Ook hebben politieauto's
Zo heeft de politie meer zogenoemde monocams aangeschaft. Deze flitscamera, die moet worden bediend door een agent, registreert door de voorruit van de auto of een bestuurder zijn mobieltje in de hand heeft. Die camera werkt goed om bijvoorbeeld een automobilist te betrappen op bellen achter het stuur.
ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.
“Soms worden dashcambeelden gebruikt als bewijs in een strafzaak.Deze beelden zijn goed bruikbaar als aanvullend bewijs of ter ondersteuning van een verklaring. Het gebruik van beelden alleen is echter onvoldoende. Er is ook een getuigenverklaring nodig, bijvoorbeeld van de filmer.
Vanaf morgen mogen politieauto's een dashcam achter de voorruit hebben om interventies te filmen. Dat staat in de nieuwe camerawet van binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) die morgen officieel ingaat.
Let op: je kunt een boete krijgen omdat je hebt gefilmd met een dashcam. In een strafproces kunnen de opnames worden gebruikt als er geen overtreding van de gegevens-beschermingsregels is.
De politie heeft deze week de zogenaamde MONOcam in gebruik genomen. Dat is een slimme camera die kan herkennen of je als automobilist een apparaat in de hand hebt.
Alleen de politie is bevoegd om beelden te 'vorderen' als je aangifte doet. De politie kan dit pas doen bij een verdenking van een misdrijf zoals mishandeling of diefstal. Als burger kun je niet eisen om de beelden op te vragen. De politie beslist of de beelden gebruikt worden voor het opsporingsonderzoek.
Met 'Camera in Beeld' ziet de politie na een misdrijf welke bedrijven of burgers camera's hebben aangemeld. Hierdoor kunnen daders mogelijk sneller worden opgepakt. Meer weten? Kijk op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen hoe u de beelden kunt delen met de politie.
Een HD-dashcam kan gemiddeld 2-3 uur videomateriaal opnemen op een SD kaart van 8 GB voordat hij zal overschrijven. Bij een SD kaart van 16 GB zal dit gemiddeld na 4-6 uur zijn, bij 32 GB na 6-12 uur en bij 128 GB zal dit na 20-40 uur zijn.
Aan de hand van de kleur van de auto of het merk kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er sprake is van een auto met vervalste kentekens of niet. Daarnaast kan de foto-opname van het voertuig relevant zijn, bijvoorbeeld wanneer getuigen over de kleur en/of het merk en model van de auto hebben verklaard.
De ANPR camera's zijn gemaakt om automatisch kentekens te kunnen scannen (automatische kenteken registratie). De politie gebruikt deze kenteken scanners om snel voertuigen van de weg te kunnen halen die nog worden gezocht door de politie.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
Er hangen camera's aan de Zuid en de Overpoort.
Radarcontroles. Deze controles worden uitgevoerd met behulp van een radar die meet of passerende auto's harder rijden dan toegestaan. Als dat zo is, geeft de radar een signaal aan het fototoestel en die maakt een foto van het kenteken van de auto.
Ook de Nederlandse politie voert op steeds grotere schaal experimenten uit met bodycams. In 2021 worden door het hele land 2.000 draagbare cameraatjes verspreid onder politie-eenheden.
In Nederland bestaat 'vrijheid van informatiegaring', als onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van informatiegaring betekent dat het toegestaan is om te filmen en fotograferen in openbare ruimtes.
De belangrijkste regel bij camera's bij uw eigen huis is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Vooral in de opsporing en in het leren van incidenten valt voor de politie nog meer winst te behalen. De politie heeft nu zo'n 2000 bodycams, verdeeld over alle eenheden.
Meestal mogen camerabeelden maximaal vier weken bewaard worden, dat staat ook in artikel 151c van de Gemeentewet. Maar daar zijn ook uitzonderingen op. Als de politie beelden heeft van een misdaad en deze kan gebruiken bij opsporing en vervolging, dan mogen die beelden soms langer bewaard worden.
Een bodycamera dragen heeft een aantal grote voordelen: Ze bieden bescherming tegen politieagenten bij ongegronde klachten. Ze bieden bescherming aan burgers bij eventueel fout politiegedrag. Ze hebben een ontradend effect en schrikken misdadigers af.
Verkeersgegevens; naast de zendmastgegevens kan de politie ook de verkeersgegevens van uw telefoon opvragen bij de telecomprovider. Over een periode tot 6 maanden terug kan dan worden nagegaan met wie u hebt gebeld of gebeld bent, gespecificeerd naar duur en tijdstip van de gesprekken.
Mobiel cameratoezicht
Naast het gebruik van vaste en tijdelijk vaste camera's, maken we ook gebruik van mobiele camera's. Zo zetten we bijvoorbeeld drones in tijdens manifestaties of grote evenementen (zoals carnavalstoeten) of brengen we verkeersstromen en ongevallen in kaart.
Zo bleek dat steeds meer politiekorpsen kozen voor de Galaxy S5 in plaats van een verouderde BlackBerry. Een woordvoerder maakte toen echter duidelijk dat het ging om een voorzichtige proef, om te kijken of de smartphones deden wat ze moesten doen.