Om ervoor te zorgen dat je tijdens het eerste jaar dat je werkt, toch kan genieten van vier weken betaalde vakantie, voorziet de overheid twee maatregelen. Aanvullende vakantie: als je je werk aanvat of hervat en minstens drie maanden hebt gewerkt.
Als u als pas afgestudeerde snel aan het werk bent gegaan, dan hebt u tijdens uw eerste werkjaar in principe maar weinig vakantiedagen, omdat u in het kalenderjaar daarvoor niet of weinig gewerkt hebt. Om jonge werknemers toch de kans te geven vakantie te nemen, is het systeem van de jeugdvakantie ingevoerd.
Vanaf de laatste week van de aanloopperiode heb je recht op maximum vijf vakantiedagen (of zes als je in zesdagenstelsel werkt). Na de aanloopperiode heb je recht op twee vakantiedagen per maand dat je werkt in een zesdagenstelsel.
Als je een volledig jaar voltijds gewerkt hebt in een systeem van zes dagen per week, dan heb je recht op 24 vakantiedagen. Heb je een heel jaar gewerkt in een systeem van vijf dagen per week, dan heb je recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast heb je nog recht op 10 wettelijke feestdagen.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren. U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers.
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken: U gaat aan het werk als uw werkgever u oproept. U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Maar u heeft geen afspraak gemaakt over het aantal uren dat u werkt.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Jaarlijkse vakantie is het recht van iedere werknemer, tewerkgesteld in de privésector, om van het werk afwezig te blijven, en dit gedurende een aantal dagen, in verhouding tot de activiteitsdagen en/of gelijkgestelde dagen in het voorgaande kalenderjaar.
U bouwt dus als het ware per dag dat u werkt een klein stukje aan vakantiedagentegoed op. Stel dat u recht heeft op 24 vakantiedagen per jaar. U bouwt dan per maand 2 vakantiedagen op. Na 3 maanden werken heeft u dus 6 vakantiedagen opgebouwd.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten. Terugkomend op de in de titel gestelde vraag: Het is toegestaan om in een vakantieregeling te bepalen dat een werknemer maximaal 3 weken (15 dagen bij een fulltime baan) vakantie opneemt (in een bepaalde periode).
Dit wordt vastgesteld aan de hand van het aantal uren dat de werknemer per week werkt. Op deze manier is bepaald dat de werknemer aanspraak kan maken op vier keer het aantal uren dat diegene per week werkt. Werknemers met een 40 urige werkweek hebben recht op minimaal 160 uur vakantie per jaar (4×40=160).
Zo vraag je vakantie aan
Als je op vakantie wilt, dan moet je dit schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je laat weten wanneer en hoe lang je op vakantie wilt. Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag goed te keuren.
Welke werknemers kunnen aanspraak maken op dit recht op aanvullende vakantie (Europese vakantie)? Een voorwaarde om aanspraak te kunnen maken op de aanvullende vakantie is dat de werknemer een activiteit in dienst van 1 of meerdere werkgevers aanvat of hervat.
Een werknemer krijgt minstens 4 keer het aantal werkdagen (werkdag van 8 uur) per week als wettelijke vakantiedagen. Bij een 4-daagse werkweek heeft hij dus recht op 16 vakantiedagen per jaar. Bij een volledige werkweek op 20 dagen per jaar.
De nieuwe werkgever berekent een vakantiegeld alsof de bediende gedurende het ganse vakantiedienstjaar bij hem zou gewerkt hebben en mag het vertrekvakantiegeld verrekenen met het berekend bedrag (de aftrek mag nooit groter zijn dan het bedrag aan vakantiegeld voor de verlofdagen die de bediende opneemt).
Je werkgever mag jouw vakantieaanvraag weigeren als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als je afwezigheid de bedrijfsvoering ernstig verstoort, omdat veel andere collega's in dezelfde periode weg zijn. Hij moet wel uitleggen waarom hij je aanvraag weigert.
Om dit door te berekenen naar 32 uur deel je het aantal bovenwettelijke uren door 40 maal 32. Je wilt namelijk het aantal vakantie uren bij 32 uur weten. In het voorbeeld komt dit neer op 32 bovenwettelijke uren, wat resulteert in 4 extra dagen.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Het vertrekvakantiegeld bedraagt 15,34 % (7,67 % enkel vakantiegeld, 7,67 % dubbel vakantiegeld) op de totale lonen die in het lopende kalenderjaar werden verdiend.
Vakantie is iets anders dan verlof en toch worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Bij een vakantie is de werknemer betaald vrij en levert hij daarvoor opgebouwde vakantiedagen in. Verlof is betaald of onbetaald en vraagt een werknemer met een specifiek doel of wegens bepaalde omstandigheden aan.
#5 Moet ik bij het nul uren contract werknemersverzekeringen en loonbelasting betalen? Ja, iemand met een nul uren contract is 'werknemer' als het gaat om het inhouden van alle loonheffingen en afdragen van inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
U heeft recht op doorbetaling van het loon tijdens uw ziekte als het volgende voor u geldt: U heeft een nul-urencontract of een min-maxcontract. U wordt ziek buiten een oproepperiode of u werd ziek tijdens een oproepperiode en blijft daarna ziek. U bent minimaal 3 maanden bij uw werkgever in dienst.
De werkgever moet een oproepkracht minimaal vier dagen voor aanvang van de dienst oproepen. Dit moet schriftelijk of elektronisch. In sommige cao's is deze opzegtermijn verkort, maar nooit korter dan 24 uur.