Het is een misvatting dat de meeste vleermuizen rabiës hebben. In Nederland komen 21 verschillende soorten vleermuizen voor. Daarvan zijn er 7 soorten algemeen of redelijk algemeen voorkomend. Bij 2 soorten is vastgesteld dat ze met rabiës besmet kunnen zijn.
In Nederland en in de landen direct om ons heen komt rabiës alleen voor bij bepaalde vleermuissoorten. In de rest van de wereld kan rabiës ook voorkomen bij huisdieren (honden, katten) en bij in het wild levende dieren (vossen, apen, vleermuizen).
Van de 21 in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is bij 2 soorten vastgesteld dat deze met hondsdolheid besmet kunnen zijn. Dit betreft de laatvlieger en de meervleermuis. Van de laatvlieger is de laatste jaren gemiddeld 15-20% van de voor onderzoek aangeboden laatvliegers positief op het EBL-virus getest.
Er zijn in Nederland wel vleermuizen aanwezig die een vorm van rabiës bij zich dragen. Gelukkig zijn de meest voorkomende vleermuizen in Nederland, namelijk de gewone dwergvleermuizen, niet besmet.
Kan mijn kat nu rabiës hebben? Het is mogelijk dat uw kat besmet is geraakt met rabiës (hondsdolheid).Tenminste als de vleermuis een rabiësvirus bij zich draagt én de vleermuis uw kat gebeten, gelikt of gekrabd heeft. Neem voor de zekerheid contact op met de dierenarts.
Het is een misvatting dat de meeste vleermuizen rabiës hebben. In Nederland komen 21 verschillende soorten vleermuizen voor. Daarvan zijn er 7 soorten algemeen of redelijk algemeen voorkomend. Bij 2 soorten is vastgesteld dat ze met rabiës besmet kunnen zijn.
De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich. Besmettingen vinden vaak buiten Europa plaats, meestal door een krab of beet van een hond, kat of aap. Klachten treden meestal 20 tot 90 dagen na de infectie op.
Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico).
Vleermuizen bijten niet tenzij ze zich bedreigd voelen bijvoorbeeld wanneer mensen hem proberen op te pakken. Vleermuizen veroorzaken veel overlast. Deze dieren maken nauwelijks geluid en hebben een zeer droge ontlasting waardoor ze niet stinken.
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Er zijn wereldwijd in de medische literatuur slechts 6 mensen bij wie genezing optrad.
Door hun beweeglijke skelet kunnen de kleine soorten door zeer nauwe kieren kruipen (tot wel 1 centimeter). Alle vleermuizen in Nederland zijn volgens de Wet natuurbescherming beschermde diersoorten.
Rabiës is zowel in Nederland als in de meeste andere Europese landen vrij goed onder controle.
In Nederland komt rabiës alleen voor bij vleermuizen. In Oost-Europa en buiten Europa ook bij andere dieren, bijvoorbeeld bij honden, katten, vossen en dassen.
Veel mensen zijn bang dat vleermuizen ziektes kunnen overbrengen. Een zeer klein aantal vleermuizen in Nederland is inderdaad besmet met hondsdolheid, maar als u geen onnodige risico's neemt, is de kans op besmetting zeer klein.
Als je gekrabd of gebeten wordt door een vleermuis, moet je de wond langdurig wassen onder stromend water. Daarna moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Je krijgt dan, afhankelijk van de wond, vaccinaties en/of antistoffen toegediend. De antistoffen zijn niet verkrijgbaar bij de apotheek.
Rabiës is een dodelijke ziekte. In de internationale literatuur wordt bij hoge uitzondering melding gemaakt van patiënten met symptomen van rabiës die de ziekte overleefd hebben.
Vleermuizen kunnen erg oud worden, meer dan twintig jaar is geen uitzondering. Vleermuizen hebben kleine oogjes. Ze zijn echter zeer lichtgevoelig en zelfs in de avondschemering kunnen ze goed zien, net als andere zoogdieren.
Vijanden: De grootste bedreiging voor de vleermuizen zijn de mensen.Maar ook hebben ze andere natuurlijke vijanden zoals: grote vogels, uilen, af en toe zelfs jonge en onervaren katten. Vleermuizen hebben vaak last van vlooien, mijten en teken.
Vleermuizen gevoelig voor licht
Bij hun verblijfplaatsen, op vliegroutes en in hun jachtgebied. Vooral straatverlichting kan leiden tot pijnlijke verblinding bij deze beschermde nachtdieren. Om dit probleem op te lossen, heeft de Batlamp ledlichtjes die amberkleurig licht geven.
Rabiës bij vossen
Het is een dodelijke ziekte. In Nederland komt hondsdolheid zeer zelden voor, de laatste patiënten liepen de ziekte in het buitenland op. In een aantal Europese landen (vooral in oostelijk Europa) komt nog hondsdolheid voor bij vossen en honden.
Hondsdolheid of rabiës is een virale infectie die het centraal zenuwstelsel van zoogdieren aantast. Mensen worden meestal besmet na een beet, een krab of via speeksel van geïnfecteerde honden, katten, vossen, vleermuizen of apen.
Het dodelijke virus, dat de hersenen en het ze- nuwstelsel aantast, kon tot op heden alleen worden behandeld door vrijwel directe vac- cinatie na een beet. Volgens deskundigen zijn er wereldwijd slechts 5 gevallen bekend van mensen die rabiës hebben overleefd na het optreden van symptomen.
Het is belangrijk om in landen waar rabiës veel voorkomt bij huisdieren uit de buurt te blijven van honden of katten en deze dus niet te aaien. Daarnaast bestaat er een vaccinatie tegen rabiës. Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd.
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.