsher in de natuur vooral in zeer arme grond. U komt ze tegen in bergachtige gebieden tussen rotsen of op oude dakpannen.
Het houdt de waterafvoer vrij van grond, beschermt de levensduur van de drainage en verhoogt de snelheid van de waterafvoer. In veel oude Engelse rotsplantenboeken wordt "Cornish silver sand" aangehaald als het beste zand voor rotsplanten.
Rotsplanten zijn gewend aan een schrale grond met weinig regen en schaduw. Boots dit na door de toplaag van de ondergrond te vermengen met puin of zand. Ook slim: leg de rotstuin iets hoger dan de rest van de tuin, zodat het water snel wegstroomt.
Breng een steenlaag aan van zo'n 15-20 cm op een plek met goed doorlatende ondergrond. Wat stenen betreft kies je best poreuze gesteenten zoals tufsteen, zandsteen, kalksteen, leisteen. Deze absorberen water en de planten kunnen er het nodige vocht uithalen. Vul de holtes tussen de stenen met grond.
De witte kalkachtige laag die op veel vetplanten zit, heet Farina. Deze laag reflecteert ongeveer 83% van het UV licht, wat het hoogste percentage is onder alle plantensoorten! Verder zorgt een waslaagje ervoor dat het water van de plant afstroomt, zodat de plant niet teveel water opneemt tijdens natte periodes.
Er zijn verschillende soorten kamerplanten in de volle zon waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan diverse tropische planten, zoals cactussen, vetplanten en palmen. Daarbij is het wel belangrijk om te weten dat elke kamerplant in de volle zon weer anders moet worden onderhouden.
Dat is mogelijk. Net als cactussen kunnen vetplanten makkelijk buiten staan in de zomer. Laat net als bij andere binnenplanten de vetplanten wennen aan de buitenomgeving. Vetplanten kunnen buiten in de volle zon, maar wel nadat ze gewend zijn.
Siergrindwinkel.nl levert een zeer uitgebreid assortiment sierkeien in bigbags van 500, 1000 en 1500 kg. en in handige minigazen van ca. 500 tot 1500 kg. (soort afhankelijk).
Vetplanten potgrond
Succulenten hebben een goede drainage nodig, dus gebruik een mix van zeventig procent universele potgrond en dertig procent grind of scherp zand. Geef geen water net na het verpotten. Dan kunnen de wortels beter herstellen. Na een paar dagen kun je dan voor het eerst water geven.
Zand. Om tot een afwaterende structuur te komen neem je een zandmengsel van ongelijke korrelgrootte, zoals brekerzand, rijnzand/rivierzand, of metselzand. Dus geen speelzand o.i.d. met een korrelgrootte die te uniform is, want daarmee krijg je dichtgeslagen i.p.v. drainerende grond.
Zorg voor een goed doorlaatbare grond, Sempervivum houdt namelijk niet van overmatige vochtigheid. Een steenachtige grond zorgt voor een goede afwatering. Sempervivum groeit in de natuur vooral in zeer arme grond.
Vetplantjes voor buiten, zoals de sempervivum, zijn niet geschikt voor binnen, en omgekeerd.
Huislook is over het algemeen goed winterhard. Deze vaste plant sterft 's winters bovengronds af, om dan in de lente weer op te komen. Komt oorspronkelijk uit de bergen.
Het beste antwoord. Maak een hele grote berg van grond, ( 5 x 5 m. en 1.50 hoog) trap deze goed aan en maak hem rond, niet te netjes, er mogen best wel wat bulten en gaten in zitten. Als alles goed stevig is, begin je rond de berg een geul te graven van een spade breed en 1 m.
Piepschuimen berg
Stapel een aantal stukken piepschuim op elkaar totdat je grof de vorm hebt die je wenst voor de berg. Snijd eventueel bij met een broodmes of breek wat stukken piepschuim af. Lijm de individuele stukken aan elkaar vast met speciale piepschuim lijm. Laat dit goed drogen voor je verder gaat.
Vetplanten zijn de ideale planten voor beginnende tuiniers: met een plek in volle zon en een minimum aan water zijn ze tevreden. Ze leven van nature erg lang, makkelijk tientallen jaren, ze kosten niet veel en er is ontelbaar veel keuze.
De vetplant heeft weinig water nodig. Eens in de maand is voldoende. In de zomer is eens in de 2 weken raadzaam. Omdat vetplanten van nature een droge omgeving gewend zijn is het sproeien van een vetplant niet nodig.
Een droge, zonovergoten zomer is precies waar vetplanten dol op zijn. En het zijn ideale planten voor beginnende tuiniers: behalve teveel water geven, is er maar weinig dat je mis kunt doen. Ze leven van nature erg lang, makkelijk tientallen jaren.
De juiste potgrond en voeding voor zuinige planten
Vetplanten en cactussen groeien heel langzaam. Daarom mag je ze niet in een normale potgrond plaatsen of voeden met een universele meststof.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
De meeste vetplanten gaan dood door te veel water. Een vetplantje heeft namelijk helemaal niet zoveel nodig, want in de woestijn regent ook niet vaak. Maar als het in de woestijn regent, stroomt het. Dus geef je plant 1 keer per maand een flinke scheut water en hou het daarbij.
Cactussen en vetplanten hoef je maar heel weinig water te geven: geef in de zomer af en toe een flinke plens water in een keer en laat de grond daarna bijna helemaal uitdrogen. In de winter hoef je maar eens in de 4 weken een beetje water te geven.