Een lekkage heb je niet altijd meteen door. Wanneer mensen lekkages opsporen, is er vaak al schade aangericht. Je ziet dan vaak vocht- en schimmelplekken in bijvoorbeeld je vloer, muren of plafond. Je kunt het ook merken aan een oplopende, hoge waterrekening terwijl je niet meer water dan normaal lijkt te gebruiken.
De lekdetectie kosten zijn gemiddeld tussen de €300 en €400 euro. Je kunt op allerlei plekken lekkage krijgen. Het ontstaan van een lekkage kan op heel veel plaatsen ontstaan. In de kelder, onder het dak, bij een muur, een waterleiding, een dakgoot of een plafond.
Lekdetectie via vochtmeting / hygrometrie: Door de relatieve vochtigheid in materialen te meten en op zoek te gaan naar de plaatsen waar zich het meeste vocht bevindt, spoort men lekken op. Waterlek opsporen via een druktest: De druk in de leidingen wordt opgevoerd en daarna teruggebracht naar de normale toestand.
Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor het uitvoeren van lekdetectie. In veel gevallen is het voor het declareren van de kosten van het herstel van de waterschade zelfs verplicht om een lekdetectie uit te laten voeren. Lekdetectie spoort de bron van een lekkage heel nauwkeurig op.
Verzekering voor badkamer lekkage
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstalverzekering: ze zitten 'vast' aan je woning. Maar elektronische apparaten die in de badkamer staan of liggen, vallen onder de inboedelverzekering.
Hoe lang moet een muur drogen na lekkage? Is het vochtprobleem eenmaal hersteld, dan moet de vochtige muur natuurlijk eerst drogen alvorens je hem terug kan schilderen of behangen. De droogtijd voor muren bedraagt gemiddeld 2 à 3 maanden. Na de droogtijd kan je alles herstellen en de muren verfraaien.
Ernstige lekkage in de woonruimte door aan- of afvoerleidingen van water. Onvoldoende daglicht in de woonkamer. Scheuren in de binnenmuren door verzakking. Loslatend pleisterwerk door vochtoverlast.
Doordat de sporen niet altijd snel zichtbaar zijn, kan het soms wel maanden of zelfs jaren duren voordat je een waterlek opgemerkt. Pas nadat er tekenen van een lekkage zijn, zul je je vaak pas realiseren dat dit door een kapotte waterleiding of afvoer wordt veroorzaakt.
Signalen die kunnen wijzen op een waterlek in huis
Vochtige muren op bepaalde plaatsen. Bruine plekken op de muren. Schimmel op bepaalde plaatsen in huis. Een hogere luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte zonder directe aanleiding.
Vocht- en schimmelplekken: verschijnen er vocht- of schimmelplekken op je plafond, muren of vloer? Die waterschade kan mogelijk wijzen op een lekkage. Ook afbladderende verf, loskomend behang en een muffe geur zijn tekenen aan de wand.
Met een thermografische infraroodcamera kan een expert die warmteverschillen door je muren waarnemen. Zo kan hij heel precies je waterleiding lek opsporen. Traceergas: bij deze methode blaast een specialist traceergas in je leidingen. Waar er schade is, ontsnapt het gas langs de openingen.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Wanneer je te maken hebt met een waterschade ten gevolge van een lekkage in het plafond, dan heb je waarschijnlijk zichtbare schade aan het plafond opgelopen. Vochtplekken uiten zich in de meeste gevallen door bruine vlekken en oneffenheden op het oppervlak.
Opstijgend vocht is aan volgende zaken te herkennen:
Pleister begint te verkleuren en af te brokkelen. Er kunnen schimmels op de muur ontstaan. Er ontstaan vlekken of witte zoutkringen op de muur. Een hangt een muffe geur in de ruimte.
Vergoeding vanuit de opstalverzekering
De opstalverzekering vergoedt de schade aan vloeren en muren die ontstaat door onvoorziene lekkage, deze schade wordt gevolgschade genoemd. Ook het hak- en breekwerk dat nodig kan zijn voor het opsporen van de lekkage wordt vergoed.
Vergoeding bij lekkage
Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. Waterleidingen. Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten. Centrale verwarming.
Welke soorten waterschade aan je inboedel krijg je vergoed? Schade door bevroren of gesprongen leidingen. Schade door een onvoorziene omstandigheden (denk aan: rioolwater wat weer omhoog komt door je wc of een lekkend waterbed). Hevige neerslag.
Een Cv-lekkage opsporen kan bijvoorbeeld door een ultrasoon meting. Bij deze techniek wordt het geluid van de leidingen gemeten. Een grote lekkage heeft een lagere toon en een kleine lekkage en hoge toon. Om deze tonen te horen heb je professionele apparatuur nodig.
In de regel werken verzekeraars met de volgende categorieën: Water van boven: waterschade door directe regenval, sneeuw en hagel. Water van de zijkant: regenwater dat na een heftige regenbui je woning via de muren binnendringt. Water van onder: regenwater dat vanaf de straat je woning binnendringt.
Waterschade zoals een lekkage kan ontstaan door heftige regenval, maar ook andere voorvallen met water kunnen waterschade veroorzaken. Zowel onderdelen van uw huis (muren en plafonds) als de spullen ín uw huis kunnen schade oplopen door water. Dergelijke schades kunnen voor een flinke kostenpost zorgen.