De meeste beveiligingscamera's zullen geen geluid registreren en vastleggen. Maar ze zijn er wel, bijvoorbeeld een bewakingscamera met microfoonaansluiting. U mag gesprekken opnemen, maar alleen wanneer u zelf deelnemer aan dit gesprek bent. U kunt dus niet zomaar audio opnames maken.
Werkgevers moeten ervoor zorgen dat de inbreuk op de privacy zo klein mogelijk is. Een camera in bijvoorbeeld een toilet of kleedhokje gaat te ver, omdat mensen dan bloot in beeld kunnen komen. Verder mag de camera geen geluidsopnamen maken.
Als een camera de openbare weg of uw woning of tuin filmt, gelden de regels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Houden uw buren zich niet aan deze regels? Dan kunt u de rechter vragen of de camera weg kan. Hiervoor heeft u een advocaat nodig.
Belangrijkste regel camera bij huis
De belangrijkste regel is dat uw camera alleen uw eigen bezittingen mag filmen. U mag dus niet de eigendommen van anderen filmen, zoals het huis of de tuin van uw buren. Ook mag u in principe niet de openbare weg filmen, zoals de stoep of parkeerplaatsen.
Cameratoezicht moet stoppen bij de voordeur en de ramen. Op de straat mag geen camera gericht staan. Dit is om de privacy van voorbijgangers te beschermen. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staat meer informatie over cameratoezicht in en rond woningen.
4) Wie mogen camerabeelden bekijken? Volgens de wet mogen alleen medewerkers die vanuit 'de noodzaak van hun functie' camerabeelden bekijken.
De vraag is of het zomaar is toegestaan om foto's en/of filmpjes van een ander op het internet te plaatsen. In het algemeen geldt dat filmen en fotograferen op de openbare weg en in de openbare ruimte mag, omdat dat valt onder de zogeheten 'vrijheid van informatiegaring', beter bekend als de vrijheid van meningsuiting.
Iemand die naar de camerabeelden kijkt kan wel zien dat je er bent, maar hij of zij zal niet kunnen zien wat je doet. In het donker kun je een beveiligingscamera verblinden met een ledlamp, en zowel overdag als 's nachts met een infraroodlaser. Je kunt tevens de lens van de camera bedekken.
Een slimme deurbel is een deurbel waarin een camera bevestigd zit. Voor deze camera gelden dezelfde privacyregels die ook voor een buitencamera gelden. Dat betekent dat je de openbare weg niet zomaar mag filmen. Iedereen heeft namelijk het recht om anoniem over straat te gaan zonder te worden gefilmd.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen met een verborgen camera is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 139f Wetboek van Strafrecht: maximaal zes maanden cel).
En daarnaast is het ook goed om te weten of de camera een zoomlens heeft en wat de kijkhoek van de camera is. Moet de camera personen/gezichten herkennen, hang hem dan op 2.5 tot 3 meter hoogte. Als je de camera hoger hangt dan krijg je wel meer overzicht, maar dan kan het zijn dat personen minder herkenbaar zijn.
Is een camerabewaking sticker verplicht? Ja en nee. Wanneer de slimme camera beelden opneemt dan is een slimme camera sticker verplicht. Door een slimme camera sticker te plaatsen worden bezoekers van tevoren geïnformeerd dat zij gefilmd worden en dat er beeldmateriaal wordt opgeslagen.
In het donker met een zaklamp
Schakel alle verlichting in de woning uit. Schijn met een zaklamp langzaam door de kamer. Een cameralens zal het licht van de zaklamp reflecteren. Kijk ook goed of er ergens een rood of groen lampje zichtbaar is, sommige camera's hebben dit wanneer ze in het donker filmen.
Een analoog camerasysteem : 20 tot 30 dagen. Een HD camerasysteem : 10 tot 20 dagen. Een Full HD camerasysteem: 3 tot 7 dagen.
Wat ziet meer? Als je puur en alleen het oog vergelijkt met een camera, dan wint de camera. Een goede digitale camera kan namelijk veel verder inzoomen dan een menselijk oog. Het kan licht en details opvangen in slechte lichtomstandigheden en het kan een breed gezichtsveld in volle scherpte bekijken.
Nee, dat mag niet! Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd (art. 441b Wetboek van Strafrecht: maximaal twee maanden cel).
Je moet zo min mogelijk inbreuk maken op de privacy van anderen: je buren en anonieme voorbijgangers. De belangrijkste regel is dat je alleen eigen bezittingen mag filmen, dus niet die van anderen, maar ook niet openbaar terrein, zoals de straat, stoep of parkeerplaats.
Verstop je camera in een nepsteen of tuinkabouter.
Je kunt de camera ook in een bloempot stoppen. Het makkelijkst is om een bloempot te kopen waar onderin al een gat in zit waar de camera doorheen kan kijken. Maak de camera goed vast, bijvoorbeeld met tape.
De glazen bol zorgt ervoor dat de lens niet zichtbaar is. Het is daardoor niet mogelijk om van buitenaf te zien in welke richting de camera filmt. Inbrekers kunnen dus niet controleren of ze gefilmd worden. De kijkhoek is dankzij het model van de camera erg groot.
Omdat de beelden van een wifi camera draadloos worden verzonden, kunnen deze signalen ook onderschept worden. Daarom krijgen wij vaak de terechte vraag; “is een wifi bewakingscamera wel veilig?” Ook al heeft de wifi bewakingscamera een goede beveiliging, blijft de camera echter maar relatief veilig.
Aangifte doen bij de politie
Je kunt dan aangifte doen tegen de dader. Maak via 0900-8844 telefonisch een afspraak met de politie in jouw woonplaats om aangifte te doen. Zorg dat je bewijsmateriaal kunt laten zien. Laat de foto of video dan ook in overleg met de politie van internet verwijderen.
Gemeenten mogen, als dat noodzakelijk is, camera's gebruiken om toezicht te houden op openbare plaatsen en zo de openbare orde te handhaven (regulier cameratoezicht). De politie mag de camerabeelden gebruiken voor de handhaving van de openbare orde en, bij incidenten, om strafbare feiten op te sporen.
Heeft u een rechtsgeldige grondslag dan is de privacywet niet strenger dan het portretrecht. Toestemming voor het plaatsen van een portretfoto is alleen vereist wanneer het gaat om een foto die in opdracht is gemaakt. Bijvoorbeeld een foto die u heeft laten maken door een officiële fotograaf.