Helaas kunnen er in de ijssoorten van de ijssalon, in verpakt ijs en softijs gluten zitten, omdat toegevoegd zijn ze aan veel basiscomponenten, waarvan het ijs gemaakt wordt.
Tip 1: IJsjes van glutenvrije merken
Je hebt uiteraard ijsjes in de supermarkt die gecertificeerd glutenvrij zijn. Denk aan de nieuwe glutenvrije en vegan Cornetto's of de ijsjes van Schär. Daarnaast zijn er een hoop “gewone' ijsmerken die glutenvrije ijsjes hebben.
Standaard softijs wordt bereid van melk of melkpoeder gemengd met water. De melk heeft een lager vetpercentage dan normaal roomijs. Dit mengsel laat men bevriezen bij ongeveer -5 graden, tegen een gekoelde cilinderwand.
Ook de raket is glutenvrij!
De Magnum Classic, Magnum White, Magnum Almond, Magnum Mini Classic, Magnum Mini Double Caramel Double Chocolate, Magnum Mini Classic Almond White, Magnum Mini Almond, Magnum Mini White, Magnum Gold, Magnum Strawberry White, Magnum Infinity Caramel, Magnum After Dinner en Magnum Bomboniera bevatten geen gluten.
Hertog heeft ook een enorm groot assortiment aan smaken, waarvan de meesten gelukkig glutenvrij zijn! Ook zijn alle kleine potjes (die je kan delen of gewoon lekker zelf kan opeten!) glutenvrij.
Glutenvrije chips Lays
De volgende soorten zijn daarvan glutenvrij: Naturel. Sticks naturel. Cheese Onion.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
We kennen Ben & Jerry's ongetwijfeld allemaal van heerlijke ijssmaken verpakt in de mooiste pints met de allerlekkerste swirls en chunks. Tot nu toe was je met een glutenvrij dieet gezegend met maar liefst 8 glutenvrije smaken. Moet je daarnaast ook lactosevrij eten? Dan had je wat minder geluk.
De bovenste variant Viennetta is glutenvrij, de onderste niet.
Het verschil in calorieën
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Softijs is verser!
Een ander verschil is de consumptie temperatuur. Schepijs komt uit de machine met een temperatuur van tussen de -7°C en -9°C en wordt geconsumeerd op een temperatuur van +/- 14°C, daarentegen wordt softijs getapt en geconsumeerd op een temperatuur ergens tussen de -5°C en -6°C. Een stuk 'warmer' dus.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Alle producten staan bij elkaar in het bewuste voedingschap. Daarnaast biedt Albert Heijn ook glutenvrije A-merken en eigen merk producten die geen gluten bevatten. Deze zijn herkenbaar aan een speciaal logo op de verpakking. Meer informatie en lekkere glutenvrije recepten vinden consumenten op www.ah.nl/glutenvrij.
Ja, slagroom is glutenvrij, ook kant en klare uit een spuitbus. Slagroom klop je van dunne room (die geschept is van volle melk). Klop niet te lang, anders wordt het boterachtig, maar ook niet te kort, anders zakt het te snel in.
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza. Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
Product omschrijving
OLA Festini Peer is een verfrissend waterijsje met de fruitige smaak van peer. Het ijsje bevat vitamine C en echte peren. Festini Peer is glutenvrij en vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
Helaas kunnen er in de ijssoorten van de ijssalon, in verpakt ijs en softijs gluten zitten, omdat toegevoegd zijn ze aan veel basiscomponenten, waarvan het ijs gemaakt wordt.
Bij Albert Heijn is het sorbetijs melk- en glutenvrij. Yoghurtijs is gemaakt van melk. Dit ijs is dus niet vegan en lactosevrij. De meeste yoghurtijsjes zijn glutenvrij.
Wist je dat oldskool Nutella ook gewoon glutenvrij is? Voor wie gestampte muisjes mist: deze muisjespasta is glutenvrij. En de kokospasta ook. Let op: ze kunnen wel sporen bevatten.
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij! Hoera! Genoeg lekker fruit om te nuttigen zoals banaan, appel, mango, perziken en mandarijntjes.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
De gedachte die is ontstaan dat Corona glutenvrij zou zijn, komt waarschijnlijk omdat de Corona die in Mexico wordt verkocht, gemaakt is op basis van mais en dit is wel een glutenvrij graan. Deze variant is echter niet in Nederland in de verkoop. Corona is dus niet glutenvrij omdat er gerst inzit!
De lekkerste (en enige glutenvrije?) Melba toastjes maak je gewoon zelf! En het is ook nog eens super makkelijk. Je snijdt de Ciabatta broodjes van Schär met een gekarteld mes in hele dunne plakjes (2 tot 3mm).
Men zou denken dat aardappelchips en popcorn van maïs glutenvrij zouden zijn – maar als het om kant-en-klare producten gaat, kan men helaas niet zeker zijn. Omdat gluten vaak bij de productie als stabilisator en vooral als dragersubstantie van kruiden en aroma's ingezet worden, kun je er beter van afblijven.