Een fjord is een diepe zee-inham die door bergen of heuvels is omgeven. Het water in de fjorden is vaak heel erg diep, tot wel 1000 meter en meer. Omdat ze zo diep zijn, kunnen zelfs grote zeeschepen gemakkelijk ver landinwaarts de fjorden op varen. Het water in de fjorden is trouwens zout, fjorden zijn geen rivieren.
De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water. Dus voor de vissers onder ons: je hoeft niet naar de winkel voor een visje maar kunt met gemak een kabeljauw, makreel of koolvis vangen in de fjord!
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Een fjord is een bepaald type inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Men zegt zowel de fjord als het fjord.
'De fjorden zijn ontstaan door enorme stuwingen van ijs onder de zeespiegel', vervolgt hij. 'In een tijdsbestek van 2,5 miljoen jaar zijn de U-vormige valleien in opeenvolgende ijstijden ontstaan. Met andere woorden, de fjorden zijn gevormd door de gletsjers.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
Het Geirangerfjord met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en wordt omschreven als mooiste fjord van Noorwegen en misschien is het ook wel het mooiste fjord ter wereld.
De fokkerij, waarbij waarschijnlijk veel inteelt werd toegepast gedurende vele honderden jaren, heeft van het fjordenpaard een ras gemaakt dat zeer uniform is en ook fokvast. Beengebreken komen zelden voor en mits goed verzorgd, kunnen ze gemakkelijk 20 jaar of ouder worden en boven de 30 jaar is ook geen zeldzaamheid.
Na het smelten van het ijs, zijn deze diepe dalen volgelopen met (zee)water, omdat de bodem zich soms enkele honderden meters onder de zeespiegel bevindt. Hoewel deze fjorden dus in open verbinding met de zee staan, is daar diep landinwaarts, vooral bij de Sognefjord, van eb en vloed maar weinig te merken.
Fjærlandsfjorden, Noorwegen
De fjorden zijn zo kristalhelder en kalm dat het haast lijkt alsof ze van zijde zijn gemaakt. Een van de beste plekken voor een duik in de buitenlucht is Fjærland, een klein dorpje in de buurt van Bergen, waar houten hutten langs de oevers van Fjærlandsfjorden staan.
Je mag overal vissen zolang het maar zout water is. Je hebt daar geen vergunning of visakte voor nodig. Je mag vissen met een hengel of een handlijn , maar niet meer dan 2 hengels of handlijnen per persoon. Let er alleen op, dat je binnen honderd meter van waar een rivier in de zee uitmond, je niet mag vissen.
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen.
Momenteel zijn fjorden schaarser geworden en nauwelijks te koop op bijvoorbeeld marktplaats of de paardenmarkt. Nu dan hogere prijzen: voor een goed bereden of betuigde fjordenmerrie of ruin betaal je nu gemiddeld 2500-3000 euro.
Denk aan bijvoorbeeld soep, pasta's, broodbeleg, sappen en frisdrank. – In Noorwegen betaal je de hoofdprijs voor alcohol en sigaretten, dus dat kun je beter gewoon laten. Als je het een onmisbaar onderdeel van je vakantie vindt, dan kun je het beter meenemen van huis. Houd wel rekening met de invoerrechten!
Daarnaast draait menig Fjord goed mee in verschillende takken van de basis wedstrijdsport. Dressuur, springen, endurance, western: het slimme bergpaardje kan het allemaal, binnen zekere grenzen uiteraard. Zoals meestal bij een echte 'allrounder' is de veelzijdigheid z'n grootste kracht.
De enige echte officiële fjord van Zweden bevindt zich bij Lysekil. Vlakbij de stad is het zo'n 40 meter diep, maar verderop wel 120 meter. Dit zorgt voor een bijzondere biodiversiteit die meer past bij een locatie dieper in zee.
Die worden zo geknipt dat ze rechtopstaan en hebben twee verschillende kleuren. De buitenkant van de manen zijn wit en in het midden loopt een zwarte streep. Deze zwarte streep is ook te vinden op het lichaam van de Fjord, namelijk de aalstreep. Deze loopt over de ruggengraat van het paard.
Beste reistijd voor Noorwegen
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
Fjord-Noorwegen: heeft een kustklimaat met dicht bij de kust redelijk wat regen en wind. De ene dag kan het heerlijk zonnig zijn, en de andere kan het regenen en mistig zijn.
De kleur van het lichaam is vaal geelbruin, hetgeen kan varieren tussen roomkleurig tot bijna bruin. (donkere haren in het midden van de staart) zijn zwart of donker bruin. De lichtere paarden hebben een witte kuif en witte haren aan de buitenkanten van de manen.
Deze “streep” wordt de aalstreep genoemd en begint in de maantop en loopt zo door tot in de staart. De donkere streep in de manen wordt de midstol genoemd, in de staart wordt deze donkere streep de halefjaer genoemd. Een ander typische aftekening zijn de horizontale strepen op de benen, ook wel zebrastrepen genoemd.