Mensen met rijangst zijn bang om auto te rijden. Ze zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden autorijden helemaal. Naar schatting een half tot één miljoen Nederlanders hebben wel een rijbewijs, maar maken hier geen gebruik van. Vrouwen hebben vaker last van rijangst dan mannen.
De term rijangst zegt het eigenlijk al: je bent bang om te rijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een trauma na een ongeluk in de auto, een algehele angststoornis of andere persoonlijke omstandigheden.
Mensen met claustrofobie of hoogtevrees kunnen het heel eng vinden om door een tunnel of over een brug te rijden." Wat de oorzaak ook is: je kunt van je rijangst af komen. Maar waarom zou je dat willen, als je het autorijden niet mist?
Rijangst komt voor bij circa 10% van alle Nederlandse rijbewijsbezitters. Dit kan gekomen zijn doordat je een ongeval hebt meegemaakt, of een ongeval hebt zien gebeuren maar ook doordat je in een burn-out zit of hier tegenaan zit en er geen ruimte meer is om extra prikkels te incasseren.
Van de 7 miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters zit de helft wel eens nerveus of angstig achter het stuur. In Nederland lijden er naar schatting tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen aan een vorm van rijangst. Van de geschatte 1 miljoen rijangstigen vermijdt een half miljoen het autorijden zelfs helemaal.
Of het nu gaat om die lange vakantierit of de file onderweg naar huis na een zware werkdag: lang achter elkaar rijden, is erg vermoeiend. En dat is gevaarlijk, want maar liefst 1 op de 5 ernstige verkeersongelukken wordt veroorzaakt door vermoeidheid. Zware ogen, verminderde concentratie.
De belangrijkste manier om van je rijangst af te komen is door weer in de auto te stappen. Het is vaak aan te raden om eerst een paar rijlessen te nemen. Op die manier kan je er vanuit gaan dat het veilig is en kan de instructeur ingrijpen als het nodig is. Maar ook daarna is het belangrijk om te blijven autorijden.
Autorijden is niet altijd makkelijk. Sterker nog, het is gewoon vet moeilijk. Je moet altijd op minstens drie dingen tegelijk letten en hoewel wij vrouwen een ster zijn in multitasken, lijkt het in de auto gewoon niet te lukken.
Mensen met rijangst zijn bang om auto te rijden. Ze zitten met een zeer gespannen of angstig gevoel achter het stuur, of vermijden autorijden helemaal. Naar schatting een half tot één miljoen Nederlanders hebben wel een rijbewijs, maar maken hier geen gebruik van. Vrouwen hebben vaker last van rijangst dan mannen.
Re: Stilvallen bij vertrekken
Dus: lichtjes gas geven, koppeling laten aangrijpen, voet even stil houden, auto wat tijd geven tot hij loopt en dan de koppeling rustig helemaal omhoog terwijl je het gasgeven nog iets vermeerderd.
Naar schatting 5 tot 10 procent van de Vlamingen lijdt aan een vorm van amaxofobie of rijangst. Dat is een overdreven, ziekelijke angst om met de auto of een ander voertuig te rijden. Amaxofobie gaat vaak gepaard met lichamelijke ongemakken, zoals versnelde ademhaling en hartslag, duizeligheid, zweten en maagpijn.
Cijfers. Van de bijna 7 miljoen Nederlanders met rijbewijs zit de helft weleens nerveus of angstig achter het stuur (Kerncijfers Personen Vervoer, 2004). In Nederland zijn er tussen de 800.000 en 1.000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rijangst (Van den Berg, Boon en Van Bergen, 2005).
Als u buiten bewustzijn raakt of flauwvalt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Maar wat de oorzaak ook is: als u bewusteloos raakt terwijl u achter het stuur zit, is dat levensgevaarlijk. Daarom gelden er extra regels als u wilt autorijden.
De duur om te leren autorijden verschilt van persoon tot persoon. Volgens de Driver and Vehicle Standards Agency (DVSA) duurt het voor de meeste mensen 45 uur rijlessen en 22 uur oefenen om te leren rijden.
Twee opties: bètablokker en aangepast rijexamen
Sommige mensen halen moeilijk het examen door terugkerende faalangst. In samenspraak met de huisarts adviseer ik mensen wel eens om een bètablokker te gebruiken, zoals propranolol. Hiermee kun je zonder veel bijwerkingen rustiger blijven tijdens het rijexamen.
Autosnelwegen zijn snelle wegen. Traag rijden is er zeker geen synoniem voor veiligheid. Ook op de autosnelweg bent u verplicht om rechts te rijden, dit wil zeggen op de rechterrijstrook. Wijzig enkel van rijstrook als dit echt nodig is, bijvoorbeeld om in te halen of om een bepaalde richting te kiezen.
Gewenste versnelling Rijd in de 4de versnelling de snelweg op. In de 4de versnelling kan de auto meer kracht leveren als je in een korte tijd sneller moet gaan rijden. Schakel op de eerste rijstrook van de snelweg door naar de 5de versnelling als je tegen de 100 kilometer per uur rijdt.
als u de auto niet meer dagelijks gebruik, raden wij het aan om in ieder geval één keer per week een blokje om te rijden. Wij moeten tenslotte toch allemaal een keer een boodschap doen. Als uw auto te lang stilstaan, kunnen problemen kunnen ontstaan met de accu, banden, de remmen en de brandstof in de tank.
De maximale ononderbroken rijtijd mag niet langer zijn dan 4,5 uur. Na 4,5 uur rijtijd moet u een pauze nemen van 45 minuten. Deze 4,5 uur rijtijd mag ook worden opgeknipt in twee delen. De eerste pauze duurt dan minimaal 15 minuten.
Zet de airco aan of een raam open
De koele lucht werkt erg goed bij het open houden van je ogen. Lagere temperaturen zorgen er namelijk voor dat je lichaam wakker blijft. Heb je geen airco in de auto? Dan werkt een open raampje ook.
Bij het maken van lange autoritten wordt geadviseerd: twee uur rijden, een kwartiertje rust. Om de twee uur even 15 minuten pauze nemen bevordert de verkeersveiligheid. Zo blijven bestuurders scherp en geconcentreerd en veroorzaken ze minder ongevallen.