Met de afwas (ook: vaat of vaatwas) wordt het vuile serviesgoed, bestek, kookgerei (potten en pannen) bedoeld. Het schoonmaken van dit eetgerei wordt de afwas doen, de vaat doen of afwassen genoemd.
vaat (zn) : afwas.
Afwassen betekent het afwassen van de pannen, borden, kopjes en het bestek die gebruikt zijn bij het koken en eten van een maaltijd .
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger. Maar als je op een paar kleine dingen let, is er niets beter en zuiniger dan de mouwen opstropen en schrobben.
Zet de vaat op de juiste volgorde: eerst de glazen en het bestek, dan de borden en op het laatst de potten en pannen. Schuimtip: knijp een aantal keer de spons boven de wasbak, dit creeërt meer schuim. Je begint je afwas met de glazen, omdat het water dan het warmst en zuiverst is.
Was "op volgorde", beginnend met licht vervuilde items . Dit omvat meestal glazen, kopjes en bestek. Was deze items eerst, gevolgd door borden/kommen en serveerschalen.
Afwassen is het schoonmaken van potten en pannen. En natuurlijk borden, glazen en bestek, als je geen vaatwasser hebt. Vaat schoonmaken doe je met afwasmiddel, heet water en een afwasborstel. Ovenschalen en pannen met aangekoekte etensresten kun je het beste eerst weken.
Voor de meeste mensen is het gebruik van een vaatwasser energiezuiniger dan het met de hand afwassen, omdat er minder heet water wordt gebruikt. Is het goedkoper om met de hand af te wassen of een vaatwasser te gebruiken? In de meeste huishoudens gebruikt de vaatwasser minder heet water dan afwassen met de hand en is daarom een goedkoper alternatief voor het met de hand afwassen.
In eerste instantie is het goed voor je spijsvertering. Wanneer je na het avondeten direct op de bank ploft en nauwelijks meer beweegt, is het voor je lichaam een stuk lastiger om de maaltijd te verteren dan wanneer je nog wat beweging krijgt. Het staand doen van de afwas is dus ideaal voor je metabolisme.
doorzettingsvermogen: afwassen is hard werken en soms even flink doorzetten om alles op tijd af te krijgen. Ook moet je niet schrikken van late werktijden als het een drukke dag is geweest. zelfstandigheid: je moet zelf initiatief nemen om je taken af te krijgen.
Ze was in de keuken bezig met de afwas.
Je moet heet wassen als het belangrijk is om bacteriën in het wasgoed te doden. 'Dit gebeurt pas boven de 55 graden', zegt wasmachine-expert Hans Grootveld. Beddengoed, vieze vaatdoekjes, handdoeken en wasbare luiers zijn voorbeelden van dingen die je beter heet kunt wassen.
Een theelepeltje afwasmiddel
Je hebt voor één vaat meestal maar een theelepel nodig. Ook als het sop niet meer schuimt, werken de wasactieve stoffen in het water nog wel. Je hoeft pas extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat.
Het woord afwasmachine staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het normale vaatwasprogramma wordt aanbevolen voor de dagelijkse vaat, d.w.z. borden, glazen en bestek in een normale hoeveelheid en normale mate van viesheid. Het water is in dit programma ongeveer 65°C en de vaatwasbeurt duurt ongeveer 1,5 uur.
Als je dit doet, heb je ongeveer 12 liter water nodig. Volgens waterbedrijf Vitens kost water zo'n €0,72 euro per 1.000 liter, oftewel €0,86 cent per afwasbeurt. Bij een gasboiler betaal je dan omgerekend ongeveer €19,81 cent per afwasbeurt. Alleen daar komt dan nog een spons bij.
De ideale temperatuur om voor te wassen is 35 tot 40°C, maar vaak kiest de afwasmedewerker voor een hogere temperatuur. Echter kost dit extra energie en is vaker averechts.
Dat was vroeger in onze jeugd wel anders. Toen deed iedereen de afwas met de hand. Meestal in koude, onverwarmde keukentjes met een granieten aanrecht. Een hoog opgestapelde, vervaarlijk balancerende vuile vaat, een teiltje met een gloeiend heet sopje, een afwasborstel, een theedoek.
Zout : Zout kan worden gebruikt als een zacht schuurmiddel om vaat te schrobben. Het is vooral handig om aangekoekt voedsel te verwijderen. Dit werkt vooral goed met kokend water om aangebrande resten te verwijderen. Maizena: Meng maizena met een beetje water om een pasta te maken die kan worden gebruikt om vaat te reinigen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Een eenvoudige handleiding voor het afwassen
Schraap zoveel mogelijk vastgekoekt voedsel in de prullenbak. Vul een gootsteen met heet water en afwasmiddel en dompel uw vaat onder. Schrob de vaat met een spons of vaatdoek, van de minst tot de meest vervuilde. Spoel de vaat af met heet water.
Gebruik nooit vaatwastabletten voor de afwas met de hand. Dat is onbedoeld gebruik. Bijvoorbeeld het gebruik van haarspray om je planten te laten glanzen, het gebruik van scheerschuim en lenzenvloeistof om slijm mee te maken, of het gebruik van ballonnen om chocoladevormen te maken. .