Hoewel de stoomoven geen magnetronfunctie heeft, heb je toch geen magnetron meer nodig. Met de regenereerfunctie warm je namelijk je maaltijd op met stoom. Hierdoor droogt je gerecht niet uit en smaakt het even lekker als een vers bereide maaltijd.
Regenereerfunctie op de stoomoven
Naast alle voordelen die een stoomoven biedt hebben deze ovens ook de regenereerfunctie. Met deze functie kan je je eten weer opwarmen zonder smaakverlies. Tijdens het regenereren wordt er stoom toegevoegd aan je maaltijd, dit zorgt ervoor dat het eten niet uitdroogt.
Een combi-stoomoven kan dus alles wat een gewone oven ook kan én je kunt er mee stomen. Je kunt meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden met de full-steam functie en heerlijke broden of taarten bakken met stoomtoevoer. Voor dat extra knapperige korstje.
De stoomoven, stoom-koken: dat betekent koken en verwarmen in een en hetzelfde toestel. Microgolfoven, deze oven is met zijn snelheid door ontdooien en opwarmen erg in trek. Bovendien is het een duizendpoot. U kunt er snel een glas melk of chocomel in opwarmen.
Je kan 100% stoom gebruiken voor het stomen van groente, vis en rijst.Daarnaast kun je ook eieren bereiden, opwarmen, ontdooien, pocheren of blancheren. Met een combi-stoomoven kun je naast volledig stomen ook koken met veel, medium en weinig vocht in combinatie met hetelucht.
In een combi-stoomoven kunt u in de oven stoom toevoegen. Door dit aan het begin van het bakken te doen, zal de stoom op het broodoppervlak condenseren en blijft de korst nog even elastisch en flexibel. Het brood krijgt zo de mogelijkheid nog verder uit te zetten en wordt niet belemmerd door de korst.
Reden numero uno waarom een stoomoven de voorkeur geniet, is omdat hij ervoor zorgt dat het voedsel zijn vitamines, mineralen en antioxidanten behoudt tijdens het kookproces. Koken met stoom is voor iedereen een goede zaak, want je bent er zeker van dat je de goede voedingsstoffen in je gerechten bewaart.
Gebruik in de (combi) stoomoven: Als je kunststof serviesgoed wilt gebruiken, gebruik dan alleen serviesgoed dat bestand is tegen hoge temperaturen (tot 100 °C) en stoom. Het materiaal kan anders smelten, broos worden of gemakkelijk breken. geen bakvormen van siliconen.
Bij het stomen is het gebruik van stoomoven-pannen in inox en porselein aan te raden. Deze 2 materialen zijn de beste geleiders van stoom en zijn bovendien heel makkelijk in onderhoud. Materialen als glas, pyrex en siliconen zijn dan weer af te raden om te stomen.
De bodem van de binnenruimte en de stoomschaal moeten altijd vrij blijven. Het apparaat kan door warmteophoping beschadigd raken. Plaats de vormen altijd op een rooster of in een bak met gaatjes. Aluminiumfolie in de binnenruimte mag niet in contact komen met de deurruit.
Een combi-stoomoven combineert het beste van twee werelden: bakken en stomen in één apparaat. Multifunctioneel koken dus. Maar dat is niet alles. Met een combi-stoomoven kun je bakken, stomen, ontdooien en opwarmen (regenereren).
In een stoomoven kan je heerlijke stukken vlees en gevogelte bereiden. Een verschil ten opzichte van een conventionele oven of braadpan is dat jouw stukje vlees niet dezelfde kleur heeft als anders. Om dat te bereiken kan je het vlees of gevogelte nog even kort in de pan of met een brander aanschroeien.
Plaats de appeltaart in de stoomoven en zet de stoomoven op niveau 2.Kies het 'Boven + Onderwarmte'-programma en bak op 200°C gedurende 35 minuten. Serveer de appeltaart warm met een bolletje karamelijs.
Door het instellen van de gewenste (kern)temperatuur krijg je een melding zodra je gerecht perfect is bereid. Een stoomoven makkelijk te plaatsen en eenvoudig schoon te houden. Een stoomoven is een energiezuinige optie, waardoor je minder verbruikt.
Hang een bolzeef boven de pan en leg daar de groenten in. Zorg ervoor dat de zeef het water niet raakt. Dek de pan af en laat de groenten zo'n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.
Voordelen stoomovens
Het meest bekende voordeel van een stoomoven is dat het erg gezond is. Dit komt doordat de voedingsstoffen, mineralen en vitamines in tact blijven. Daarom is het stomen van groenten ook zeer populair: de smaak blijft heerlijk en de voedingsstoffen blijven behouden.
Een stoomoven onder hoge druk is rechtstreeks verbonden met de waterleiding en -afvoer. Hou er dus rekening mee dat u een water aan- en afvoer moet voorzien. Het voordeel is dat je het kookproces niet moet onderbreken om water toe te voegen, want dat gaat automatisch.
Alle groenten kun je met de standaard stoomfunctie bereiden op 100 graden. Handig! Zorg er wel voor dat je de stoomoven op deze temperatuur hebt voorverwarmd. Gebruik voor groenten altijd de gaatjesbak, en plaats daar een dichte bak onder voor het opvangen van het vocht.
Verbruik stoomovens
Wanneer we het over stoomovens hebben, moet je uitgaan van een aansluitvermogen van tussen de 2200 en 3600 Watt. Als je jouw voedsel op een lage temperatuur laat garen, zijn de stoomovens vele uren actief. Ondanks het feit dat dit op een laag vermogen plaatsvindt, zal het energieverbruik toenemen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Tips bij aanschaf van een stoomoven
Zeker bij een combi-stoomoven, waar je ook nog andere gerechten in wilt kunnen bereiden, is dit van belang. Daarbij zijn er stoomovens met een reservoir verkrijgbaar, maar sommige ovens hebben ook een wateraansluiting en -afvoer nodig en zijn aangesloten op de waterleiding.
Wat is het verschil tussen een stoomoven en een oven met stoomfunctie? Een stoomoven kan maaltijden volledig met 100% stoom gaar stomen.Bij een oven met stoomfunctie wordt altijd de heteluchtfunctie gebruikt samen met de stoomfunctie.
Een combimagnetron met stoomfunctie werkt meestal met een stoombakje met water en de magnetronfunctie. Door de stoom in de magnetron wordt het gerecht minder heet verhit. Hierdoor blijven vitamines en mineralen beter behouden. Sommige modellen hebben een apart stoomreservoir waar water in moet.