Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een symbool van een spiraal op de pan of verpakking.
Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen.Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.
1) Check of je pan magnetisch is door een magneetje tegen de bodem aan te houden: als de magneet blijft plakken is de pan magnetisch. 2) Check of de pan een platte onderkant heeft door de bodem van de pan horizontaal op ooghoogte te houden. Als je een bolling ziet, is de bodem dus niet meer plat.
Een keramische kookplaat is een vorm van een elektrische kookplaat, waarbij de kookzones heet worden. De kookzones zullen de eerste paar minuten nodig hebben om op te warmen. Een inductie kookplaat daarentegen werkt met een magnetisch veld, waardoor de kookzones niet heet worden, maar de pan zelf wel.
Je keramische kookplaat blijft na gebruik heet tot de plaat volledig is afgekoeld. De letter 'H' of 'h' van 'HOT' brandt tot de plaat koel is. Dit is de restwarmte-indicator. Raak de kookplaat niet aan als de indicator brandt.
Zodra je een magnetische pan op het vuur zet, worden de golven omgezet in een veld dat alleen de pan verhit. Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af. Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit.
Je meet de nismaten van een inbouw kookplaat op door te kijken naar de nisbreedte, nisdiepte en de dikte van je keukenblad. Een kookplaat is altijd breder en dieper dan de nis zelf, omdat het apparaat op het keukenblad rust. In dit artikel leg ik je uit hoe je in 3 stappen je nismaten opmeet.
Een keramische kookplaat herken je aan de rode gloed die je ziet als de plaat aan staat. In tegenstelling tot een inductiekookplaat wordt de kookplaat zelf warm. Het duurt overigens wel langer om een pan te verhitten op een keramische kookplaat. Een keramische kookplaat gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee.
Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo'n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een 'gewone' elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.
Veel mensen denken dat u speciale pannen aan moet schaffen voor het koken op inductie. Dit is echter zeker niet het geval. Bij inductiepannen is het belangrijk dat deze magnetiseerbaar zijn en een vlakke, maar vooral ook dikke bodem hebben.
Er ontstaat wrijving tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan wanneer de bodem magnetisch is. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af. Hierdoor denk je onterecht dat jouw inductie kookplaat kapot is, maar ligt het eigenlijk aan de pan.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
De pannen blijven wel geschikt voor gebruik voor inductie. De kwaliteit van de pan en de bodem blijft behouden, zelfs na vele malen afwassen. HEMA B.V.
Met inductietechnologie wordt de pan zelf de warmtebron. Onder het keramische glas bevindt zich een koperen spiraal die een magnetisch veld genereert in de bodem van de magnetiseerbare pan waardoor deze verwarmd wordt. Inductiekookplaten genereren alleen hitte waar dat nodig is – aan de onderzijde van de pan.
Inductieplaat om de bestaande, koperen, pannen te gerbuiken op uw inductie fornuis. Inductiefornuizen vereisen een ijzeren kern. Aangezien koper niet inductief is, bieden wij een massieve gietijzeren plaat aan, die rechtstreeks op het inductiefornuis kan worden gelegd.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere.
Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Een 1-fase-inductiekookplaat kun je met een gewone stekker en stopcontact aansluiten op 220 of 230 volt. Voor een inductiekookplaat op 1 fase hebt je dus geen speciale aansluiting of kookgroep nodig in je meterkast.
Aanpassingen in je groepenkast
Het is verstandig om hiervoor een elektricien te raadplegen. Kosten hiervoor liggen tussen de 200 en 300 euro. Er zijn echter ook een aantal inductiekookplaten met een slimme vermogensregelaar die aangesloten kunnen worden op 1 fase.
De meeste elektrische en inductiekookplaten sluit je aan met een Perilex stekker. Deze moet je altijd los kopen, maar past wel in een 5-polig stopcontact. Een 5-polig stopcontact wordt door deze stekker in de praktijk dus ook wel een Perilex stopcontact genoemd.
Een keramische kookplaat bestaat uit een glasplaat met daaronder een elektrische gloeispiraal die werkt als een soort straalkachel. De infraroodstraling (de 'warmtestraling') van de gloeispiraal straalt door de glasplaat heen en verwarmt de bodem van de pan. De bodem van de pan verwarmt het voedsel.
Als er twee groepen met elkaar verbonden zijn die samen een schakelaar delen, dan kan je spreken over een 2 fase aansluiting. Ook kan je een 2 fase aansluiting herkennen aan de twee fasedraden, twee nuldraden en de aardedraad.
Bij het koken op inductie gaat u meer elektriciteit gebruiken. Om te voorkomen dat de stoppen doorslaan, heeft u voor de meeste inductiekookplaten een aangepaste of moderne meterkast nodig met een 3-fasen aansluiting (een zogenaamde krachtstroomaansluiting) of twee extra lichtgroepen.
Voor de kleinere, eenvoudige kookplaten kan een 1-fase-aansluiting genoeg zijn. Maar voor een moderne inductiekookplaat moet u al snel over een 3-fasen-aansluiting beschikken. In de keuken moet dan een krachtstroomstopcontact geplaatst zijn voor de vijfpolige stekker van de kookplaat.
Hoeveel fasen nodig voor inductiekookplaat? Voor veel inductie kookplaten is een 2-fasen aansluiting voldoende (aansluitwaarde tot 7,4 kW), maar voor een kookplaat met 5 of meer kookzones of met downdraft-afzuiging heb je in sommige gevallen 3-fasen aansluiting nodig.